Türkiye'de dağılış gösteren Hyla türlerinde mikroplastiklerin izlenmesi
Monitoring of microplastics in Hyla species distributed in Türkiye
- Tez No: 1020567
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Ağaç kurbağası, Kirlilik, Tree toad, Pollution
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de doğal yayılış gösteren iki ağaç kurbağası türü olan Hyla orientalis ve Hyla savignyi bireylerinde mikroplastiklerin (MP) varlığını araştırmak, bu partiküllerin gastrointestinal sistemlerindeki (GİS) nitel ve nicel dağılımını belirlemek ve morfolojik (renk, şekil, boyut) ile kimyasal (polimer türü) özelliklerini ayrıntılı olarak analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında toplam 276 birey incelenmiş olup, bunların 76'sı H. orientalis ve 200'ü H. savignyi türüne aittir. Bireylerin GİS'lerinde toplam 192 mikroplastik partikül tespit edilmiş ve bu partiküllerin ortalama boyutu 206,56 ± 12,88 µm olarak belirlenmiştir. En yaygın mikroplastik türünün PET (%67,20), en yaygın şeklin lif (%76,00) ve en sık görülen rengin lacivert (%25,50) olduğu saptanmıştır. Mikroplastik içeren birey oranının en yüksek olduğu türün H. savignyi (%56,50) olduğu belirlenirken, H. orientalis bireylerinin yalnızca %11,84'ünde mikroplastiğe rastlanmıştır. Polimer türü, mikroplastik şekli ve rengi açısından iki tür arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p >0,05). Türkiye genelinde 24 farklı ilden elde edilen veriler, mikroplastik kirliliğinin geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu göstermektedir. En yüksek mikroplastik miktarı Hatay-Hassa'da (44 adet) kaydedilmiş olup, bunu Kilis ve Bitlis illeri takip etmiştir. İller arasında renk, şekil ve polimer türü bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p <0,001). Elde edilen bulgular, mikroplastik kirliliğinin karasal omurgalılarda yaygın olduğunu ve türler ile coğrafi bölgeler arasında değişkenlik gösterebileceğini ortaya koymakta; ayrıca amfibilerin ekosistem sağlığının izlenmesinde önemli biyogöstergeler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the presence of microplastics (MPs) in individuals of Hyla orientalis and Hyla savignyi, two tree frog species naturally distributed in Türkiye, to determine the qualitative and quantitative distribution of these particles in their gastrointestinal tracts (GITs) and to analyze their morphological (color, shape, size) and chemical (polymer type) properties in detail. A total of 276 individuals were examined within the scope of the research, 76 of which belonged to H. orientalis and 200 to H. savignyi. A total of 192 microplastic particles were detected in their GITs, and the average size of these particles was determined to be 206.56 ± 12.88 µm. The most common microplastic type was PET (67.20%), its shape was fiber (76.00%), and its color was navy blue (25.50%). The highest proportion of microplastic-containing individuals was observed in H. savignyi (56.50%), and microplastic was found in only 11.84% of H. orientalis individuals. No statistically significant difference was found between the two species in terms of polymer type, microplastic shape, and color (p > 0.05). Data obtained from 24 different provinces across Türkiye indicate that microplastic contamination has a wide geographical distribution. The highest microplastic amount was recorded from Hatay-Hassa (44 pieces), followed by Kilis and Bitlis provinces. Significant differences were found between provinces in terms of color, shape, and polymer type (p < 0.001). These findings suggest that microplastic pollution is widespread in terrestrial vertebrates and may vary among species and geographic regions, suggesting that amphibians may be important bioindicators for monitoring ecosystem health.