Ürtikerde atopi bulguları ve atopik dermatit kriterleri
Atopic findings and diagnostic criteria for atopic dermatitis in urticaria
  1. Tez No: 1021089
  2. Yazar: İSMAİL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut ürtiker, kronik ürtiker, atopi, atopik dermatit, Hanifin-Rajka kriterleri, Acute urticaria, chronic urticaria, atopy, atopic dermatitis, Hanifin-Rajka criteria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut ve kronik ürtikerli hastalarda atopik hastalık öyküsü ve Hanifin-Rajka kriterleri ile atopik dermatit varlığının saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri akut ve kronik ürtiker hastaları çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, ek hastalıkları, klinik öyküleri, atopik hastalık öyküleri sorgulandı. Tüm hastalarda Hanifin-Rajka kriterlerinin varlığı incelendi. Akut ve kronik ürtikerli hastalarda Hanifin-Rajka majör kriterlerinin tümü, minör kriterlerden ise dermatolojik bulgular değerlendirildi. Akut ve kronik ürtiker gruplarında veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 112 ürtikerli hasta dahil edildi. Hastaların 46'sı akut ürtiker ve 66'sı kronik ürtiker hastası idi. Akut ve kronik ürtiker grupları arasında yaş ve cinsiyet açısından fark gözlenmedi. Kişisel atopik hastalık öyküsü, akut ürtikerli hastalarda %45,7; kronik ürtikerli hastalarda %54,5 oranında saptandı. Ailesel atopik hastalık öyküsü ise akut ürtikerli hastalarda %37,0; kronik ürtikerli hastalarda %40,9 oranında tespit edildi. Kişisel atopik hastalık öyküsü ve ailesel atopik hastalık öyküsü varlığı açısından akut ve kronik ürtiker hasta grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hanifin-Rajka majör kriterlerden kaşıntı, tüm hastalarda mevcuttu. Tipik morfoloji ve dağılım, akut ürtiker hastalarında %10,9; kronik ürtiker hastalarında %9,1 oranında gözlendi. Kronik tekrarlayan dermatit, akut ürtiker hastalarında %10,9; kronik ürtiker hastalarında %10,6 oranında saptandı. Kişisel veya ailesel atopi öyküsü ise akut ürtiker hastalarında %60,9; kronik ürtiker hastalarında %60,6 oranında tespit edildi. Akut ürtiker olgularında en sık gözlenen 3 minör kriter kserozis (%63,0), yün ve lipit çözücülere karşı intolerans (%56,5) ve keratozis pilaris (%39,1) iken; kronik ürtiker olgularında en sık gözlenen minör kriterler kserozis (%68,2), terlemeye bağlı kaşıntı (%51,5) ile yün ve lipit çözücülere karşı intolerans (%45,5) idi. Hanifin-Rajka majör ve minör kriterlerinin varlığı açısından akut ve kronik ürtiker hasta grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Tüm ürtikerli olgularda atopik dermatit tanısı için Hanifin-Rajka kriterlerinden en az 3 majör ve 3 minör kriter koşulunu sağlayan 11 hasta vardı. Bu hastaların 5'i akut ürtiker ve 6'sı kronik ürtiker hastası idi. Kişisel atopik hastalık öyküsü olan (n=57) hastalarda kserozis, deri enfeksiyonlarına eğilim, orbital koyulaşma, yüzde solukluk veya eritem, ön boyun kıvrımları, çevresel veya emosyonel faktörlerden etkilenme daha yüksek oranda gözlendi. Kişisel atopik hastalığı öngörmede kserozis ve deri enfeksiyonlarına eğilim anlamlı prediktörler olarak tespit edildi. Kronik ürtiker hastalık süresi ile Hanifin-Rajka majör ve minör kriter sayısı arasında pozitif yönde bir korelasyon saptandı. Kronik ürtikerli hastalarda ürtiker süresi ile Hanifin-Rajka majör kriter sayısı arasında düşük düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon gözlendi. Buna ek olarak, ürtiker süresi ile Hanifin-Rajka minör kriter sayısı arasında düşük düzeyde, pozitif ve daha güçlü bir ilişki olduğu belirlendi. Bu bulgu kronik ürtiker olgularında hastalık süresi arttıkça pozitif Hanifin-Rajka majör ve minör kriter sayısının da arttığını göstermektedir. Sonuç: Akut ve kronik ürtikerli olgularda atopik hastalıklar ile Hanifin-Rajka kriterlerine göre atopik dermatitin eşlik edebildiği gözlendi. Akut ve kronik ürtiker grupları arasında atopik hastalık öyküsü ile Hanifin-Rajka majör ve minör kriterleri açısından anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Kişisel atopik hastalık öyküsü olan hastalarda bazı Hanifin-Rajka minör kriterlerinin daha yüksek oranda görüldüğü saptandı. Bulgularımız, atopik yatkınlığın ürtikerli hastalarda belirli dermatolojik özelliklerle ilişkili olabileceğini; ancak bu klinik özelliklerin akut ve kronik ürtikerli hastalar arasında benzer oranda görüldüğünü göstermektedir. Çalışmamız, akut ve kronik ürtikerli hastalarda atopik hastalıkların ve Hanifin-Rajka kriterlerinin prospektif olarak değerlendirildiği tek çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim was to determine the presence of a history of atopic disease and the presence of atopic dermatitis based on the Hanifin-Rajka criteria in patients with acute and chronic urticaria. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older with acute and chronic urticaria who presented to the Dermatology Outpatient Clinic at Ankara Training and Research Hospital were included in the study. Participants' demographic data, comorbidities, clinical histories, and histories of atopic diseases were assessed. The presence of Hanifin-Rajka criteria was evaluated in all patients. In patients with acute and chronic urticaria, all major Hanifin-Rajka criteria were evaluated, and among the minor criteria, dermatological findings were assessed. Data from the acute and chronic urticaria groups were statistically analyzed. Results: The study included 112 patients with urticaria. Of these patients, 46 had acute urticaria and 66 had chronic urticaria. No differences were observed between the acute and chronic urticaria groups in terms of age and gender. A personal history of atopic disease was found in 45.7% of patients with acute urticaria and in 54.5% of patients with chronic urticaria. A family history of atopic disease was found in 37.0% of patients with acute urticaria and in 40.9% of patients with chronic urticaria. No statistically significant difference was found between the acute and chronic urticaria patient groups in terms of the presence of a personal history of atopic disease and a family history of atopic disease. Itching, one of the Hanifin-Rajka major criteria, was present in all patients. Typical morphology and distribution were observed in 10.9% of acute urticaria patients and 9.1% of chronic urticaria patients. Chronic recurrent dermatitis was detected in 10.9% of acute urticaria patients and 10.6% of chronic urticaria patients. A personal or family history of atopy was identified in 60.9% of acute urticaria patients and 60.6% of chronic urticaria patients. The three most frequently observed minor criteria in acute urticaria cases were xerosis (63.0%), intolerance to wool and lipid solvents (56.5%), and keratosis pilaris (39.1%); in chronic urticaria cases, the most frequently observed minor criteria were xerosis (68.2%), itch when sweating (51.5%), and intolerance to wool and lipid solvents (45.5%). No statistically significant difference was observed between the acute and chronic urticaria patient groups in terms of the presence of Hanifin-Rajka major and minor criteria. Among all urticaria cases, 11 patients met the criteria for a diagnosis of atopic dermatitis by fulfilling at least 3 major and 3 minor Hanifin-Rajka criteria. Of these patients, 5 had acute urticaria and 6 had chronic urticaria. In patients with a personal history of atopic disease (n=57), xerosis, a tendency toward skin infections, orbital darkening, facial pallor or erythema, anterior neck folds, and course influenced by environmental or emotional factors were observed at a higher rate. Xerosis and a tendency toward skin infections were identified as significant predictors in predicting personal atopic disease. A positive correlation was found between the duration of chronic urticaria and the number of Hanifin-Rajka major and minor criteria. In patients with chronic urticaria, a low-level, positive, and statistically significant correlation was observed between the duration of urticaria and the number of Hanifin-Rajka major criteria. In addition, a low-level, positive, and stronger association was found between the duration of urticaria and the number of Hanifin-Rajka minor criteria. This finding indicates that as the duration of the disease increases in cases of chronic urticaria, the number of positive Hanifin-Rajka major and minor criteria also increases. Conclusion: It was observed that atopic diseases, including atopic dermatitis according to the Hanifin-Rajka criteria, may coexist in cases of acute and chronic urticaria. No significant difference was observed between the acute and chronic urticaria groups in terms of a history of atopic disease or the major and minor Hanifin-Rajka criteria. It was found that certain Hanifin-Rajka minor criteria were observed at a higher rate in patients with a personal history of atopic disease. Our findings suggest that atopic predisposition may be associated with specific dermatological features in patients with urticaria; however, these clinical features were observed at similar rates among patients with acute and chronic urticaria. Our study is the only one to prospectively evaluate atopic diseases and the Hanifin-Rajka criteria in patients with acute and chronic urticaria.