Interplay of identities: A sociocultural perspective on the professional identity development of English language teacher trainers
Kimliklerin etkileşimi: İngilizce öğretmen eğitmenlerinin profesyonel kimlik gelişimine sosyokültürel bir bakış
  1. Tez No: 1020371
  2. Yazar: YİĞİT BİNBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE İPEK KURU GÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki kimlik, Yabancı dil öğretimi, Öğretmen failliği, İkili kimlik, Professional identity, Foreign language teaching, Teacher agency, Dual identity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyokültürel bir bakış açısıyla, mesleki kimlik inşası sürecinde öğretmen kimliğinin İngilizce öğretmeni ve öğretmen eğitimcisi boyutlarındaki çok katmanlı doğasını incelemektedir. Çalışmanın katılımcıları Türkiye'de bir devlet üniversitesinde aynı anda hem öğretmen eğitimcisi hem de İngilizce öğretmeni olarak görev yapan iki öğretmenden oluşmaktadır. Durum çalışması yaklaşımının benimsendiği bu araştırmada veriler üç aylık bir süre boyunca yarı yapılandırılmış görüşmeler, yansıtıcı günlükler, uyarılmış hatırlamalar, danışman gözlem notları ve sınıf içi gözlemler gibi çeşitli veri toplama araçlarıyla toplanmıştır. Veriler, katılımcıların İngilizce öğretmeni ve öğretmen eğitimcisi sıfatlarıyla taşıdıkları ikili mesleki kimlik rollerinin, mesleki kimliğin gelişiminde, müzakeresinde ve aracılanmasında oynadığı rolü araştırmak amacıyla nitel içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Bulgular, katılımcıların mesleki kimliklerinin büyük ölçüde İngilizce öğretmeni rollerine dayandığını ortaya koymaktadır. İkili kimlik rollerinin arasındaki bilgi akışının tek taraflı olduğu, İngilizce öğretmeni rolünün temelde olup öğretmen eğitimcisi kimliğini desteklediği gözlenmiştir. Ayrıca, her bir öğretmenin ikili mesleki rollerini müzakere etme biçimlerine ilişkin bazı kanıtlar bulunmakla birlikte, ikili mesleki kimliğin müzakere edilme sürecinin öncelikle katılımcıların kendi eylemleri üzerine olan yansıtıcı değerlendirmeleri aracılığıyla gerçekleştiği görülmüştür. Bu durum, ikili mesleki kimliğin müzakere edilme sürecinin günlük öğretim uygulamalarının derinlerinde gerçekleştiğine işaret etmektedir. Bu bulguların çıkarımları sunulan kuramsal çerçeve bağlamında ele alınmış ve öğretmen eğitimi programları ile bu bağlamlarda öğretmenleri destekleyen kurumsal sistemlere yönelik çıkarımlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the multi-layered nature of teacher identity from language teacher and teacher trainer aspects in constructing a professional identity from a sociocultural standpoint. Two teacher trainers, who are also language teachers working at a state university in Türkiye comprise the participants of the study. Adopting a case study approach, data were collected through various instruments such as semi-structured interviews, reflective journals, stimulated recalls, supervisor's practicum notes, and classroom observations over a period of three months. The data were analyzed through qualitative content analysis to explore the role played by a dual professional identity, in the participants' capacity as language teachers and teacher trainers, to influence the development, negotiation, and mediation of professional identity. Findings indicate that the participants' professional identities are largely based on their role as a language teacher. The transfer between the dual roles was observed to be unidirectional, with language teacher role as the base, which informs teacher trainer practice. In addition, while there was some evidence of the ways in which each teacher negotiated their dual professional roles, it became clear that the process of negotiating their dual professional identity occurred primarily through reflective accounts. This indicates that the process of negotiating dual professional identity occurs beneath everyday teaching practices. Implications of these findings were then explored within the context of the theoretical framework presented and suggestions for teacher education programs and organizational systems supporting teachers in these contexts were provided.