Neonatal yoksunluk sendromu hemşirelik bakımına yönelik ölçek geliştirme: Metodolojik bir çalışma
Scale development for neonatal abstinence syndrome nursing care: A methodological study
- Tez No: 1021049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER BERŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik ve güvenirlik, Hemşirelik bakımı, Neonatal Yoksunluk Sendromu, Ölçek geliştirme, Yenidoğan, Neonatal Abstinence Syndrome, Newborn, Nursing care, Scale development, Validity and reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
NEONATAL YOKSUNLUK SENDROMU HEMŞİRELİK BAKIMINA YÖNELİK ÖLÇEK GELİŞTİRME: METODOLOJİK BİR ÇALIŞMA Meryem Betül CANPOLAT Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Soner BERŞE 2026, 55 sayfa Neonatal Yoksunluk Sendromu, gebelik sürecinde annenin bağımlılık yapıcı maddelere maruziyeti sonucunda yenidoğanda gelişen ve çoklu sistemleri etkileyen bir yoksunluk tablosudur. Artan insidans oranları ve bakım sürecinin karmaşık yapısı, Neonatal Yoksunluk Sendromu,'na özgü hemşirelik bakımının objektif biçimde değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu araştırma, Neonatal Yoksunluk Sendromu'na özgü hemşirelik bakımını değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amacıyla metodolojik tipte planlanmıştır. Veriler Eylül 2025–Mart 2026 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde görev yapan 403 hemşireden çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde literatür doğrultusunda oluşturulan 37 maddelik taslak, uzman görüşleri sonrasında 23 maddeye indirilmiş; Açımlayıcı Faktör Analizi (n=200) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (n=203) ayrı örneklemler üzerinde yürütülmüştür. Analizler sonucunda çapraz yük veren bir madde çıkarılmış ve ölçek 22 madde ile iki alt boyutlu yapı kazanmıştır: 'Bilgi ve Klinik Yetkinlik' ile 'Olumsuz Tutum'. İki faktörlü yapı toplam varyansın %47.67'sini açıklamış; Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçları model uyum indekslerinin iyi düzeyde olduğunu göstermiştir. Ölçeğin toplam Cronbach alfa katsayısı 0.923, McDonald omega katsayısı 0.947 olarak hesaplanmıştır. Yakınsak ve ayrım geçerliği analizleri kabul edilebilir düzeydedir. Geliştirilen ölçek, Neonatal Yoksunluk Sendromu'na yönelik hemşirelik bakımının değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak klinik uygulama ve araştırmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SCALE DEVELOPMENT FOR NEONATAL ABSTINENCE SYNDROME NURSING CARE: A METHODOLOGICAL STUDY Meryem Betül CANPOLAT Department of Pediatric Nursing Supervisor: Assoc. Prof. Soner BERŞE 2026, 55 pages Neonatal Abstinence Syndrome is a withdrawal condition that develops in newborns following maternal exposure to addictive substances during pregnancy, affecting multiple organ systems. Increasing incidence rates and the complex nature of the care process necessitate the objective evaluation of Neonatal Abstinence Syndrome-specific nursing care. This study was designed as a methodological study to develop a valid and reliable scale for evaluating Neonatal Abstinence Syndrome-specific nursing care. Data were collected between September 2025 and March 2026 from 403 nurses working in neonatal intensive care units via an online survey. During the scale development process, an initial 37-item draft based on the literature was reduced to 23 items following expert review. Exploratory Factor Analysis (n=200) and Confirmatory Factor Analysis (n=203) were conducted on separate samples. Following the analyses, one item with cross-loading was removed, and the scale achieved a two-factor structure with 22 items: 'Knowledge and Clinical Competence' and 'Negative Attitude'. The two-factor structure explained 47.67% of the total variance. Confirmatory Factor Analysis results demonstrated good model fit indices (chi-square/df=1.325, CFI=0.966, TLI=0.962, RMSEA=0.040). The total Cronbach's alpha coefficient was 0.923 and McDonald's omega coefficient was 0.947. Convergent and discriminant validity analyses were at acceptable levels. The developed scale can be used as a valid and reliable measurement tool in clinical practice and research for evaluating nursing care related to NAS.