Beden eğitimi ve spor öğretmenliği adaylarında öz yeterlilik ve öğretim becerileri
Self-competence and teaching skills of physical education and sports teacher candidates
  1. Tez No: 1020689
  2. Yazar: HAKAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ZAMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel-mesleki yetkinlik, Öğretim becerileri, Öğretmen adayları, Spor bilimleri, Personal–professional competence, Teaching skills, Teacher candidates, Sports science
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin öz yeterlilik algıları ile öğretim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 222 öğrenci oluşturmuştur. Veriler Kişisel-Mesleki Yetkinlikler Algı Ölçeği ve Öğretim Becerileri Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre KMYAÖ ile ÖBÖarasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuş; kişisel mesleki yetkinlik algısının öğretim becerilerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yaş, sınıf düzeyi ve akademik başarı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar saptanırken; cinsiyet, spor branşı ve lisanslı sporcu olma durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between personal–professional competence perceptions and teaching skills of university students studying in the field of sports sciences and to determine whether these variables differ according to various demographic characteristics. The study was conducted using a correlational survey design, one of the quantitative research methods. The sample consisted of 222 students enrolled in the Faculty of Sports Sciences. Data were collected using the Personal–Professional Competence Perception Scale and the Teaching Skills Scale. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and simple linear regression analyses were used to analyze the data. The findings revealed significant positive relationships between personal–professional competence perceptions and teaching skills. Regression analysis showed that personal–professional competence significantly predicted teaching skills. In addition, significant differences were found according to age, grade level, and academic achievement, whereas no significant differences were observed based on gender, sports branch, or licensed athlete status.