İç hastalıkları yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda metabolik alkalozun mortalite ile ilişkisinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of the relationship between metabolic alkalosis and mortality in patients admitted to the internal medicine intensive care unit
- Tez No: 1021090
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik alkaloz, yoğun bakım, mortalite, sağkalım, Metabolic alkalosis, intensive care unit, mortality, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde yatan erişkin hastalarda metabolik alkalozun gelişme zamanı ve şiddeti ile yoğun bakım mortalitesi, 30 günlük mortalite, 360 günlük mortalite ve yoğun bakım kalış süresi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli bu çalışmada, 01.01.2019–31.12.2024 tarihleri arasında yoğun bakımda izlenen hastaların kayıtları incelendi. Arteriyel kan gazında pH >7.45 ve baz fazlalığı >+3 mmol/L olan, 18 yaş ve üzeri ve yoğun bakımda en az 24 saat takip edilen 1000 hasta analize dahil edildi. Metabolik alkaloz şiddeti pH düzeyine göre hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırıldı. Klinik değişkenler, laboratuvar parametreleri, tedavi gereksinimleri ve mortalite sonuçları karşılaştırıldı; lojistik regresyon, Cox regresyon ve Kaplan–Meier sağkalım analizleri uygulandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 62.0±17.3 yıl olup %54.6'sı erkekti. Yoğun bakım mortalitesi %39.6, 30 günlük mortalite %42.2 ve 360 günlük mortalite %64.6 olarak saptandı. Alkaloz hastaların %21.0'inde hafif, %35.4'ünde orta ve %43.6'sında şiddetli düzeydeydi. İlk 48 saatte alkaloz gelişen hastalarda yoğun bakım kalış süresi daha kısa, yoğun bakım mortalitesi daha düşük bulundu; 30 günlük ve 360 günlük mortalite açısından anlamlı fark saptanmadı. Alkaloz şiddeti arttıkça yoğun bakım kalış süresi uzadı (p<0.001), yoğun bakım mortalitesi (%32.9, %35.9, %45.9; p=0.001) ve 360 günlük mortalite (%57.1, %60.5, %71.6; p<0.001) arttı. İlk 30 gün mortalitesi açısından pH grupları arasında anlamlı fark yoktu (p=0.133). Çok değişkenli analizlerde yaş, Charlson Komorbidite İndeksi, SOFA skoru ve Glasgow Koma Skoru mortalite ile ilişkili temel değişkenlerdi. Kaplan–Meier analizinde alkaloz şiddeti grupları arasında yoğun bakım sağkalımı anlamlı farklılık gösterdi (p<0.001). ix Sonuç: Yoğun bakım hastalarında metabolik alkaloz şiddeti, özellikle yoğun bakım ve 360 günlük mortalite ile ilişkili görünmektedir. Şiddetli metabolik alkaloz kötü prognozu gösteren önemli bir klinik belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association between the timing and severity of metabolic alkalosis and clinical outcomes, including intensive care unit mortality, 30-day mortality, 360-day mortality, and intensive care unit length of stay, in adult patients hospitalized in an Internal Medicine Intensive Care Unit. Materials and Methods: This retrospective, observational, single-center study included patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit between January 1, 2019, and December 31, 2024. Adult patients aged ≥18 years who were followed in the intensive care unit for at least 24 hours and had metabolic alkalosis, defined as arterial blood gas pH >7.45 and base excess >+3 mmol/L, were included. After exclusion criteria were applied, 1000 patients were analyzed. Metabolic alkalosis was classified as mild, moderate, or severe according to arterial pH level. Demographic characteristics, clinical scores, laboratory parameters, treatment requirements, length of stay, and mortality outcomes were evaluated. Logistic regression, Cox regression, and Kaplan–Meier survival analyses were performed. Results: The mean age was 62.0±17.3 years, and 54.6% of patients were male. Intensive care unit mortality, 30-day mortality, and 360-day mortality were 39.6%, 42.2%, and 64.6%, respectively. Metabolic alkalosis was mild in 21.0%, moderate in 35.4%, and severe in 43.6% of patients. Increasing alkalosis severity was associated with longer intensive care unit stay (p<0.001), higher intensive care unit mortality (32.9%, 35.9%, and 45.9%; p=0.001), and higher 360-day mortality (57.1%, 60.5%, and 71.6%; p<0.001). No significant difference was observed in 30-day mortality across pH severity groups (p=0.133). Kaplan–Meier analysis demonstrated significantly different intensive care unit survival among alkalosis severity groups (p<0.001). xi Conclusion: Greater severity of metabolic alkalosis was associated with increased intensive care unit mortality and 360-day mortality. Severe metabolic alkalosis may serve as an important prognostic marker in critically ill patients.