Dijital filoloji bağlamında duyu araştırmaları:“Koku”kavramının Rusça ulusal derlem temelli analizi
Sensory studies in the context of digital philology: A corpus-based analysis of the concept of“smell”in the Russian national corpus
- Tez No: 1021008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLENA KOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Metin, Text
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Dijital beşerî bilimler, geleneksel beşerî bilim yaklaşımlarının dijital teknolojiler ve hesaplamalı araçlarla bütünleştirilmesiyle ortaya çıkan disiplinlerarası bir araştırma alanıdır. Bu yaklaşım, özellikle metin analizi, derlem çalışmaları ve veri temelli araştırmalar açısından yeni olanaklar sunmaktadır. Bu çerçevede dijital filoloji, dil ve metin odaklı araştırmaların bilgisayar destekli yöntemlerle gerçekleştirilmesini ve metin koleksiyonlarının sistematik biçimde analiz edilmesini mümkün kılmaktadır. Böylece metinler yalnızca yorumlanan kültürel ürünler olarak değil, aynı zamanda analiz edilebilir veri kaynakları olarak ele alınmaktadır. Bu çalışma, dijital beşerî bilimler ve dijital filoloji alanının kuramsal yaklaşımlarını inceleyerek bu alanın kavramsal çerçevesini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda dijital beşerî bilimler ile filoloji arasındaki ilişki, veri olarak metin kavramı, derlem temelli araştırma yaklaşımları ve dijital filolojinin araştırma uygulamaları ele alınmaktadır. Ayrıca dijital filolojinin metin çözümlemelerine katkıları ve beşerî bilimlerde ortaya çıkan yöntemsel dönüşüm değerlendirilmektedir. Araştırmanın uygulama bölümünde, duyu araştırmaları kapsamında koku kavramı inceleme konusu olarak seçilmiş ve analiz Rusça Ulusal Derlemi'nin Rus Klasikleri Derlemi temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Derlem verileri kullanılarak koku kavramının metinlerdeki kullanımı bağlam, metin türü ve dönem açısından incelenmektedir. Ayrıca koku ile diğer duyusal alanlar arasında kurulan sinestetik ilişkiler analiz edilmektedir. Sonuç olarak çalışma, dijital filoloji yaklaşımının duyu araştırmalarındaki uygulanabilirliğini ortaya koymakta ve Türkiye'deki akademik literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital Humanities is an interdisciplinary research field that emerges from the integration of traditional humanities approaches with digital technologies and computational tools. This approach offers new opportunities, especially in text analysis, corpus studies, and data-driven research. Within this framework, digital philology makes it possible to conduct language- and text-centered research using computer-assisted methods and to systematically analyze large collections of texts.Thus, texts are regarded not only as cultural products to be interpreted but also as analyzable data sources. This study aims to present the conceptual framework of Digital Humanities and Digital Philology by examining theoretical approaches in the field. In this regard, the relationship between Digital Humanities and philology, the concept of text as data, corpus-based research approaches, and the research applications of Digital Philology are discussed. In addition, the contributions of Digital Philology to text analysis and the methodological transformation in the humanities are evaluated. In the applied section of the study, the concept of smell was selected within the scope of sensory studies, and the analysis was conducted based on the Russian Classics Corpus of the Russian National Corpus. Using corpus data, the usage of the concept of smell in texts was examined in relation to context, text type, and historical period. Furthermore, synesthetic relations between smell and other sensory domains were analyzed. As a result, the study demonstrates the applicability of the Digital Philology approach in sensory studies and aims to contribute to the academic literature in Türkiye.