Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine yönelik tutumlarının, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin, nütrisyonel bakım kalitesi algılarının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of nurses' attitudes towards the importance of nutritional assessment, knowledge levels regarding nutritional care, perceptions of nutritional care quality, and associated factors in surgical units
- Tez No: 1021030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan kalite, Bilgi düzeyi, Cerrahi hemşirelik, Perceived quality, Level of knowledge
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine yönelik tutumunu, nütrisyonel bakıma yönelik bilgi düzeyini, nütrisyonel bakım kalitesi algılarını ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı desende yapılan çalışmaya iki üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan 192 hemşire katılmıştır. Veriler ''Hemşire Tanıtım Formu'',“Hemşirelerde Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemini, Nütrisyonel Bakıma İlişkin Bilgi Düzeyini ve Algılanan Nütrisyonel Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Etki büyüklüğünün değerlendirilmesinde r değeri ve eta kare değeri kullanılmıştır. Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi ve nütrisyonel bakıma ilişkin bakım kalitesi algısı puan ortalamaları sırasıyla 23,26±3,04, 25,51±3,75, 33,38±5,27'dir. Nütrisyonel değerlendirme yapan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puanlarının; rehber/bilimsel yayınları takip eden ve kurumunda protokol bulunduğunu belirten hemşirelerin nütrisyonel bakıma ilişkin bakım kalitesi algısının; hizmet içi eğitim alanların nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi ve bakım kalitesi algısının; nütrisyon yönetimini sorumluluğu olarak gören hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine tutum, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi ve bakım kalitesi algısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.“Nütrisyonel Bakım Kalitesi Algısı”ile“yaş”arasında negatif;“Nütrisyonel Değerlendirme Önemine İlişkin Tutum”arasında pozitif yönde zayıf ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmeye yönelik tutumlarının olumlu düzeyde olduğu ve nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyleri ile nütrisyonel bakım kalitesine yönelik algılarının geliştirilmeye açık olduğu saptandı. Hemşirelerin tutum, bilgi düzeyi ve nütrisyonel bakım kalitesi algılarının geliştirilmesinde eğitimin, bilimsel yayınların takip edilmesinin, rol ve sorumluluklar ile kurumsal protokollere ilişkin farkındalığın önemli rol oynadığı belirlendi. Bu doğrultuda, hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmeye yönelik tutumlarının, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin ve nütrisyonel bakım kalitesi algılarının geliştirilmesine yönelik eğitimlerin planlanması ve kurum içi prosedürlerin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the attitudes of nurses working in surgical units toward the importance of nutritional assessment, their knowledge levels regarding nutritional care, their perceptions of the quality of nutritional care, and the associated factors. In this study, which was conducted in a descriptive design, 192 nurses working in the surgical units of two university hospitals participated. Data were collected using the“Nurse Information Form”and the“Scale for Assessing the Importance of Nutritional Assessment, Knowledge Level Regarding Nutritional Care, and Perceived Quality of Nutritional Care in Nurses.”Descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and Spearman correlation test were used in the evaluation of the data. The r value and eta-squared value were utilized to assess effect size. The mean scores of the nurses working in surgical units for attitude toward the importance of nutritional assessment, knowledge level regarding nutritional care, and perception of nutritional care quality were found to be 23,26±3,04, 25,51±3,75, and 33,38±5,27, respectively. It was determined that the scores for attitude toward the importance of nutritional assessment were higher among nurses who performed nutritional assessments. Additionally, nurses who followed guidelines/scientific publications and stated that a protocol existed in their institution had higher perceptions of nutritional care quality. Nurses who received in-service training had higher knowledge levels and perceptions of care quality regarding nutritional care. Furthermore, nurses who viewed nutrition management as their responsibility exhibited higher scores in attitude toward the importance of nutritional assessment, knowledge level regarding nutritional care, and perception of care quality. A weak negative correlation was found between“Perception of Nutritional Care Quality”and age, while a weak positive correlation was identified between“Perception of Nutritional Care Quality”and“Attitude Toward the Importance of Nutritional Assessment.”In conclusion, it was determined that nurses working in surgical units had positive attitudes toward nutritional assessment, while their levels of knowledge regarding nutritional care and their perceptions of the quality of nutritional care remained open to improvement. It was determined that training, following scientific publications, and awareness of professional roles, responsibilities, and institutional protocols play important roles in improving nurses' attitudes, knowledge levels, and perceptions of nutritional care quality. Accordingly, it is recommended that educational programs be planned and institutional procedures be established to further improve nurses' attitudes toward nutritional assessment, their knowledge of nutritional care, and their perceptions of the quality of nutritional care.