Kronik hepatit B li hastalarda tenofovir disoproksil fumarattan tenofovir alafenamide geçiş sonrası lipit profilindeki değişiklik ve kardiyak etkilenim
- Tez No: 1020328
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZGÜR YENİOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Tenofovir Alafenamid, Tenofovir Disoproksil Fumarat, Lipit Profili, Trigliserid, Kardiyovasküler Risk, Chronic Hepatitis B, Tenofovir Alafenamide, Tenofovir Disoproxil Fumarate, Lipid Profile, Triglyceride, Cardiovascular Risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik hepatit B'li hastalarda tenofovir disoproksil fumarat (TDF)'tan tenofovir alafenamid (TAF)'a geçişin lipit profili üzerindeki etkisini ve kardiyak yansımalarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji kliniklerinde TDF'den TAF'a geçiş yapan, 18 yaş üzeri 81 kronik hepatit B hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların TAF geçişi öncesi ve sonrasına ait komorbit problemler kardiyovasküler hastalık TDF den TAF a geçiş sonrası gelişip gelişmediği fosfor, kreatin, GFR, HB, WBC, karaciğer enzimleri, koagülaz değerleri, HEP B ile ilgili parametreler, LDL, HDL ve trigliserid (TG) değerleri karşılaştırıldı. Kardiovasküler hastalıkları TDF'den TAF'a geçiş sonrası geçirip geçirmediği değerlendirildi. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi IBM ,SPSS Statistics for Windows, Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı aracılığıyla gerçekleştirildi. Sürekli değişkenlerin dağılım özellikleri histogram grafikleri ve tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Normal dağılıma uygunluk gösteren sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma, kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde olarak sunuldu. TAF tedavisi öncesi ve sonrası biyokimyasal parametrelerin karşılaştırılmasında bağımlı örneklem t testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan farklılıkların etki düzeyini değerlendirmek amacıyla Cohen's d etki büyüklüğü katsayısı hesaplandı. TAF tedavisi öncesi ve sonrası hipertansiyon, koroner arter hastalığı, aritmi ve benzeri kategorik kardiyovasküler değişkenlerin karşılaştırılmasında McNemar testi kullanıldı. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: TAF'a geçiş sonrasında trigliserid düzeyi 123.8 ± 66.4mg/dL'den 147.6 ± 82.4 mg/dL'ye yükselmiş olup bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.001). Hastaların %64.3'ünde bireysel düzeyde TG artışı saptandı. LDL kolesteroldeki artış (109.38±35.11 dan 112.91±37.86 mg/dL'ye, p=0.418) ve HDL kolesteroldeki azalma (46.10±12.65'den 45.06±13.17 mg/dL'ye, p=0.416) istatistiksel olarak anlamlı değildi.TDF'den TAF tedavisine geçilen 81 hastanın, takip süresince %27.1'inde (n=22) yeni hipertansiyon gelişimi saptanmış olup bu değişim istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Diğer kardiyovasküler olaylar Mıyokard infarktüs aritmi kalp yetmezliği koroner arter hastalığı (MI, SVO, KAH, Aritmi) gibi toplamda hastaların yaklaşık %11'inde yeni vakalar şeklinde görülmüşse de bu parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. Sonuç: TDF'den TAF'a geçiş, trigliserid düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artışa yol açmaktadır. LDL ve HDL üzerindeki etkiler sınırlı kalmıştır. vi Kardiyovasküler olay sıklığı dikkate alındığında, kronik hepatit B tedavisinde TAF'a geçiş yapılan hastalarda periyodik lipit takibinin ve kardiyovasküler risk değerlendirmesinin klinik pratiğe entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of switching from tenofovir disoproxil fumarate (TDF) to tenofovir alafenamide (TAF) on the lipid profile and its cardiac implications in patients with chronic hepatitis B. Materials and Methods: A total of 81 chronic hepatitis B patients over 18 years of age who switched from TDF to TAF at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine, Departments of Internal Medicine and Gastroenterology, were retrospectively analyzed. The patients' comorbid conditions and whether cardiovascular diseases developed after the TDF-to-TAF switch were evaluated; additionally, phosphorus, creatinine, GFR, HB, WBC, liver enzymes, coagulation values, hepatitis B-related parameters, LDL, HDL, and triglyceride (TG) values were compared between the pre- and post-switch periods. Whether cardiovascular diseases occurred after the TDF-to-TAF switch was assessed. Data analysis within the scope of the study was performed using the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) software package. The distribution characteristics of continuous variables were evaluated using histogram graphs and descriptive statistical methods. Continuous variables conforming to normal distribution were presented as mean ± standard deviation, while categorical variables were presented as numbers and percentages. The dependent samples t-test was used to compare biochemical parameters before and after TAF treatment. To evaluate the effect size of the differences found to be statistically significant, Cohen's d effect size coefficient was calculated. The McNemar test was used to compare categorical cardiovascular variables such as hypertension, coronary artery disease, arrhythmia, and similar parameters before and after TAF treatment. For all statistical analyses, the significance level was accepted as p<0.05. Results: Following the switch to TAF, the triglyceride level increased from 123.8 ± 66.4 mg/dL to 147.6 ± 82.4 mg/dL, and this increase was found to be statistically significant (p=0.001). An individual-level TG increase was detected in 64.3% of the patients. The increase in LDL cholesterol (from 109.38 ± 35.11 to 112.91 ± 37.86 mg/dL, p=0.418) and the decrease in HDL cholesterol (from 46.10 ± 12.65 to 45.06 ± 13.17 mg/dL, p=0.416) were not statistically significant. During the follow-up period of the 81 patients switched from TDF to TAF treatment, new-onset hypertension development was detected in 27.1% (n=22) of the patients, and this change was statistically significant (p<0.001). Although other cardiovascular events such as myocardial infarction, arrhythmia, heart failure, and coronary artery disease (MI, CVA, CAD, Arrhythmia) were observed as new cases in approximately 11% of the patients in total, no statistically significant difference was observed in these parameters. Conclusion: Switching from TDF to TAF leads to a statistically significant increase in triglyceride levels. The effects on LDL and HDL remained limited. Considering the frequency of cardiovascular events, it is recommended to integrate viii periodic lipid monitoring and cardiovascular risk assessment into clinical practice for patients undergoing a TAF switch in the treatment of chronic hepatitis B.