Diyabetik retinopatili hastalarda optik sinirin shear-wave elastografi ve superb mıcrovascular ımagıng ile değerlendirilmesi
Evaluation of the optic nerve in patients with diabetic retinopathy using shear-wave elastography and superb microvascular imaging
- Tez No: 1020276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CEBECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Optik sinir, Optik sinir mikrosirkülasyonu, Shear-wave elastografi, Superb Microvascular Imaging, Vasküler indeks, Diabetic retinopathy, Optic nerve, Optic nerve microcirculation, Shear-wave elastography, Superb Microvascular Imaging, Vascular index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyabetik retinopatili (DR) hastalarda optik sinirin mikrosirkülasyonunu (Superb Micravascular Imaging-Vascular Index, VI) ve doku sertliğini (Shear-Wave Elastografi, SWE) nicel olarak değerlendirerek, hastalık evreleri boyunca bu değerlerin değişimini ve kontrol grubu ile farklarını ortaya koymaktır. Ölçümlerin standardize protokollerle yapılabilirliğini ve klinik karar süreçlerine olası katkısını irdelemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Haziran 2022 ile Mayıs 2025 arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda Göz hastalıkları Anabilim Dalı ile birlikte gerçekleştirildi. Prospektif olarak tasarlanan çalışmada kontrol ve DR evrelerine ayrılmış diyabetli erişkinlerden oluşan kohort incelendi. Çalışmaya diyabetli grupta 67, kontrol grupta 34 kişi olmak üzere toplamda 101 kişi katıldı. SMI ile VI ölçümü optik sinirin posteriorunda ~3 mm'lik segmentte manuel ROI ile, SWE ölçümü aynı segmentte 1 mm² ROI'den üç tekrarın ortalaması alınarak yapıldı. Ölçümler Toshiba Aplio 500 (Canon Medical Systems, Tokyo, Japan) ultrasonografi sistemine ait 14 MHz frekansa sahip lineer prob ile tek kişi tarafından yapıldı. İstatistikte normallik (Shapiro-Wilk), varyans eşitliği (Levene), grup karşılaştırmaları için bağımsız örneklem t-testi, Tek yönlü ANOVA/Welch ANOVA ve uygun post-hoc testler (Tukey HSD, Games-Howell) kullanıldı. Bulgular: VI ortalaması kontrol grupta sol 32,0 ± 2,7; sağ 32,8 ± 3,1 iken, tüm diyabetli gruplarda sol 26,5 ± 5,9; sağ 27,8 ± 5,0 bulundu (tüm karşılaştırmalarda p < 0,001). DR evreleri arasında VI için Welch ANOVA anlamlıydı (sol: F(5,28,30)=11,90; sağ: F(5,29,60)=9,92; p < 0,001) ve post-hoc analizler özellikle PDR'de belirgin azalma gösterdi. VI dağılımı ileri evrelerde daha düşük seyir gösterdi. SWE değerlendirmede kontrol grubunda ortalama hızlar sol gözde 1,62 ± 0,34 m/s, sağ gözde 1,64 ± 0,33 m/s iken; diyabetli grupta sırasıyla 2,09 ± 0,39 m/s ve 2,07 ± 0,39 m/s olarak saptandı. Grup ortalamaları arasındaki farklar hem sol gözde (t(99)=−5,466; p<0,001) hem sağ gözde (t(99)=−5,999; p<0,001) istatistiksel olarak anlamlıdır. Evreler arası karşılaştırmalar her iki göz için özellikle DR'nin orta-ileri evrelerinde sertliğin kontrol grubuna kıyasla tutarlı bir şekilde arttığını göstermektedir. Sonuç: DR şiddeti arttıkça optik sinirde mikrosirkülasyonu yansıtan VI azalırken, doku sertliğini yansıtan SWE yükselmektedir. VI ve SWE ölçümleri, DR evrelemesini destekleyebilecek tamamlayıcı, noninvaziv biyobelirteçler olarak klinik karar süreçlerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To quantitatively assess optic nerve microcirculation—via Superb Micro-vascular Imaging–Vascular Index (SMI-VI)—and tissue stiffness—via Shear-Wave Elastography (SWE)—in patients with diabetic retinopathy (DR), delineating changes across disease stages and differences from controls. We also aimed to evaluate the feasibility of standardized measurement protocols and their potential contribution to clinical decision-making. Materials and Methods: This prospective study was conducted jointly by the Departments of Radiology and Ophthalmology at Selçuk University Faculty of Medicine Hospital between June 2022 and May 2025. The cohort comprised adults stratified into control and DR-stage groups. In total, 101 participants were included (67 with diabetes; 34 controls). VI was measured on SMI using a manual ROI placed over an approximately 3-mm posterior optic nerve segment; SWE was performed in the same segment using a 1-mm² ROI, averaging three acquisitions. All examinations were performed by a single operator on a Toshiba Aplio 500 ultrasonography system (Canon Medical Systems, Tokyo, Japan) with a 14-MHz linear probe. Statistical analyses included normality (Shapiro–Wilk), homogeneity of variance (Levene), independent-samples t test, one-way ANOVA/Welch ANOVA, and appropriate post-hoc tests (Tukey HSD, Games–Howell). Results: Mean VI values in controls were 32.0 ± 2.7 (left) and 32.8 ± 3.1 (right), whereas in all diabetic groups they were 26.5 ± 5.9 (left) and 27.8 ± 5.0 (right) (all comparisons p < 0.001). Welch ANOVA for VI was significant across DR stages (left: F(5, 28.30)=11.90; right: F(5, 29.60)=9.92; p < 0.001), with post-hoc analyses showing pronounced reductions particularly in PDR. VI distributions trended lower with advancing disease. For SWE, control means were 1.62 ± 0.34 m/s (left) and 1.64 ± 0.33 m/s (right), versus 2.09 ± 0.39 m/s and 2.07 ± 0.39 m/s, respectively, in the diabetic cohort. Between-group differences were significant for both eyes (left: t(99)=−5.466; p < 0.001; right: t(99)=−5.999; p < 0.001). Stage-wise comparisons in both eyes indicated a consistent increase in stiffness in mid-to-advanced DR relative to controls. Conclusion: With increasing DR severity, VI—reflecting optic nerve microcirculation—decreases, while SWE—reflecting tissue stiffness—increases. VI and SWE may serve as complementary, noninvasive biomarkers that support DR staging and inform clinical decision-making.