Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinde öz yeterlik, yaşam boyu öğrenme eğilimi ve iş doyumunun incelenmesi
An investigation of self-efficacy, job satisfaction, lifelong learning tendencies in Physical Education and Sports teachers
  1. Tez No: 1020600
  2. Yazar: ÖZLEM ÇELİKTEPE PUSAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Öz Yeterlik, Yaşam Boyu Öğrenme, İş Doyumu, Physical Education and Sports Teacher Self-Efficacy, Lifelong Learning, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinde öz yeterlik, yaşam boyu öğrenme eğilimi ve iş doyumunu belirlemek ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri bazı değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunun 98'i (%40,3) kadın, 145'i (%59,7) erkek olmak üzere toplam 243 kişiyi kapsamaktadır. Araştırmada“Öğretmen Öz Yeterliği Ölçeği”,“Minnesota İş Doyum Ölçeği”ve“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-hoc (çoklu karşılaştırma) testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Son olarak araştırmada, değişkenler arasındaki doğrudan etkileri test etmek amacıyla, ölçekler arasında önceden belirlenen modelin (teorik) toplanan veriyi ne kadar iyi açıkladığını uyum iyiliği indeksleriyle belirleyen Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre cinsiyet değişkeni açısından gerçekleştirilen istatistiksel analizlerde ölçek puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Öğretmenlerin medeni durumlarına göre gerçekleştirilen analiz sonuçları,“Öğrenci Katılımı”[t(241)= -2,205] ve“YBÖEÖ”[t(241)= -2,722] puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Buna karşın, diğer alt boyutlar ile toplam puanlar açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Araştırma modelinin test edilmesi için yapılan analizler sonucunda öncelikle model uyum kriterleri incelenmiş ve uyum değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu görülmüştür (CMIN=7,314, DF=4, CMIN/DF=1,828, RMSEA= 0,059, CFI=0,994, GFI=0,988). Buna göre, yaşam boyu öğrenmenin iş doyumu üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunmaktadır (β1=0,343; p<0,001). Öğretmen öz yeterliğinin iş doyumu üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir (β1=0,220; p<0,001). Ayrıca yapısal model sonuçlarına göre yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve öğretmen öz yeterliği birlikte iş doyumu'ndaki varyansın %23,7'sini açıklamaktadır (R² = .237). Araştırma bulgularının genel değerlendirmesi; beden eğitimi ve spor branş öğretmenlerinin öz yeterlik düzeylerinin, yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin ve iş doyumlarının yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the self-efficacy, lifelong learning tendencies, and job satisfaction of physical education and sports teachers, and to examine the relationships between these concepts in terms of certain variables. The study group encompasses a total of 243 individuals, consisting of 98 (40.3%) females and 145 (59.7%) males. In the research, the“Teacher Self-Efficacy Scale (TSES),”“Minnesota Satisfaction Questionnaire,”and“Lifelong Learning Tendencies Scale (LLTS)”were utilized. For data analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and post-hoc (multiple comparison) tests were applied. Pearson product-moment correlation analysis was performed to examine the relationships between variables. Finally, to test the direct effects among the variables, Structural Equation Modeling (SEM) was used, which determines how well the predetermined (theoretical) model among the scales explains the collected data through goodness-of-fit indices. According to the research findings, no significant difference was detected among the scale scores in the statistical analyses conducted regarding the gender variable. The results of the analyses conducted according to the teachers' marital status showed statistically significant differences in the scores of“Student Engagement”[t(241) = -2.205] and“LLTS”[t(241) = -2.722]. However, no significant difference was found in terms of other sub-dimensions and total scores. Across all dimensions where a significant difference was detected, it was observed that the mean scores of the teachers who participated in the seminar were higher compared to those who did not participate. As a result of the analyses conducted to test the research model, the model fit criteria were first examined, and the fit indices were found to be within acceptable limits (CMIN=7,314, DF=4, CMIN/DF=1,828, RMSEA= 0,059, CFI=0,994, GFI=0,988). Based on these results, lifelong learning has a positive and significant effect on job satisfaction (β1 = 0.343, p < 0.001). It was determined that teacher self-efficacy also has a positive and significant effect on job satisfaction (β1 = 0.220, p < 0.001). Furthermore, according to the structural model results, lifelong learning tendencies and teacher self-efficacy collectively account for 23.7% of the variance in job satisfaction (R² = .237). The general evaluation of the research findings revealed that physical education and sports teachers have high levels of self-efficacy, lifelong learning and job satisfaction tendencies.