Ergenlerde Sağlık Uygulamalarına Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the Self-Efficacy Scale for Health Practices in Adolescents
  1. Tez No: 1020660
  2. Yazar: BEYZA CUMURCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU SARIALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, geçerlik, güvenirlik, öz yeterlilik, sağlık uygulamaları, Adolescent, health practices, reliability, self-efficacy, validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma,“Ergenlerde Sağlık Uygulamalarına Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği”nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Aralık 2025–Temmuz 2026 tarihleri arasında yürütülmüş metodolojik bir çalışmadır.Araştırmanın evrenini Şehit Yakup Sürücü Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören ergenler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise belirlenen zaman diliminde dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılım sağlamayı kabul eden 400 ergen oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu ve Ergenlerde Sağlık Uygulamalarına Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılarak toplandı.Ölçeğin dil ve kapsam geçerliği uzman görüşleriyle değerlendirildi. Yapı geçerliği kapsamında Açıklayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulandı. Güvenirlik analizlerinde Cronbach alfa katsayısı, madde-toplam korelasyonları ve McDonald Omega değeri kullanıldı. Bulgular: Ergenlerin yaş ortalaması 15.20±1.02 olup %61.5'i kızdır. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin orijinal yapıyla uyumlu olarak 25 maddeden oluşanbeş faktörlü bir yapı gösterdiği ve toplam varyansın %59.278'ini açıkladığı belirlendi. KMO değeri 0.885, Bartlett testi anlamlı bulundu (p<0.05). Doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre model uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu saptandı (CMIN/DF=2.197, CFI=0.901, RMSEA=0.063). Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı yüksek bulundu ve madde-toplam korelasyonlarının kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlendi. Sonuç: Ergenlerde Sağlık Uygulamalarına Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlendi. Bu ölçek, ergenlerin sağlığı geliştirici davranışlara yönelik öz yeterlilik düzeylerinin değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the validity and reliability of the Turkish version of the“Self-Efficacy Scale for Health Practices in Adolescents.”Material and Method: The study is a methodological investigation conducted between December 2025 and July 2026. The study population consists of adolescentsattending Şehit Yakup Sürücü Anatolian High School. The sample comprises 400 adolescents who met the inclusion criteria during the specified period and agreed to participate in the study. Data were collected using a Personal Information Form and the Self-Efficacy Scale for Health Practices in Adolescents. The linguistic and content validity of the scale was evaluated through expert opinions. Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis were applied within the scope of construct validity. Cronbach's alpha coefficient, item-total correlations, and McDonald's Omega value were used in reliability analyses. Results: The mean age of the adolescents was 15.20±1.02 years, and 61.5% were female. As a result of the exploratory factor analysis, the scale demonstrated a five-factor structure comprising 25 items, consistent with the original version, and explained 59.278% of the total variance. The KMO value was 0.885, and Bartlett's test was found to be significant (p<0.05). According to the confirmatory factor analysis results, the model fit indices were acceptable (CMIN/DF=2.197, CFI=0.901, RMSEA=0.063). The Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be high, and item-total correlations were determined to be at an acceptable level. Conclusion: The Turkish version of the“Self-Efficacy Scale for Health Practices in Adolescents”is a valid and reliable scale. This scale can be used to evaluate adolescents' self-efficacy levels regarding health-promoting behaviors.