Kronik inmeli hastalarda ayak tabanı duyusu, alt ekstremite pozisyon duyusu ve ağırlık taşıma asimetrisinin postür, denge ve mobilite ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between foot sole sensation, lower extremity position sensation and weight-bearing asymmetry with posture, balance and mobility in patients with chronic stroke
- Tez No: 1021048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE KUNDAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağırlık taşıma asimetrisi, Denge, Kronik inme, Mobilite, Postüral kontrol, Weight-bearing asymmetry, Balance, Chronic stroke, Mobility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kronik inmeli hastalarda etkilenen ve etkilenmeyen taraflar arasındaki ayak tabanı duyusu ve alt ekstremite proprioseptif duyu farklılıklarını belirlemek, ağırlık taşıma asimetrisini incelemek ve bu parametrelerin postüral kontrol, denge performansı ile fonksiyonel mobilite arasındaki ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Kesitsel tasarımdaki bu araştırmaya inme tanısı üzerinden en az altı ay geçmiş, bağımsız ya da yardımcı araçla yürüyebilen ve yeterli bilişsel işlev düzeyine sahip yirmi iki kronik inmeli hasta dahil edildi. Ayak tabanı duyusu Semmes-Weinstein monofilament testi ile, alt ekstremite proprioseptif duyusu iki Alt Ekstremite Pozisyon Testi kullanılarak değerlendirildi. Her iki duyusal testten elde edilen skorlar kullanılarak etkilenen ve etkilenmeyen taraflar arasındaki duyu farklılıkları hesaplandı. Ağırlık taşıma asimetrisini hesaplamak için eş zamanlı ölçüm yapan iki dijital baskül kullanıldı. Postüral kontrol İnmeli Hastalar İçin Postüral Değerlendirme Ölçeği Türkçe Formu, denge performansı Berg Denge Ölçeği ve Tinetti Denge ve Yürüme Testi, fonksiyonel mobilite Süreli Kalk ve Yürü Testi, alt ekstremite motor fonksiyonu İnme Rehabilitasyonu Hareket Değerlendirme Ölçeği ve dengeye ilişkin güven düzeyi Aktiviteye Özgü Denge Güven Ölçeği ile değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 22 kronik inmeli bireyde etkilenen tarafta ayak tabanı duyusu ve alt ekstremite propriosepsiyonu anlamlı düzeyde bozuktu (p<0,001). Ayak tabanı duyu farkı ile klinik parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmazken (p>0,05), proprioseptif hata farkı arttıkça denge, postüral kontrol ve fonksiyonel mobilite azaldı (p<0,05). Ayrıca ağırlık taşıma asimetrisi tüm klinik değerlendirmelerle ilişkili bulundu (p<0,05) ve proprioseptif hata farkı ile orta düzeyde pozitif ilişki gösterdi (rho=0,574; p=0,005). Sonuç olarak, kronik inmeli bireylerde propriosepsiyon ve ağırlık taşıma asimetrisi denge, postüral kontrol ve fonksiyonel mobilite ile ilişkili bulundu. Bulgular, kronik inmeli bireylerde proprioseptif duyunun ve simetrik ağırlık aktarımının fonksiyonel aktivitelere katılım açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate differences in plantar sensation and lower limb proprioception between the affected and unaffected sides in individuals with chronic stroke, to examine weight-bearing asymmetry, and to assess the relationships between these parameters and postural control, balance performance, and functional mobility. This cross-sectional study included twenty-two individuals with chronic stroke who had been diagnosed with stroke at least six months previously, were able to walk independently or with assistive devices, and had adequate cognitive function. Plantar sensation was assessed using the Semmes–Weinstein monofilament test, and lower limb proprioception was evaluated using lower limb position test. Differences in sensory function between the affected and unaffected sides were calculated using the scores obtained from both sensory tests. Two digital scales capable of simultaneous measurements were used to calculate weight-bearing asymmetry. Postural control was assessed using the Turkish version of the Postural Assessment Scale for Stroke Patients, balance performance using the Berg Balance Scale and the Tinetti Balance and Gait Test, functional mobility using the Timed Up and Go Test, lower limb motor function using the Stroke Rehabilitation Assessment of Movement Scale, and balance confidence using the Activity-Specific Balance Confidence Scale. Among the 22 individuals with chronic stroke included in the study, plantar sensation and lower limb proprioception on the affected side were significantly impaired (p<0,001). While no significant relationship was found between differences in plantar sensation and the clinical parameters (p>0,05), greater between-side differences in proprioceptive error were associated with poorer balance, postural control, and functional mobility (p<0,05). Additionally, weight-bearing asymmetry was associated with all clinical assessment outcomes (p<0,05) and showed a moderate positive correlation with the between-side difference in proprioceptive error (rho = 0,574, p = 0,005). In conclusion, proprioception and weight-bearing asymmetry were associated with balance, postural control, and functional mobility in individuals with chronic stroke. These findings suggest that proprioceptive function and symmetrical weight distribution are important for participation in functional activities in individuals with chronic stroke.