Açık ve uzaktan öğrenme ortamları için etkileşimli öğrenme materyali geliştirilmesi: Temel mutfak teknikleri dersi örneği
Development of interactive learning materials for open and distance learning environments: Basic cooking techniques course
- Tez No: 1020370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Education and Training, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel öğrenme, Etkileşimli öğretim teknikleri, Gastronomi eğitimi, Mesleki öğrenme, Turizm eğitimi, Çoklu öğrenme ortamı, Cognitive learning, Interactive teaching techniques, Gastronomy education, Professional learning, Tourism education, Multimedia learning environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Açık ve uzaktan öğrenmede kullanılan etkileşimli öğrenme materyalleri, öğrencilerin motivasyonlarının artırılmasında önemli teknolojik araçlardandır. Uzaktan eğitimde aşçılık gibi uygulamalı bölümler için değerlendirildiğinde bu öğrenme materyalleri, yazılı içeriklerin yanında görsel ve işitsel etkileşimli pek çok öğeler sunduğundan, öğrenmeyi daha etkili ve kalıcı hale getirebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, açık ve uzaktan öğretimde aşçılık öğrencilerinin yararlanabilecekleri etkileşimli bir öğrenme materyali geliştirerek, öğrencilerin bu yeni teknoloji nasıl benimsediklerini ortaya koymaktır. Tasarım tabanlı araştırma sürecinde ve karma araştırma yaklaşımı ile gerçekleştirilen araştırmada Anadolu Üniversitesi'nin Aşçılık bölümü derslerinden“Temel Mutfak Teknikleri”dersinin ilk ünitesi kapsamında Articulate Storyline 360 aracı üzerinden etkileşimli öğrenme materyali geliştirilmiştir. Çalışma grubunu alan uzmanları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Aşçılık bölümü öğrencilerinin oluşturduğu araştırmada veriler, görüşme ve anket teknikleri ile elde edilmiştir. Yapılan çalışmanın bulguları, geliştirilen etkileşimli öğrenme materyalinin tasarım açısından hedef kitleye ve dersin amaçlarına uygun olduğunu ve aynı zamanda yeni bir teknolojik araç olarak öğrencilerde olumlu tutum geliştirmede etkili olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan çalışmanın ilgili literatüre aşçılık gibi uygulamalı alanlarda açık ve uzaktan öğretimde öğrenmeyi destekleyebilecek ve öğrenme etkinliğini artırabilecek etkileşimli bir öğrenme materyali geliştirilmesi bakımından katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Interactive learning materials used in open and distance education are important technological tools for motivating learners. When applied to practical programmes such as culinary arts, these materials can improve the effectiveness and longevity of learning by offering a variety of visual and auditory interactive elements alongside written content. This study aims to develop interactive learning materials for culinary students in open and distance education, revealing how learners adopt this new technology. The study was conducted using a design-based research process and a mixed-methods approach. An interactive learning material was developed using the Articulate Storyline 360 tool for the first unit of the 'Basic Kitchen Techniques' course in the Culinary Arts Department at Anadolu University. The research group comprised subject matter experts and students from the Culinary Arts Department of the Open Education Faculty at Anadolu University, and data were collected through interviews and surveys. The findings of this study reveal that the interactive learning material developed is appropriate for the target audience and course objectives in terms of its design. It is also effective in fostering positive attitudes towards this new technological tool among students. It is believed that this study will contribute to existing literature by emphasising the development of interactive learning materials that support and enhance learning effectiveness in open and distance education, particularly in applied fields such as culinary arts.