Yetimlere yönelik gönüllü faaliyetler yürüten bireylerin dindarlık ve gönüllülük deneyimleri
The religiosity and volunteering experiences of individuals conducting voluntary activities for orphans
- Tez No: 1020265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Dindarlık, İHH, Gönüllülük, Yetim, Sociology of Religion, Religiosity, IHH, Volunteering, Orphans
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Elinizdeki çalışmada, Elâzığ İHH İnsani Yardım Derneğinde gönüllü olarak yetim çocuklara yönelik faaliyetlerde bulunan bireylerin, bu çalışmalara katılırken ve bu faaliyetleri sürdürürken temel motivasyon kaynaklarının dinî emirler olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmamızın ikinci amacı ise, aynı dernek bünyesinde yürütülen yetimlere yönelik gönüllü faaliyetlerin, gönüllü bireylerin dinî yaşamları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu iki temel amaç doğrultusunda, dernek bünyesinde yetimlere yönelik gönüllülük faaliyetleri yürüten 9 kadın ve 11 erkek olmak üzere toplam 20 gönüllü birey ile nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Dernek gönüllüleriyle yapılan derinlemesine görüşmelerin analiz edilmesi sonucunda, gönüllü bireylerin yetimlere yönelik gönüllülük faaliyetlerine katılmada ve bu çalışmalarda istikrar sağlamada ayet ve hadislerin önemli bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, bu faaliyetlere katılan gönüllü bireylerin dinin etki boyutu kapsamında değerlendirilebilecek sabır, şükür ve huzur duygularında artış olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde ettiğimiz bulgular dindarlığın ve yetim çocuklara yönelik gönüllülük faaliyetlerinin karşılıklı olarak birbirini pozitif yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal whether religious orders are the main motivation sources of individuals who volunteer at the Elâzığ IHH Humanitarian Aid Association and who carry out activities for orphaned children, while participating in and continuing these activities. The second aim of our study is to examine the impact of voluntary activities for orphans carried out within the same association on the religious lives of volunteer individuals. In line with these two main objectives, in-depth interviews technique, one of the qualitative research method, were used with a total of 20 volunteer individuals, 9 women and 11 men, who carry out volunteering activities for orphans within the association. Analysis of in-depth interviews with association volunteers revealed that Quranic verses and hadiths significantly influenced volunteers' participation in volunteering activities for orphans and fostered stability in these activities. Furthermore, volunteers participating in these activities were found to experience increased feelings of patience, gratitude, and peace, which can be considered within the context of religious influence. In conclusion, our findings show that religiosity and volunteering activities for orphans mutually affect each other positively.