A study on the relationship between teacher grit, student grit, and teachers' reported instructional practices in the context of EFL
Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi bağlamında öğretmen azmi, öğrenci azmi ve öğretim teknikleri arasındaki ilişki üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 1020394
  2. Yazar: GÜLSE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sebat, Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dil öğretimi, Grit, Foreign language learning, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yabancı dil öğrenmenin uzun vadeli ve zorlu doğası göz önüne alındığında, azim, ikinci dil edinimi sürecinde hem öğrenciler hem de öğretmenler için anlamlı bir psikolojik kaynak olarak ortaya çıkmıştır. Azim, zorlu durumlarda bile uzun vadeli hedefler için çaba ve tutkuyu sürdürme kapasitesini ifade eden önemli bir kişilik özelliğidir. Önceki araştırmalar, ikinci dil azminin dil öğrenimi bağlamlarında çeşitli olumlu akademik ve sosyo-duygusal sonuçlarla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu alandaki araştırmalar ağırlıklı olarak öğrenci merkezlidir. Yabancı dil olarak İngilizce bağlamında, ikinci dil öğretmen azminin ikinci dil öğrenci azmiyle ile ilişkisini inceleyen araştırmalar hala sınırlıdır. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak amacıyla yapılan bu çalışmada, Türkiye'deki özel üniversitelerin İngilizce hazırlık programlarında ikinci dil öğretmen azmi ile ortalama öğrenci ikinci dil azmi arasındaki ilişki araştırılmış ve öğretmen ikinci dil azminin öğretmenlerin öğretim uygulamalarına ve sınıf tutumlarına nasıl yansıdığını incelemiştir. Çalışma, eş zamanlı iç içe geçmiş karma yöntemli bir tasarım kullanmıştır. Nicel kısım için 393 İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenci ve 31 İngilizce öğretmeninden, nitel kısım için ise 33 İngilizce öğretmeninden çevrimiçi bir anket aracılığıyla açık uçlu yazılı görüşme soruları ile veri toplanmıştır. Nicel veriler sınıf düzeyinde Pearson korelasyonu ile analiz edilirken, nitel veriler için tematik analiz uygulanmıştır. Bulgular, öğretmenlerin ikinci dil azmi ile öğrencilerinin ortalama ikinci dil azmi arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu (r = .47, p = .007) ve tematik analizin zorluk karşısında azim, dil öğrenimine ve öğretimine uzun vadeli tutku ve bağlılık, İngilizce sınıflarında azim ve öğretmen-öğrenci ilişkisi olmak üzere dört tema ortaya çıkardığını göstermektedir. Bu bulgular, öğretmen azmi ve öğrenci azminin sınıfta bağlantılı olabileceğini ve öğretmen-öğrenci ilişkisinin İngilizce sınıflarında azmin gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin Türkiye'deki üniversite İngilizce hazırlık bağlamında azmi nasıl yorumladıkları, deneyimledikleri ve yansıttıkları konusunda bilgi sağlayarak, ikinci dil azmi literatürüne katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Given the long-term and demanding nature of foreign language learning and teaching, grit has emerged as a meaningful psychological resource for both learners and teachers in foreign language learning. Previous research has demonstrated that L2 grit is associated with several positive academic and socio-affective outcomes in language learning contexts. However, research in this field remains predominantly student-centered. There is still limited research on examining how L2 teacher grit could interact with L2 student grit in English as a Foreign Language (EFL) context. To address this gap, the current study investigated the relationship between L2 teacher grit and class-average student L2 grit in English preparatory programs in Türkiye and explored how teacher L2 grit is reflected in teachers' reported instructional practices and classroom attitudes. The study employed a concurrent embedded mixed-methods design. For the study, data were collected from 393 EFL students and 31 EFL teachers for the quantitative part, and from 33 EFL teachers for the qualitative part through open-ended written questions on an online questionnaire. Pearson correlation was used to analyze the quantitative data at the class level, while thematic analysis was applied to the qualitative data. The findings indicate a moderate positive relationship between teachers' L2 grit and the average L2 grit of their students (r = .47, p = .007), and the thematic analysis revealed four themes centered on persistence in the face of difficulty, long-term passion and commitment to language learning and teaching, grit in EFL classrooms, and the teacher–learner relationship. These findings suggest that teacher grit and student grit may be linked in the classroom, and that the teacher–learner relationship could play an important role in how grit develops in EFL classrooms. The study may contribute to the L2 grit literature by providing insight into how grit is interpreted, experienced, and reflected by EFL in Turkish university preparatory context.