Fetal/intrapartum ölümlerin azaltılmasında antenatal yaklaşımların etkisi
The effect of antenatal approaches on reducing fetal/intrapartum deaths
- Tez No: 842967
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF GÜL YAPAR EYİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal ölüm, neonatal ölüm, perinatal ölüm, Wigglesworth klasifikasyonu, Uluslararası Hastalık sınıflandırması, ICD-10, Stillbirth, Perinatal death, Neonatal death, Wigglesworth classification, International Classification of Disease, ICD-10
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Kadın doğum hekimlerinin sorumluluğundaki fetal ve ilk 4 saat içinde gerçekleşen yenidoğan ölümlerin incelenmesidir. Gereçler ve Yöntem: 2020-2022 yılları arasında toplam 47181 doğum üzerinden, 22. Gebelik haftası ve sonrasında fetal ve ilk 4 saat içindeki 595 perinatal kaybı, ülkemizde ilk COVID-19 olgusunun deklare edildiği 11 Mart 2020 tarihinden başlayan pandemi sürecini de kapsayarak TC uyruklu ve haricindeki kadınların III. basamak merkez verileri ile sunmaktayız. Perinatal kayıpların %95'i demografik veriler, risk faktörleri ve doğum parametreleri ile değerlendirilmekte; modifiye Wigglesworth sınıflaması (Grup 1: Eylem başlamadan ölenler; Grup 2: Ölümcül/ağır malformasyonlar; Grup 3: Erken doğuma ilişkin durumlar: Grup 4: Travay/doğumda asfiksiye bağlı ölümler; Grup 5: Özel nedenler, Grup 6: Enfeksiyonlar; Grup 7: Ölüm nedeni açıklanamayanlar) içerisine Uluslararası Hastalık Sınıflandırması kodları (ICD-10) da eklenerek retrospektif kohort çalışma ile kategorize edilmektedir. Bulgular: TC uyruğu harici doğumlar, toplam doğumların (5464/47181) %11,5'ini oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 558 gebelik: tekil (n=517) ve çoğul (n=41; ikiz:39, üçüz 2) yer almaktadır. Tanımlanan perinatal kayıp hızı üç yıllık dönem için ‰12.42; ölüm hızları yıllara ve uyruk durumuna göre farklılık göstermemektedir. Çoğul gebeliklerde ölüm oranı tekil gebeliklerden (‰58.89) yaklaşık beş kat yüksektir. Wigglesworth sınıflaması dağılımı: Grup 1: %36 (204/566), Grup 2: %25.2 (143/566), Grup 3: %1.4 (8/566)); Grup 4: %0.4 (2/566), Grup 5: %18.6(105/566) Grup 6 %18.4 (104/566)) olarak belirlenmiştir. Anneye ait faktörler: obezite: %23.2 (130/558); 35 yaş üzeri gebelik: %23.1 (129/558), anemia: %11.3 (63/558); hipertansiyon: %10.3 (58/558), diabet: % 5.7 (32/558), SLE: % 0.2 (1/558), Antifosfolipid sendrom: %0.2 (1/558) oranlarında ve Grup 1 de antenatal takip istatistiksel olarak düşük saptanmıştır. Ölümlerin %14.5'inin, 66 gebelik sonlandırması yapılan olgu ve çoğul gebelikli 15 anneye uygulanan invaziv işlemlere bağlı iyatrojenik gebelik kaybı ile gerçekleştiği görülmüştür. Grup 6'da COVID 19'lu 55 gebe dikkat çekicidir. Sonuç: Tanımlanan ölüm hızlarının ve nedenlerinin detaylı değerlendirilmesi doğum hizmetinin karşılaştırma ve iyileştirmelerine yönelik ilk basamaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine fetal and neonatal deaths occurring within the first 4 hours, which fall within the scope of obstetricians' responsibilities. Materials and Methods: We present tertiary center data regarding Turkish citizen women and others, encompassing 595 fetal and neonatal deaths within 4 hours at the 22nd week of gestation or later out of a total of 47,181 births between 2020 and 2022, including the pandemic period that began on March 11, 2020, when the first COVID-19 case was declared in our country. In a retrospective cohort study, we evaluated 95% of perinatal losses in terms of demographic data, risk factors, and birth parameters. These cases were categorized using a modified Wigglesworth classification (Group 1: Deaths before labor begins; Group 2: Fatal/severe malformations; Group 3: Conditions related to premature birth; Group 4: Deaths due to asphyxia in labor/birth; Group 5: Special causes; Group 6: Infections; Group 7: Those whose cause of death is unexplained), integrated with International Classification of Diseases codes (ICD-10). Results: Births involving individuals other than Turkish citizens accounted for 11.5% of the total births (5464 out of 47,181). The study encompasses 558 pregnancies, including single (n=517) and multiple (n=41; twin: 39, triplet: 2) pregnancies. The defined perinatal loss rate was 12.42‰ over the three years, and death rates did not differ significantly based on the year and nationality. The mortality rate in multiple pregnancies is approximately five times higher than in overall fetal mortality (58.89‰). The distribution of the Wigglesworth classification is as follows: Group 1: 36% (204 out of 566), Group 2: 25.2% (143 out of 566), Group 3: 1.4% (8 out of 566); Group 4: 0.4% (2 out of 566), Group 5: 18.6% (105 out of 566), Group 6: 18.4% (104 out of 566). Maternal factors, including obesity (23.2% - 130 out of 558), pregnancy over 35 years of age (23.1% - 129 out of 558), anemia (11.3% - 63 out of 558), hypertension (10.3% - 58 out of 558), diabetes (5.7% - 32 out of 558), SLE (0.2% - 1 out of 558), Antiphospholipid syndrome (0.2% - 1 out of 558), are present in the study group. Antenatal follow-up is significantly lower in Group 1. It was observed that 14.5% of the deaths occurred due to iatrogenic pregnancy loss resulting from invasive procedures applied to 15 mothers with multiple pregnancies and 66 cases of induced termination of pregnancy. Notably, there were 55 pregnant women with COVID-19 in Group 6. Conclusion: A detailed evaluation of the defined death rates and causes is the first step toward comparing and improving obstetric services.