Uluslararası insan hakları hukukunda çokuluslu şirketlerin sorumluluğu
Responsibility of multinational corporations in international human rights law
  1. Tez No: 1020482
  2. Yazar: MUSTAFA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, İnsan hakları, Responsibility, Human rights
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
İnsan hakları hukukunun geleneksel paradigması, devlet gücüne karşı bireyin korunmasına dayanmaktadır. Bu doğrultuda uluslararası ve ulusal boyutta insan hakları sorumluluğuna sahip aktörlerin devletler olduğu kabul edilmiştir. Ancak özellikle küreselleşme süreci, uluslararası örgütler, silahlı gruplar, çokuluslu şirketler, sivil toplum örgütleri gibi birçok devlet dışı aktörün ortaya çıkmasına ve güç kazanmasına yol açmıştır. Bu durum, insan haklarına yönelik farklı merkezlerden kaynaklanan tehditlerin artmasına neden olmuştur. İnsan hakları hukuku, söz konusu soruna karşılık vermeye çalışmaktadır. Bu çalışmada, devlet dışı aktörler olarak şirketlerin insan hakları karşısında nasıl konumlandırılabileceği ele alınmaktadır. Bu konuda esas olarak uluslararası yumuşak hukuk araçları öne çıkmaktadır. Diğerlerinin yanı sıra, 2011 yılında kabul edilen ve uluslararası toplumda geniş kabul gören Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri bu noktada önemli bir adımı oluşturmuştur. Son yıllarda Avrupa Birliği tarafından kabul edilen düzenlemeler de önemli diğer gelişmelerdendir. Ulusal boyutta ise devlet dışı aktörler olarak şirketlerin insan hakları sorumlulukları, insan hakları özen yükümlülüğü yasaları ile düzenlenmeye başlamıştır. Çalışmanın ilk bölümü, uluslararası hukuk ile uluslararası insan hakları hukukunun mevcut sorumluluk rejimini incelemektedir. İkinci bölümde, insan hakları ve şirketler konusunda uluslararası ve bölgesel normatif çerçeve ele alınmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise devlet dışı aktörler olarak şirketlerin insan haklarıyla ilişkisi, insan haklarının yatay etkisi doktriniyle bağlantılı şekilde incelenmektedir. Bu doğrultuda çeşitli ulusal hukuk düzenlerindeki hukuki düzenlemelere ve Türk hukukundaki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The traditional paradigm of human rights law is founded upon the protection of individuals against the power of the state. Accordingly, states have traditionally been regarded as the primary actors bearing responsibility for the protection and realization of human rights at both the international and domestic levels. However, the process of globalization has led to the emergence and growing influence of various non-state actors, including international organizations, armed groups, multinational corporations, and civil society organizations. This development has increased the number of human rights threats originating from multiple centers of power beyond the state. This study examines how corporations, as non-state actors, can be positioned within the framework of human rights law. In this regard, international soft law instruments have assumed particular importance. Among these, the United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights, adopted in 2011 and widely endorsed by the international community, constitute a significant milestone. More recently, regulatory initiatives adopted by the European Union have represented further important developments in this field. At the domestic level, the human rights responsibilities of corporations have increasingly been addressed through human rights due diligence legislation. The first chapter of the study analyzes the existing responsibility regime of international law and international human rights law. The second chapter examines the international and regional normative framework concerning business and human rights. The third and final chapter explores the relationship between corporations and human rights through the lens of the doctrine of the horizontal effect of human rights. In this context, the study evaluates relevant legal regulations in various national legal systems and assesses the current situation under Turkish law.