Sahne mekanlarında akustik performansın iyileştirilmesi ve karşılaştırmalı opera salonları örnekleri
Enhancing acoustic performance in performance spaces and comparative case studies of opera halls
- Tez No: 1020359
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sahne mekanları, akustik performans, akustik iyileştirme, iç mekan tasarımı, opera salonları, yankılanma süresi, mimari akustik, Stage spaces, acoustic performance, acoustic improvement, interior design, opera houses, reverberation time, architectural acoustics, Architectural acoustic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, sahne mekanlarında optimal akustik performansın elde edilmesi ve mevcut akustik sorunların iyileştirilmesinde iç mekan tasarım kriterlerinin belirleyici etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın ana amacı, mimari akustik biliminin temel ilkeleri doğrultusunda, hacim, form, yüzey malzemeleri ve donanım gibi iç mekan öğelerinin yankılanma süresi, ses netliği ve ses dağılımı gibi temel performans göstergeleri üzerindeki doğrudan ilişkisini analiz etmektir. Kapsam, kuramsal temellerin oluşturulmasının ardından, akustik başarıları kanıtlanmış opera salonlarının karşılaştırmalı vaka analizleriyle derinleştirilmiştir. İzlenen yöntem, detaylı literatür taraması ve seçilen örnek mekanların tasarım çözümlerinin incelenmesine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, sahne mekanının geometrik düzenlemesi ve iç yüzeylerde kullanılan özel akustik malzemelerin (yutucu, yansıtıcı, dağıtıcı) performansı iyileştirme potansiyelini ve stratejilerini ortaya koymaktadır. Tez, iç mekan tasarım müdahalelerinin, sahne mekanlarının çok yönlü kullanımına uyum sağlayacak şekilde akustik kaliteyi iyileştirerek en üst düzeye taşıma yollarını vurgulamakta ve mimarlar ile iç mimarlar için uygulamaya yönelik tasarım önerileri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis investigates the determining influence of interior design criteria on achieving optimal acoustic performance and improving existing acoustic deficiencies within stage spaces. The main objective of the study is to analyze the direct correlation between architectural acoustic principles and interior elements such as volume, form, surface materials, and equipment on core performance indicators like reverberation time, sound clarity, and sound distribution. The scope involved establishing the theoretical foundation, followed by deepening the research through comparative case studies of acoustically successful opera houses. The methodology is based on a detailed literature review and the examination of design solutions from selected exemplary venues. The findings reveal the potential for performance improvement and the strategies inherent in the geometric arrangement of the stage space and the specific acoustic materials (absorbent, reflective, diffusive) used on interior surfaces. The thesis emphasizes how interior design interventions can maximize the versatile use of performance spaces by enhancing acoustic quality, and it develops practical design recommendations for architects and interior designers.