Barak Baba'nın hayatı, görüşleri ve siyasi etkisi
The life, doctrines, and political influence of Barak Baba
- Tez No: 1020387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sosyal tarih, Tasavvuf tarihi, İlahiyat, İslam tarihi, Social history, History of mysticism, Theology, Islamic history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
Özet
Barak Baba'nın XIII. ve XIV. yüzyıl İslam dünyasındaki merkezi konumunu, dini kimliğini ve siyasi nüfuzunu temel alan bu çalışma, Moğol ve Haçlı istilalarıyla şekillenen yenilgi çağının yarattığı mistik iklimi bu figür üzerinden tahlil etmektedir. Sarı Saltuk'un müridi, Tabduk Emre ve Yunus Emre gibi isimlerin şeyhi olan Barak Baba; Kalenderîlik, Haydarîlik ve Rifâîlik yansımalarını bünyesinde toplayan şeriat karşıtı cezbeci derviş tipolojisinin merkezinde yer almaktadır. Çalışmada, onun İlhanlı sarayında Gâzân Han ve Olcaytu üzerinde siyasi kararlara yön verebilecek düzeyde bir güç odağına dönüşmesi ve kendini konumlandırdığı siyasi pozisyon, tarihi verilerle ortaya konulmaktadır. Bar ak Baba'nın Memlûk-İlhanlı ilişkilerindeki rolü, beraberindeki derviş topluluğuyla gerçekleştirdiği Şam elçiliği ve bizzat azmettiricisi olduğu Gilan seferi esnasındaki ölümü, dönemin dini-siyasi hesaplaşmalarının en somut yansıması olarak incelenmektedir. Neticede araştırma, Barak Baba'yı İslam dünyasının büyük bir kırılma yaşadığı bir dönemde mağlup kitlelerin galip güçlerin ruhunu benimsediği kolektif mistik bir sürecin en etkili siyasi aktörlerinden biri olarak tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Focusing on the central position, religious identity, and political influence of Barak Baba in the 13th- and 14th-century Islamic world, this study analyzes the mystical climate engendered by the“age of defeat”which was shaped by the Mongol and Crusader invasions through the lens of this figure. As a disciple of Sarı Saltuk and the sheikh to figures such as Tabduk Emre and Yunus Emre, Barak Baba stands at the center of an antinomian and ecstatic dervish typology that incorporates the reflections of the Qalandari, Haydari, and Rifa'i traditions. The study utilizes historical data to reveal his transformation into a center of power within the Ilkhanid court, capable of guiding the political decisions of Ghazan Khan and Öljeitü, along with the political position he assumed. Barak Baba's role in Mamluk-Ilkhanid relations, his diplomatic mission to Damascus alongside his dervish entourage, and his death during the Gilan campaign which he personally instigated are examined as the most concrete manifestations of the religious and political reckonings of the era. Ultimately, this research defines Barak Baba as one of the most influential political actors of a collective mystical process in which the defeated masses internalized the spirit of the victorious powers during a period of profound rupture in the Islamic world.