Travay başlamadan sezaryene alınan primipar hastalar ile doğumun aktif fazında acil sezaryene alınan primipar hastaların stres üriner inkontinans gelişme olasılıklarının postpartum dönemde transperineal ultrason ile değerlendirilmesi
Postpartum transperineal ultrasound evaluation of the likelihood of developing stress urinary incontinence in primiparous patients undergoing cesarean section before the onset of labor versus those undergoing emergency cesarean section during the active phase of labor
  1. Tez No: 1021029
  2. Yazar: GÖKÇE DİRİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, transperineal ultrasonografi, pelvik taban, sezaryen, postpartum, primipar, Stress urinary incontinence, transperineal ultrasonography, pelvic floor, cesarean section, postpartum, primiparous
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, doğumun aktif fazında acil sezaryene alınan primipar hastalar ile travay başlamadan sezaryen yapılan primipar hastaların stres üriner inkontinans gelişme olasılıklarının postpartum dönemde transperineal ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve aktif doğum eylemine maruziyetin postpartum pelvik taban parametreleri üzerindeki olası etkisinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 11 Eylül 2025– 31 Mart 2026 tarihleri arasında prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya postpartum 6–8. haftada rutin kontrole başvuran toplam 112 primipar hasta dahil edilmiştir. Doğumun aktif fazında acil sezaryene alınan hastalar Grup 1'i (n=58), travay başlamadan sezaryen yapılan hastalar ise Grup 2'yi (n=54) oluşturmuştur. Tüm hastalara stres testi, Modified Oxford Skalası ile dijital pelvik taban kas gücü muayenesi, UDI-6 ve IIQ-7 anketleri uygulanmıştır. Samsung DC-8 PRO ultrasonografi cihazı ve SC5-1E konveks prob kullanılarak transperineal ultrasonografi ile istirahat ve Valsalva manevrası sırasında simfizis pubis ile midüretra arasındaki açı (α), posterior üretrovezikal açı (β), anterior üretrovezikal açı (θ) ve mesane boynu pozisyonu (X ve Y eksenleri) değerlendirilmiştir. Tüm ölçümler tek gözlemci tarafından gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Gruplar yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, fetal tahmini ağırlık ve doğum ağırlığı açısından karşılaştırılabilir nitelikte bulunmuş; yalnızca doğum haftası Grup 2'de anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır (p=0,004). Tüm hastaların stres testi negatif olup dijital kas gücü dağılımı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,398). UDI-6 ve IIQ-7 anket skorları da gruplar arasında benzer bulunmuştur (sırasıyla p=0,129 ve p=0,997). Transperineal ultrasonografi parametrelerinde —istirahat ve Valsalva ölçümleri ile Valsalva-istirahat fark değerleri (Δ) dahil— gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (tümü için p>0,05). Grup içi Wilcoxon analizinde her iki grupta da Valsalva manevrası ile posterior üretrovezikal açı (β) ve mesane boynu Y ekseninde anlamlı değişim gözlenmiştir (p<0,001). 9 SONUÇ: Bu çalışmada, aktif doğum fazına maruziyet ile travay başlamadan gerçekleştirilen sezaryen arasında postpartum 6–8. haftada transperineal ultrasonografi parametreleri, stres testi, dijital kas gücü ve üriner inkontinans anket skorları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bulgular, sezaryen doğumlarda travay sürecine maruziyetin erken postpartum pelvik taban fonksiyonu üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu düşündürmekte ve sezaryenin kısa vadede pelvik taban koruyucu etkisine dair mevcut literatür bulgularını desteklemektedir. Uzun dönem takip çalışmaları, aktif doğum eyleminin pelvik taban üzerindeki geç dönem etkilerinin aydınlatılması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the likelihood of stress urinary incontinence development in the postpartum period using transperineal ultrasonography in primiparous patients who underwent cesarean section before the onset of labor compared to those who underwent emergency cesarean section during the active phase of labor, and to investigate the potential impact of exposure to active labor on postpartum pelvic floor parameters. MATERIAL AND METHODS: This prospective study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between September 11, 2025 and March 31, 2026. A total of 112 primiparous patients who presented for routine postpartum examination at 6–8 weeks were included in the study. Patients who underwent emergency cesarean section during the active phase of labor constituted Group 1 (n=58), while those who underwent cesarean section before the onset of labor constituted Group 2 (n=54). All patients underwent stress testing, digital pelvic floor muscle strength assessment using the Modified Oxford Scale, and UDI-6 and IIQ-7 questionnaires. Transperineal ultrasonography was performed using a Samsung DC-8 PRO ultrasound device with an SC5-1E convex probe to evaluate angle in between sypmhysis pubis and midurethra (α), posterior urethrovesical angle (β), anterior urethrovesical angle (θ), and bladder neck position (X and Y axes) at rest and during the Valsalva maneuver. All measurements were performed by a single observer. RESULTS: The groups were comparable in terms of age, height, weight, body mass index, estimated fetal weight, and birth weight; only gestational age at delivery was significantly lower in Group 2 (p=0.004). Stress tests were negative in all patients, and no significant difference was found between groups regarding digital muscle strength distribution (p=0.398). UDI-6 and IIQ-7 questionnaire scores were also similar between groups (p=0.129 and p=0.997, respectively). No statistically significant difference was found between groups in any transperineal ultrasonography parameter —including resting and Valsalva measurements and delta values (Δ)— (all p>0.05). Intragroup Wilcoxon analysis revealed significant changes in the posterior urethrovesical angle (β) 11 and bladder neck Y-axis displacement during the Valsalva maneuver in both groups (p<0.001). CONCLUSION: No significant difference was found between patients exposed to active labor and those who underwent cesarean section before the onset of labor in terms of transperineal ultrasonography parameters, stress test results, digital muscle strength, or urinary incontinence questionnaire scores at postpartum 6–8 weeks. These findings suggest that exposure to active labor in cesarean deliveries has a limited impact on early postpartum pelvic floor function and support existing literature on the short-term pelvic floor protective effect of cesarean section. Long-term follow-up studies are needed to elucidate the late effects of active labor on pelvic floor function.