Doğrudan yabancı yatırım, lojistik performans ve ihracat ilişkisi: G7 ülkeleri üzerine panel veri analizi
The relationship between foreign direct investment, logistics performance, and export performance: Evidence from G7 countries
- Tez No: 1020395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan transfer, Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Lojistik, Panel veri modelleri, Uluslararası ticaret, İhracat, Foreign Direct Investment, Logistics Performance, Export Performance, Panel Data Analysis, G7 Countries, Direct transfers, Foreign direct investments, Logistics, Panel data models, International trade, Export
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, doğrudan yabancı yatırımların (DYY) lojistik performansı ve ihracat performansı arasındaki ilişkileri G7 ülkeleri örneğinde incelemektedir. DYY, ekonomik büyüme, teknoloji transferi ve verimlilik artışı yoluyla ülkelerin rekabet gücünü etkileyen önemli bir makroekonomik unsur olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, lojistik performans; tedarik zinciri etkinliği, taşıma maliyetleri ve teslimat süreleri üzerindeki etkisi aracılığıyla uluslararası ticaretin sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, DYY'nin ihracat performansı üzerindeki etkisini ve lojistik performansın bu ilişkideki aracı rolünü ortaya koymaktır. Bu kapsamda, G7 ülkelerine ait 2007–2023 dönemine ilişkin veriler kullanılarak panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz kapsamında doğrudan yabancı yatırım girişleri, lojistik performans göstergeleri ve ihracat performansı arasındaki ilişkiler ekonometrik modeller aracılığıyla test edilmiştir. Analiz sonuçları, doğrudan yabancı yatırımların ihracat performansı üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, lojistik performansın ihracat performansını pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımların lojistik performans üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı ve lojistik performansın DYY ile ihracat arasındaki ilişkide aracı değişken rolü üstlenmediği tespit edilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, ülkelerin ihracat performansının artırılmasında lojistik performansın geliştirilmesinin önemli olduğu, ancak lojistik performansın DYY'nin ihracat performansı üzerindeki etkisini açıklayan bir mekanizma olarak değerlendirilmesinin desteklenmediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın, G7 ülkeleri özelinde DYY, lojistik performans ve ihracat ilişkisini panel veri yöntemiyle inceleyerek literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca lojistik performansın, doğrudan yabancı yatırımlardan bağımsız olarak ihracat performansını destekleyen yapısal bir rekabet avantajı unsuru olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler; Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Lojistik Performans, İhracat Performansı, Panel Veri Analizi, G7 Ülkeleri
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of foreign direct investment (FDI), logistics performance, and export performance in the context of the G7 countries. FDI is considered an important macroeconomic factor affecting countries' competitiveness through economic growth, technology transfer, and productivity enhancement. In addition, logistics performance plays a critical role in the sustainability of international trade through its effects on supply chain efficiency, transportation costs, and delivery times. The aim of this study is to investigate the effect of FDI on export performance and to determine the mediating role of logistics performance in this relationship. In this context, panel data analysis was conducted using data from the G7 countries covering the period from 2007 to 2023. The relationships among foreign direct investment inflows, logistics performance indicators, and export performance were tested through econometric models. The findings indicate that foreign direct investment has a negative and statistically significant effect on export performance. In contrast, logistics performance was found to have a positive and significant effect on export performance. Furthermore, the effect of foreign direct investment on logistics performance was not statistically significant, and logistics performance was not found to play a mediating role in the relationship between FDI and export performance. In light of these findings, it is concluded that improving logistics performance is important for enhancing countries' export performance; however, the role of logistics performance as a mechanism explaining the effect of FDI on export performance is not supported. It is expected that this study will contribute to the existing literature by examining the relationship among FDI, logistics performance, and export performance in G7 countries through panel data analysis. Moreover, logistics performance is found to be a structural competitive advantage that supports export performance independently of foreign direct investment.