Stsegment elevasyonu olmayan akut koroner sendromlu hastalarda perkütan koroner girişimin sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisinin doku Doppler ve Tei indeksi ile değerlendirilmesi
Assesment of effect percutaneous coronary intervention on left ventriculer functions by tissue doppler and Tei index in acute coronary syndromes without ST segment elevation
- Tez No: 229810
- Danışmanlar: PROF. DR. DR. CAHİT KOCAKAVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: ST segment elevasyonu olmayan akut koroner sendrom, sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlar, pulsed wave? transmitral Doppler, Pulsed wave? doku Doppler ekokardiyografi, perkütan koroner girişim, miyokardiyal performans indeks, Non ST segment elevation acute coronary syndrome, Left ventricular systolic and diastolic functions, Pulsed Transmitral and Tissue Doppler Echocardiography, Percutaneous coronary intervention, Myocardial Performance İndex
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: İskemik kalp hastalıklarında; sistolik işlevlerde bozulma olmadan önce, diyastolik işlevlerde bozulma olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın amacı, ST segment elevasyonu olmayan akut koroner sendromlu hastalarda, bazal koşullarda standart Doppler ve doku Doppler tekniği kullanılarak, perkütan koroner girişim ile revaskülarizasyon sonrası erken ve geç dönem sistolik ve diyastolik fonksiyon göstergeleri incelenerek, revaskülarizasyon işleminin erken ve geç dönem sol ventrikül fonksiyonları üzerindeki etkisini araştırmaktır.Yöntem: Çalışma kapsamına alınan 60 hastanın klinik bulguları değerlendirildikten sonra, hastaların tümüne standart Doppler ve doku Doppler ekokardiyografi yapılarak sol ventrikül anatomisi, sistolik ve diyastolik fonksiyonları kaydedildi. Miyokard performans indeksini hesaplamak amacıyla, apikal 5 boşluk görüntüden mitral giriş ve sol ventrikül çıkış yolu hız zaman intervalleri, pulse wave Doppler metodu ile ölçüldü. Koroner anjiyografik tetkik sonrası perkütan koroner girişim yapılan hastalara, girişimsel tedavi sonrası birinci ve otuzuncu günlerde standart Doppler ve doku Doppler ekokardiyografik tetkik yapıldıBulgular: Sol ventrikül sistolik fonksiyonların göstergesi olan sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda (LVEF) işlem öncesi, birinci gün ve 30.günde anlamlı değişiklik izlenmemiştir. Sol ventrikül sistolik fonksiyonların diğer bir göstergesi olan, anüler bölgeden elde edilen S dalgası değerlendirildiğinde; işlem sonrası birinci günde anlamlı olmayan bir artış gösterdiği, ancak artışın geç dönem olan 30. günde anlamlı düzeye çıktığı görüldü.Transmitral diyastolik akımlar değerlendirildiğinde; E dalgasının birinci günde anlamlı olmayan ancak 30.günde anlamlı hale gelen artış izlenmiştir. Diğer parametreler olan A dalagsında 1. ve 30. günde anlamlı bir değişiklik izlenmemiştir. İzovolümetrik relaksayon zamanı (İVRT) ve E dalga deselerasyon zamanında (DT) 1.günde anlamlı olmayan, ancak 30.günde anlamlı derecede azalma izlenmiştir. Mitral anulus ve triküspit anulus pulsed wave doku doppler değerlendirmesinde E' dalga velositesinde birinci günde işlem öncesine göre anlamlı olmayan bir azalma izlendi. 30.günde ise bazal değerin üzerine çıkarak işlem öncesine göre anlamlı bir artış izlendi. A'dalgasında erken ve geç dönemde anlamlı bir değişiklik izlenmezken, İVRT ve DT' de 30.günde anlamlı azalma izlenmiştir. Sol ventrikülün global diyastolik fonksiyon göstergesi olan Color M-mode flow propagation velositesinde (FVP), 1.günde anlamlı olmayan bir azalma izlenirken, 30. günde bazal değerlerin üzerine çıkarak anlamlı bir artış izlendi.Sistolik ve diyastolik fonksiyonların birleşik göstergesi olan miyokardiyal performans indeksinde (MPİ), işlem sonrası erken dönem olan birinci günde anlamlı azalma olduğu ve bu azalmanın progresif olarak devam ederek 30. günde daha fazla belirginleştiği görüldü. Ayrıca konvansiyonel Doppler ile elde edilen MPİ'nin doku Doppler tekniği ile elde edilen ortalama MPİ ile korelasyon gösterdiği görüldü.Sonuç: ST segment elevasyonu olmayan akut koroner sendromlu hastalarda perkütan koroner girişim yapıldığında; işlemden sonra 1.günde sol venrikül diyastolik fonksiyonlarında, sistolik fonksiyonlara yansımayan bozulma izlenmektedir. Geç dönem olan 30. günde ise hem sol ventrikül sistolik hem de diyastolik fonksiyonlarında iyileşme olduğu izlendi. Bu bulgulara göre, ST segment elevasyonsuz akut koroner sendromlu hastalara perkütan koroner girişim uygulamasının, özellikle geç dönemde sistolik ve diyastolik fonksiyonlarda iyileşme sağladığı ve bu hastalara uygulanmasının yararlı olacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: We know that diastolic disfunction develop firstly than systolic disfunction in patient with ischaemic heart disease. Goal of our study is that analysing the action of revascularisation procedures on early and late stage systolic and diastolic left ventricular functions in patients acute coronary syndrome without ST segment elevation. Therefore systolic and diastolic function indicators in basal conditions and early and late stage indicators of systolic and diastolic left ventricular function after percutaneous coronary revascularisation, analyzed by means of standart Doppler and Tissue Doppler parameters.Method: Sixty patients included within this study. After clinical assesment, left ventricular anatomy, systolic and diastolic functions obtained through Doppler and Tissue Doppler examination belong to all patients are recorded. İn order to determine myocardial performance index, mitral inflow and Left Ventricle outflow tract velocity-time intervals evaluated by pulse wave Doppler methods. Standard Doppler and Tissue Doppler examinations performed in patients who applied percutaneous coronary intervention after coronary anjiography, in first and thirtieth day.Findings: No significant alteration observed in Left Ventricular Ejection Fraction (LVEF) which is an indicator of left ventricular systolic functions, between before the procedure and first day and thirtieth day of procedure. While A Non-significant increase observed after procedure in another indicator of left ventricular systolic functions ?S? wave which obtained from annular zone in first day, significant rise observed in same agent late stage that thirtieth day of procedure.When the transmitral diastolic flows evaluated; E wave rose not significant in first day but significant in thirtieth day. Alteration in another parameter that A wave not considerable both in first and thirtieth day. Even so while no significant alteration observed in İsovolumetric relaxation time (IVRT) and E wave deseleration time (DT) in first day, significant alleviation observed in thirtieth day.İn Mitral and Tricuspid annular Pulsed wave tissue Doppler evaluation appeared non significant decrease in E' wave velocity in first day and significant increase in thirtieth day. While no considerable alteration observed early and late stage in A' wave, significant reduction obtained in IVRT and DT. No significant decrease in first day, but significant increment observed in thirtieth day in Color M-mode flow propagation velocity (FVP) levels which is indicator of left ventricular diastolic functionSignificant decrease in myocardial performance index which is adjunctive cursor of systolic and diastolic functions of left ventricle observed in early stage that first day. This decrease progressed and to became evident in thirtieth day. Additionally, seen that MPI by standart Doppler and average MPI by Tissue Doppler was correlatedResults: An impairment observed in left ventricular diastolic functions but not in systolic functions in first day, whereas an improvement observed in both systolic and diastolic functions in late stage that thirtieth day in patients who has been performed percutaneous coronary intervention with non ST segment elevation. Hence, percutaneous coronary intervention in patient with non ST segment elevation acute coronary syndrome, related with significant improvement in systolic and diastolic functions especially in late stage and this implementation observed beneficially.