Beden Eğitimi ve spor öğretmen adaylarında akademik öz-yeterlik ve mesleki kaygı arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between academic self-sufficiency and professional anxiety in physical education and sport teacher candidates
- Tez No: 604908
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik Öz-yeterlik, Mesleki Kaygı, Beden Eğitimi, Academic self-efficacy, Professional Anxiety, Physical Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünde 4. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin akademik öz-yeterlik ile mesleki kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Erciyes, Cumhuriyet, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Ömer Halisdemir, Selçuk, Aksaray ve Anadolu Üniversitelerinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde 4. sınıflarda öğrenim gören adaylardan oluşan, her üniversiteden tesadüfi yöntemle seçilmiş 45 öğrenci katılmıştır. Katılımcılardan yaş, cinsiyet, üniversite, yaşanılan yer, anne-babanın eğitim durumu, haftalık ders çalışma süresi ve genel akademik not ortalaması bilgilerini elde etmek amacıyla sosyo-demografik bilgi formunu, akademik öz-yeterlik ve mesleki kaygı ölçeğini uygulamaları istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programına işlenerek analiz işlemleri bu program aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Normallik durumunun belirlenmesi için normal dağılım eğrilerine, çarpıklık-basıklık katsayılarına ve Kolmogorov-Smirnov testi sonuçlarına bakılmıştır. İlişkisel analizlerin yapılması için; Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı testi, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD testi uygulanmıştır. Sonuçlara göre öğrencilerin yaş, cinsiyet, öğrenim görülen üniversite, genel ağırlıklı not ortalaması yaşanılan yer ile anne eğitim durumuna ve haftalık ders çalışma sürelerine göre akademik öz-yeterliklerinin ve mesleki kaygılarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin akademik öz-yeterlik puanları ile mesleki kaygı alt boyutları puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin birçok özelliğine göre akademik öz yeterliliği ve mesleki kaygılarının farklılaştığı, aynı zamanda ise mesleki kaygılarının olması öğrencilerin akademik öz-yeterlikleri pozitif şekilde etkilediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between academic self-efficacy and occupational anxiety of 4th grade students in physical education and sports teaching department. In the 2018-2019 academic year, 45 students from each university selected by randomly selected students from 4th grade in Physical Education and Sports Teaching Department of Erciyes, Cumhuriyet, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Ömer Halisdemir, Selçuk , Aksaray and Anadolu Universities participated in the study group. . To acquire the age, gender, university, place of residence, mother's education and father's education, weekly study time and general academic grade point average, they were asked to apply the socio demographic information form, academic self-efficacy and occupational anxiety scale. The gathered data is processed into the SPSS 20.0 package and analysis transactions are realized through this program. For the specification of the normality situation; normal distribution curves, skewness and lowness coefficients and Kolmogorov-Smirnov test results were analyzed. For the performing of the relational analyses, Pearson product-moment correlation coefficient, independent groups t-test, one way variance analysis (ANOVA), LSD test were done. According to the results, it was determined that academic self-efficacy and professional anxiety differed according to age, gender, university, general weighted average and mother education level and weekly study time. In addition, students' academic self-efficacy scores and professional anxiety subscale scores positive low level significant relationships were detected. As a result, it is thought that academic self-efficacy and professional anxiety differ according to many characteristics of students, and at the same time, it is thought that students have academic self-efficacy positively.