Spastik Serebral palsili çocuklarda yüksek hızlı pasif germe protokolünün spastisite, fonksiyonel durum ve kas mimarisi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of a high-velocity passive stretching protocol on spasticity, functional status, and muscle architecture in children with Spastic Cerebral palsy
- Tez No: 1020866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA CÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, botulinum toksin-A, yüksek hızlı pasif germe, fasikül uzunluğu, kas mimarisi, spastisite, ultrasonografi, Cerebral palsy, botulinum toxin type A, high-velocity passive stretching, fascicle length, muscle architecture, spasticity, ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
SPASTİK SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLARDA YÜKSEK HIZLI PASİF GERME PROTOKOLÜNÜN SPASTİSİTE, FONKSİYONEL DURUM VE KAS MİMARİSİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Giriş ve Amaç: Serebral palsi (SP), spastisiteye bağlı olarak kaslarda da zamanla yapısal ve biyomekanik değişikliklerin geliştiği nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu yapısal değişiklikler arasında kas fasikül uzunluğunda azalma ve kas-tendon ünitesinin pasif sertliğinde artış yer alır. Yüksek hızlı pasif germenin, spastik kaslarda fasikül uzamasını destekleyebilecek biyomekanik koşulları oluşturduğu deneysel olarak gösterilmiştir; ancak bunun uzun dönem fasikül uzunluğu artışı ve fonksiyonel kazanıma dönüşüp dönüşmediği bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, spastik SP'li çocuklarda yüksek hızlı pasif germe protokolünün spastisite, eklem hareket açıklığı (EHA), fonksiyonel durum ve kas mimarisi üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, değerlendirici kör, randomize kontrollü çalışmaya 2–8 yaş arası ambulatuvar spastik SP'li 30 çocuğun 52 alt ekstremitesi dahil edildi. Tüm olguların ayak bileği plantar fleksör kaslarına botulinum toksin-A (BoNT-A) enjeksiyonu uygulandı ve hastalar iki gruba randomize edildi. Standart rehabilitasyon programına ek olarak Grup 1'e yüksek hızlı pasif germe, Grup 2'ye standart germe protokolü uygulandı. Değerlendirmeler başlangıçta ve tedavi sonrası 1., 3. ve 6. aylarda yapıldı. Fonksiyonel durum Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü-88 (KMFÖ-88) ile, yürüme Gözlemsel Yürüme Analizi (GYA) ile, spastisite Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Modifiye Tardieu Skalası (MTS) ile, ayak bileği eklem hareket açıklığı (EHA) ise gonyometrik ölçüm ile değerlendirildi. Kas mimarisi, ultrasonografi (USG) ile nötral ve maksimum dorsifleksiyon (MDF) pozisyonlarında gastroknemius medial (GM) kasının fasikül uzunluğu (FU), pennasyon açısı (PA) ve kas kalınlığı (KK) ölçülerek değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta müdahale sonrası takip süresince KMFÖ-88 total, D ve E alt boyut skorları, GYA skorları, ayak bileği EHA değerleri, MAS skorları ve MTS'nin V1, V3 ve X değerlerinde anlamlı iyileşmeler saptandı. MTS'nin Y değerlerinde sadece Grup 1'de takip süresince anlamlı iyileşme bulundu. KMFÖ-88 total, D ve E alt boyut skorlarının başlangıca göre ortalama değişimleri, müdahale sonrası tüm takiplerde Grup 1'de Grup 2'ye göre anlamlı düzeyde daha fazlaydı. GYA skorlarının başlangıca göre x artışı, müdahale sonrası tüm takiplerde Grup 1'de Grup 2'ye göre anlamlı düzeyde daha fazlaydı. MAS skorlarındaki azalma tüm takiplerde Grup 1'de Grup 2'ye göre daha fazlaydı. USG parametrelerinde; yalnızca Grup 1'de müdahale sonrası takip süresince nötral ve MDF pozisyonlarında KK ve FU değerlerinde anlamlı artma; PA değerlerinde ise anlamlı azalma saptandı. Grup 1'de, Grup 2'ye göre müdahale sonrası tüm takiplerde nötral ve MDF pozisyonlarında KK, FU ve PA değerlerindeki ortalama değişim anlamlı düzeyde daha fazlaydı. Sonuç: Bu çalışma, BoNT-A enjeksiyonu sonrası uygulanan yüksek hızlı pasif germe protokolünün, standart germe protokolü ile karşılaştırıldığında özellikle GM FU artışı başta olmak üzere kas mimarisi üzerinde daha belirgin olumlu etkiler oluşturduğunu gösterdi. Ayrıca takip süresince yüksek hızlı pasif germe grubunda spastisite, yürüme, EHA ve fonksiyonel iyileşmede düzelme daha belirgindi ve bu durum kötüleşme olmadan devam etti. Bu bulgular, spastik SP'li çocuklarda BoNT-A enjeksiyonu sonrasında fizyoterapi programlarına eklenen yüksek hızlı pasif germe egzersizlerinin standart germe egzersizlerine göre kısa/orta dönemde daha fazla yapısal ve fonksiyonel iyileşme sağlayabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF A HIGH-VELOCITY PASSIVE STRETCHING PROTOCOL ON SPASTICITY, FUNCTIONAL STATUS, AND MUSCLE ARCHITECTURE IN CHILDREN WITH SPASTIC CEREBRAL PALSY ABSTRACT Introduction and Aim: Cerebral palsy (CP) is a neurodevelopmental disorder in which structural and biomechanical changes may develop in muscles over time due to spasticity. These structural changes include decreased muscle fascicle length and increased passive stiffness of the muscle-tendon unit. Experimental studies have shown that high-velocity passive stretching may create biomechanical conditions that support fascicle elongation in spastic muscles; however, whether this effect translates into long-term increases in fascicle length and functional gains remains unclear. This study aimed to investigate the effects of a high-velocity passive stretching protocol on spasticity, range of motion (ROM), functional status, and muscle architecture in children with spastic CP. Materials and Methods: This prospective, assessor-blinded, randomized controlled study included 52 lower extremities of 30 ambulatory children with spastic CP aged 2–8 years. Botulinum toxin-A (BoNT-A) injections were administered to the ankle plantar flexor muscles of all participants, and the patients were randomized into two groups. In addition to the standard rehabilitation program, Group 1 received a high-velocity passive stretching protocol, while Group 2 received a standard stretching protocol. Evaluations were performed at baseline and at the 1st, 3rd, and 6th months after treatment. Functional status was assessed using the Gross Motor Function Measure-88 (GMFM-88), gait was evaluated using Observational Gait Scale (OGS), spasticity was assessed using the Modified Ashworth Scale (MAS) and Modified Tardieu Scale (MTS), and ankle ROM was measured using goniometry. Muscle architecture was evaluated by ultrasonographic measurement of fascicle length (FL), pennation angle (PA), and muscle thickness (MT) of the gastrocnemius medialis (GM) muscle in the neutral and maximum dorsiflexion (MDF) positions. Results: During the post-intervention follow-up period, significant improvements were observed in both groups in GMFM-88 total, D and E dimension scores, OGS scores, ankle ROM values, MAS scores, and MTS V1, V3, and X values. Significant improvement in MTS Y values was observed only in Group 1 during follow-up. The mean changes from xii baseline in GMFM-88 total, D and E dimension scores were significantly greater in Group 1 than in Group 2 at all post-intervention follow-up assessments. The increase in OGS scores from baseline was also significantly greater in Group 1 than in Group 2 at all follow-up assessments. The reduction in MAS scores was greater in Group 1 than in Group 2 at all follow-up time points. Regarding ultrasonographic parameters, significant increases in MT and FL values and significant decreases in PA values in both the neutral and MDF positions were observed only in Group 1 during the post-intervention follow-up period. Compared with Group 2, Group 1 showed significantly greater mean changes in MT, FL, and PA values in both the neutral and MDF positions at all post-intervention follow-up assessments. Conclusion: This study demonstrated that a high-velocity passive stretching protocol applied after BoNT-A injection produced more pronounced positive effects on muscle architecture, particularly by increasing GM fascicle length, compared with a standard stretching protocol. In addition, improvements in spasticity, gait, ROM, and functional status were more prominent in the high-velocity passive stretching group throughout the follow-up period and were maintained without deterioration. These findings suggest that high-velocity passive stretching exercises added to physiotherapy programs after BoNT-A injection may provide greater structural and functional improvements than standard stretching exercises during the short- to mid-term follow-up period in children with spastic CP.