Perkütan koroner girişimin geriatrik hastalarda fonksiyonel performans, kırılganlık ve geriatrik sendromlar üzerine etkisi
The effect of percutaneous coronary intervention on functional performance, frailty, and geriatric syndromes in older patients
  1. Tez No: 1020525
  2. Yazar: MUSTAFA UTKU UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT EŞME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan koroner girişim, geriatrik sendromlar, kırılganlık, sarkopeni, fonksiyonel performans, Percutaneous coronary intervention, geriatric syndromes, frailty, sarcopenia, functional performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik koroner sendrom (KKS) nedeniyle elektif perkütan koroner girişim (PCI) uygulanan geriatrik hastalarda, PCI öncesi ve sonrası dönemde fonksiyonel performans, kırılganlık ve geriatrik sendromlardaki değişimleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya, 65 yaş ve üzeri olup elektif PCI uygulanan ve PCI öncesi ile 6–12 ay sonrası kapsamlı geriatrik değerlendirme verileri bulunan 103 hasta dahil edildi. Hastalar; kırılganlık (CFS), sarkopeni riski (SARC-F), beslenme durumu (MNA-SF), fonksiyonel durum (GYA/EYA), fiziksel performans testleri (4 metre yürüme testi, TUG, 5xSTS) ve kognitif değerlendirmeler (S-MMSE , saat çizme testi) açısından incelendi. Ayrıca optimal medikal tedavi (OMT) ve revaskülarizasyon stratejilerine göre alt grup analizleri yapıldı. Bulgular: PCI sonrası dönemde tüm hasta grubunda LDL düzeylerinde anlamlı azalma ve D vitamini düzeylerinde artış saptanırken, fonksiyonel performans ve kırılganlık parametrelerinde genel olarak kötüleşme eğilimi izlendi. CFS skorunda artış ve GYA skorunda azalma, özellikle erkek hastalarda daha belirgin bulundu. Kadın hastalarda ise kas kuvveti ve mobilite parametrelerindeki değişimler daha ön plandaydı. Revaskülarizasyon uygulanan hastalarda bazı metabolik parametrelerde daha belirgin iyileşme izlenmesine rağmen, fonksiyonel kazanımlar sınırlı kaldı. Malnütrisyonu olan hastalarda fonksiyonel ve metabolik yanıtın daha zayıf olduğu görüldü. PCI sonrası akut böbrek hasarı gelişimi, klinik ve fonksiyonel sonuçları olumsuz yönde etkiledi. Sonuç: Geriatrik hastalarda PCI, metabolik parametrelerde iyileşme sağlarken, fonksiyonel durum ve kırılganlık üzerine etkileri heterojen olup çoğu zaman sınırlıdır. Beslenme durumu, sarkopeni ve kırılganlık gibi geriatrik parametreler, PCI sonrası klinik sonuçların önemli belirleyicileridir. Bu nedenle geriatrik hastalarda revaskülarizasyon kararları, yalnızca kardiyovasküler parametreler değil, kapsamlı geriatrik değerlendirme sonuçları da dikkate alınarak bireyselleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the changes in functional performance, frailty, and geriatric syndromes before and after percutaneous coronary intervention (PCI) in older adults with chronic coronary syndrome (CCS). Materials and Methods: In this retrospective, single-center study, 103 patients aged ≥65 years who underwent elective PCI and had comprehensive geriatric assessment data before and 6–12 months after the procedure were included. Patients were evaluated in terms of frailty (Clinical Frailty Scale, CFS), sarcopenia risk (SARC-F), nutritional status (Mini Nutritional Assessment–Short Form, MNA-SF), functional status (ADL/IADL), physical performance tests (4-meter gait speed, Timed Up and Go test, five times sit-to-stand test), and cognitive assessments(S-MMSE ,CDT). Subgroup analyses were performed according to treatment strategy (optimal medical therapy vs. revascularization). Results: Following PCI, a significant reduction in LDL levels and an increase in vitamin D levels were observed in the overall cohort. However, a general trend toward worsening in functional performance and frailty parameters was noted. An increase in CFS scores and a decline in ADL scores were more pronounced in male patients, whereas changes in muscle strength and mobility were more evident in females. Although revascularized patients showed greater improvement in certain metabolic parameters, functional gains remained limited. Patients with malnutrition demonstrated a weaker metabolic and functional response. The development of post-PCI acute kidney injury was associated with poorer clinical and functional outcomes. Conclusion: While PCI improves metabolic parameters in geriatric patients, its impact on functional status and frailty is heterogeneous and often limited. Geriatric parameters such as nutritional status, sarcopenia, and frailty are key determinants of post-PCI outcomes. Therefore, decision-making for revascularization in older adults should incorporate comprehensive geriatric assessment alongside cardiovascular parameters to enable individualized patient-centered care.