Computer-assisted video-oculography for the early diagnosis of neurodegenerative diseases
Nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisi için bilgisayar destekli video-okülografi
- Tez No: 1020661
- Danışmanlar: PROF. DR. MOULOUD ADEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Göz hareketleri, Nörodejeneratif hastalıklar, Sınıflandırma, Uyarıcılar, Yapay zeka, Eye movements, Neurodegenerative diseases, Classification, Stimulants, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Nörodejeneratif hastalıklar, hafıza, algı, davranış, duygusal işleme ve günlük yaşam faaliyetlerini giderek etkiler. Semptomlar birbiriyle örtüşebildiğinden ve standart değerlendirmeler hastaların gerçek yaşam durumlarında görsel ve duygusal bilgilere nasıl tepki verdiklerini her zaman yansıtmadığından, erken teşhis hâlâ zorlu bir konudur. Bu tez, işlevsel bir davranış boyutunu dahil ederek nörodejeneratif hastalıkların değerlendirmesini zenginleştirmeyi amaçlayan, bilgisayar destekli video-okülografiyi araştırmaktadır. Tez, sağlıklı deneklerin ve hafif amnestik bilişsel bozukluk, posterior kortikal atrofi ve davranışsal varyant frontotemporal demans hastalarının, dayatılmış bir göz izleme görevi olmaksızın olumlu, olumsuz ve nötr görüntüleri serbestçe izledikleri, kısıtlamaların az olduğu, serbest izleme temelli bir duygusal paradigma önermektedir. Amaç, görev kaynaklı göz hareketlerinden ziyade spontan görsel davranışı incelemekti. Analiz, okülometrik verilerin kaydedilmesi ve işlenmesinden, sabit bakışlar, sakkadlar, göz bebeği çapı ve izleme kalıplarının sağlıklı denekleri klinik gruplardan ayırt etme yeteneğinin değerlendirilmesine kadar tüm süreci kapsamaktadır. Sonuçlar, duygusal serbest izlemenin yararlı ayırt edici bilgiler içerdiğini ve her bir klinik grubun kendine özgü görsel-davranışsal profiller sergilediğini göstermektedir. Genel olarak, bu tez, nörodejeneratif hastalıkların bilgisayarlı değerlendirmesinde tamamlayıcı bir davranışsal sinyal olarak bu video-okülografi paradigmasının değerini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Neurodegenerative diseases progressively affect memory, perception, behavior, emotional processing, and activities of daily living. Early diagnosis remains challenging because symptoms can overlap, and standard assessments do not always reflect how patients respond to visual and emotional information in real-life situations. This dissertation explores computer-assisted video-oculography as a noninvasive method aimed at enriching the assessment of neurodegenerative diseases by incorporating a functional behavioral dimension. It proposes a low-constraint, free-viewing emotional paradigm in which healthy subjects and patients with mild amnestic cognitive impairment, posterior cortical atrophy, and behavioral variant frontotemporal dementia freely viewed positive, negative, and neutral images without an imposed eye-tracking task. The objective was to study spontaneous visual behavior rather than task-induced eye movements. The analysis covers the entire process, from the recording and processing of oculometric data to the evaluation of the ability of fixations, saccades, pupillary diameter, and viewing patterns to distinguish healthy subjects from clinical groups. The results suggest that emotional free-viewing contains useful discriminative information and that each clinical group exhibits distinct visual-behavioral profiles. Overall, this thesis supports the value of this video-oculography paradigm as a complementary behavioral signal for the computerized assessment of neurodegenerative diseases.