Farklı protein kaynaklarının yerli kazların bağırsak mikrobiyotası ve histolojisi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of different protein sources on the intestinal microbiota and histology of native geese
- Tez No: 1020566
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BAŞ, PROF. DR. MEHMET AKİF BOZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Zooloji, Biology, Biotechnology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Yerli genotip kaz, Alternatif protein kaynağı, Ayçiçeği tohumu küspesi, Pamuk tohumu küspesi, Kenevir küspesi, Yeni nesi dizileme, Mikrobiyota, Bağırsak mikrobiyotası, DNA dizileme, Histoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler biyoloji, Native genotype goose, Alternative protein source, Sunflower seed meal, Cottonseed meal, Hemp meal, Next-generation sequencing, Microbiota, DNA sequencing, Histology, Microbiology, Molecular biology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya genelindeki kanatlı üretiminin yaklaşık %2'sini kaz yetiştiriciliği teşkil etmektedir. Kaz etinin sahip olduğu lezzet ve yan ürünlerinden elde edilen yüksek ticarileşme kapasitesi, son dönemde üreticilerin bu sektöre olan ilgisini artırmıştır. Ancak kanatlı beslemede kullanılan soya küspesi ithal edildiği için maliyeti yüksektir. Bu nedenle yetiştiriciler yerel ve ekonomik açıdan alternatif yem kaynaklarına yönelmektedir. Son yıllarda üretim kapasitesi ülkemizde artan ayçiçeği, pamuk ve kenevir, alternatif yem kaynakları arayışında önemli bir yere sahiptir. Bu ürünlerin küspeleri, yüksek protein konsantrasyonuna sahiptir ve soya küspesine potansiyel birer alternatiftir. Sindirim sisteminin temel yapı taşı olan bağırsak mikrobiyotası, metabolik düzenleme mekanizmalarında aktif rol oynar ve canlı sağlığını korumasına yardımcı olur. Ayrıca, bağırsak biyokimyası ve histoloji bu metabolik düzeylerin yorumlanması için önemlidir. Çalışma kapsamında, yerli genotip kazların rasyon içeriklerine farklı protein kaynakları eklenmiştir. Bu rasyonların hayvan sağlığı üzerine neden olabileceği değişiklikler bağırsak dokularındaki histolojik, biyokimyasal ve mikrobiyal farklılık/benzerliklerle belirlenmiştir. Sonuç olarak ayçiçeği tohumu küspesi (ATK) ve kenevir küspesi ile beslenen kazların soya küspesiyle benzer patern gösterdiği, pamuk tohumu küspesi (PTK) grubunun ise bağırsak histolojisi ve antioksidan enzim aktiviteleri göz önüne alındığında oksidatif hasara maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle hem kazların sağlığı hem de yem maliyeti açısından soya küspesine alternatif olabilecek iki yem rasyonunun ATK ve kenevir küspesi olduğu
Özet (Çeviri)
Goose farming constitutes approximately 2% of global poultry production. The flavor of goose meat and the high commercialization potential of its by-products have recently increased the interest of producers in this sector. However, soybean meal used in poultry feed is imported, making it expensive. Therefore, farmers are turning to alternative feed sources that are local and economically viable. In recent years, sunflower, cotton, and hemp, whose production capacity has increased in our country, have an important place in the search for alternative feed sources. The meals of these products have high protein concentrations and are potential alternatives to soybean meal. The gut microbiota, the basic building block of the digestive system, plays an active role in metabolic regulation mechanisms and helps maintain the health of the animals. In addition, gut biochemistry and histology are important for interpreting these metabolic levels. In this study, different protein sources were added to the rations of local genotype geese. The changes that these rations may cause on animal health were determined by histological, biochemical, and microbial differences/similarities in the intestinal tissues. In conclusion, it was observed that geese fed with sunflower seed meal (ATK) and hemp meal showed a similar pattern to soybean meal, while the cotton seed meal (PTK) group was exposed to oxidative damage considering intestinal histology and antioxidant enzyme activities. Therefore, ATK and hemp meal were determined to be two feed rations that could be alternatives to soybean meal in terms of both goose health and feed cost.