Üst düzey yetişkin erkek su topu sporcularında diz fleksiyon, ekstansiyon, kalça addüksiyon ve abdüksiyon kuvvetinin suiçi sıçrama performansına etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effects of knee flexion, kneeextension, and hip adduction strength on in-water jumpperformance in elite adult male water polo players
  1. Tez No: 1020894
  2. Yazar: RIDVAN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: su topu, su içi sıçrama, izokinetik kuvvet, water polo, in-water jump, isokinetic strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, üst düzey yetişkin erkek su topu sporcularında diz fleksiyon, diz ekstansiyon, kalça addüksiyon ve kalça abdüksiyon kuvvetleri ile su içi sıçrama performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada ayrıca, Platanou Su İçi Sıçrama Düzeneği ile elde edilen manuel su içi sıçrama yüksekliği ölçümleri ile Enode IMU sensöründen türetilen mekanik çıktılar birlikte değerlendirilerek, saha koşullarında kullanılabilecek ölçüm yaklaşımının tartışılması amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiş ve çalışmaya 12 elit erkek su topu sporcusu dahil edilmiştir. Alt ekstremite izokinetik kuvvet ölçümleri Biodex dinamometre ile 60°/s açısal hızda dominant ve non-dominant taraflar için uygulanmıştır. Su içi sıçrama yüksekliği Platanou (2005) protokolüne göre ölçülmüş, eş zamanlı olarak Enode sensörü ile Tepe Dikey Kuvvet, Tepe Dikey Hız ve Tepe Dikey Güç verileri elde edilmiştir. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri, eşleştirilmiş örneklem testleri ve tek değişkenli doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 26.67 ± 3.89 yıl, spor yaşı ortalaması 17.50 ± 4.42 yıl ve manuel ölçülen su içi sıçrama yüksekliği ortalaması 55.17 ± 6.12 cm olarak bulunmuştur. Pearson analizinde PSS ile non-dominant kalça abdüksiyon ortalama gücü (r = 0.678, p = 0.015), non-dominant diz ekstansiyon relatif torku (r = 0.667, p = 0.018), tepe dikey güç (r = 0.618, p = 0.032) ve non-dominant kalça abdüksiyon relatif torku (r = 0.605, p = 0.037) arasında anlamlı pozitif ilişkiler saptanmıştır. Spearman analizinde ise PSS ile non-dominant diz fleksiyon relatif torku (rho = 0.712, p = 0.009), non-dominant diz fleksiyon ortalama gücü (rho = 0.642, p = 0.024) ve non-dominant diz ekstansiyon ortalama gücü (rho = 0.635, p = 0.026) arasında anlamlı pozitif ilişkiler bulunmuştur. Yapılan tek değişkenli regresyon 10 analizlerinde ise PSS'yi en yüksek düzeyde açıklayan değişkenin non-dominant kalça abdüksiyon ortalama gücü olduğu görülmüş (R² = 0.459, p = 0.015); bunu non- dominant diz ekstansiyon relatif torku (R² = 0.445, p = 0.018), tepe dikey güç (R² = 0.382, p = 0.032) ve non-dominant kalça abdüksiyon relatif torku (R² = 0.367, p = 0.037) izlemiştir. Bulgular, su içi sıçrama performansının özellikle vücut kütlesine oranlanmış kuvvet ve güç parametreleri ile daha belirgin ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Enode'dan elde edilen tepe dikey güç değişkeni, su içi sıçrama performansının mekanik boyutunu destekleyici bir gösterge olarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte elde edilen sonuçlar, performansın yalnızca toplam kuvvet üretim kapasitesiyle değil, alt ekstremitelerin su içi hareket sırasında üstlendiği işlevsel roller ve taraflar arası kuvvet profili ile de ilişkili olabileceğini göstermektedir. Özellikle non-dominant tarafa ait bazı relatif kuvvet ve güç değişkenlerinin öne çıkması, antrenman planlamasında yalnızca maksimal kuvvet gelişimine değil, taraflar arası kuvvet farklarının izlenmesine ve mümkün olduğunca azaltılmasına da önem verilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, su içi sıçrama performansının yalnızca mutlak kas kuvvetiyle değil, relatif kuvvet, güç üretimi, taraflar arası denge ve suya özgü hareket organizasyonu ile birlikte ele alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between knee flexion, knee extension, hip adduction, and hip abduction strength and in-water jump performance in elite adult male water polo players. In addition, in-water jump height measurements and mechanical outputs derived from the Enode IMU sensor were measured in order to discuss a practical field-based assessment approach. The study was designed as a correlational survey model and included 12 elite male water polo players. Lower-extremity isokinetic strength assessments were performed bilaterally at an angular velocity of 60°/s using a Biodex dynamometer. In-water jump height was measured according to the Platanou (2005) protocol, while Peak Vertical Force, Peak Vertical Velocity, and Peak Vertical Power were recorded simultaneously through the Enode sensor. Statistical analysis included the Shapiro-Wilk test, Pearson and Spearman correlations, paired-sample comparisons, and simple linear regression analysis. The mean age of the participants was 26.67 ± 3.89 years, mean sport age was 17.50 ± 4.42 years, and mean manually measured in-water jump height was 55.17 ± 6.12 cm. Pearson analysis revealed significant positive relationships between PSS and non- dominant hip abduction average power (r = 0.678, p = 0.015), non-dominant knee extension relative torque (r = 0.667, p = 0.018), peak vertical power (r = 0.618, p = 0.032), and non-dominant hip abduction relative torque (r = 0.605, p = 0.037). In the Spearman analysis, significant positive relationships were found between PSS and non-dominant knee flexion relative torque (rho = 0.712, p = 0.009), non-dominant knee flexion average power (rho = 0.642, p = 0.024), and non-dominant knee extension average power (rho = 0.635, p = 0.026). Simple linear regression analyses showed that the variable explaining PSS most strongly was non-dominant hip 12 abduction average power (R² = 0.459, p = 0.015), followed by non-dominant knee extension relative torque (R² = 0.445, p = 0.018), peak vertical power (R² = 0.382, p = 0.032), and non-dominant hip abduction relative torque (R² = 0.367, p = 0.037). The findings indicate that in-water jump performance is more closely related to body-mass-adjusted strength and power parameters than to absolute force values alone. Peak vertical power obtained from Enode was considered a supportive indicator of the mechanical dimension of in-water jump performance. In addition, the results suggest that performance may be associated not only with overall force production capacity, but also with the functional roles of the lower extremities during the movement and the between-limb force profile. The prominence of several non- dominant relative strength and power variables indicates that training planning should focus not only on maximal strength development, but also on monitoring and reducing between-limb asymmetries when possible. In conclusion, in-water jump performance in water polo should be evaluated not only in terms of absolute muscular strength, but also in relation to relative strength, power production, between-limb balance, and water-specific movement organization.