Ortaokul öğrencilerinin çıkarım becerileri: Cinsiyet, sınıf düzeyi ve okuma sıklığı açısından bir inceleme
Middle school students' inferencing skills: A study in terms of gender, grade level, and reading frequency
  1. Tez No: 1020873
  2. Yazar: NURPERİ SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. FEYZA TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri, Okuma, Okuma-anlama, Ortaokul öğrencileri, Sınıf seviyesi, Türk dili, Skill, Reading, Reading-comprehension, Secondary school students, Grade level
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin çıkarım becerilerini cinsiyet, sınıf düzeyi ve okuma sıklığı değişkenleri açısından incelemektir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımı kapsamında ilişkisel tarama modelinde yapılandırılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını her bir sınıf düzeyinden 100'er öğrenci olmak üzere 5. 6. 7. ve 8. sınıf düzeylerinden toplam 400 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında 24 maddeden oluşan çoktan seçmeli test biçiminde hazırlanmış çıkarım becerilerini değerlendirme aracı ve kişisel bilgi formundan yararlanılmıştır. Test, katılımcılara sınıf ortamında yüz yüze uygulanarak veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistik programına aktarılarak gerekli çözümlemeler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, çıkarım becerileri puanları arasında cinsiyete göre kadın öğrenciler lehine anlamlı farklılıkların bulunduğunu ancak cinsiyet değişkeninin çıkarım becerileri puanları üzerinde düşük düzeyde etkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra çıkarım becerileri puanları arasında sınıf düzeyine göre anlamlı farklılıkların bulunduğu ve sınıf düzeyinin çıkarım becerileri puanları üzerinde yüksek düzeyde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca çıkarım becerileri toplam puanları arasında kitap okuma sıklığına göre anlamlı farklılıklar bulunduğunu ancak okuma sıklığı değişkeninin çıkarım becerileri üzerinde düşük düzeyde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin çıkarım becerileri puanlarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulardan yönelimle ortaokul öğrencilerinin çıkarım becerilerini ayrıntılı bir biçimde belirleyebilmek ve çıkarım yapmadaki süreçlerini daha iyi anlayabilmek amacıyla sesli düşünme tekniği, odak grup görüşmeleri gibi nitel yöntemlerin kullanıldığı çalışmaların yürütülmesi; çıkarım becerisinin okuma sıklığı, cinsiyet ve sınıf düzeyinin dışında başka değişkenler açısından da incelenmesi ve daha geniş örneklemlerle karşılaştırmalı araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the inference skills of middle school students in terms of gender, grade level, and reading frequency. The study was designed using the relational survey model within the framework of the quantitative research approach. The participants consisted of a total of 400 middle school students from the 5th, 6th, 7th, and 8th grades, with 100 students from each grade level. Data were collected using the Inference Skills Assessment Instrument, a 24-item multiple-choice test, and a personal information form. The test was administered face-to-face in classroom settings, and the data collection process was completed accordingly. The collected data were transferred to statistical software and analyzed using appropriate statistical procedures. The findings revealed significant differences in inference skill scores according to gender in favor of female students; however, the effect of gender on inference skill scores was found to be low. In addition, significant differences were identified in inference skill scores according to grade level, and grade level was found to have a high effect on inference skill scores. Furthermore, significant differences were observed in total inference skill scores according to reading frequency; however, the effect of reading frequency on inference skill scores was determined to be low. The findings also indicated that the students' inference skill scores were at a high level. Based on the findings, it is recommended that future studies employ qualitative methods, such as the think-aloud technique and focus group interviews, to examine middle school students' inference skills in greater depth and to gain a better understanding of their inference processes. It is also recommended that inference skills be investigated in relation to variables other than reading frequency, gender, and grade level, and that comparative studies be conducted with larger samples.