Okul öncesi öğretmen adaylarının sosyal medya bağımlılıkları ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction and psychological well-being among preschool prospective teachers
- Tez No: 1021104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, Psikolojik iyi oluş, Sosyal medya bağımlılığı, Öz düzenleme becerisi, Preschool teachers, Psychological well being, Social media addiction, Self-regulation skill
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmen adaylarının sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Erken çocukluk dönemi gelişimsel açıdan kritik bir evre olup, bu evrede görev alacak öğretmenlerin psikolojik iyi oluşu sınıf içi etkileşimin kalitesinin temel belirleyicilerinden biridir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama deseninde tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen ve Türkiye'deki farklı üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği programlarında öğrenim gören 460 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının sosyal medya bağımlılığı (SMB) ile psikolojik iyi oluş (PİO) düzeyleri arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (r = -0.396; p < .001). Basit doğrusal regresyon analizi bulgularına göre, sosyal medya bağımlılığı psikolojik iyi oluş üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve toplam varyansın yaklaşık %15.7'sini açıklamaktadır. Ayrıca, günde 7-8 saat sosyal medya kullanan katılımcıların bağımlılık puanlarının anlamlı derecede yüksek, iyi oluş puanlarının ise anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, sınıf düzeyi ve akademik başarı değişkenleri açısından ise belirgin bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç olarak, sosyal medya bağımlılığı öğretmen adaylarının psikolojik iyi oluşunu olumsuz etkileyen güncel bir tehdit olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, öğretmen yetiştirme programlarında dijital öz düzenleme ve psikolojik iyi oluşu destekleyici uygulamaların yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between the social media addiction levels and psychological well-being of pre-service preschool teachers. Early childhood is a developmentally critical stage, and the psychological well-being of teachers serving in this period is one of the fundamental determinants of the quality of classroom interaction. The study was designed using the cross-sectional survey model, one of the quantitative research methods. The study group consists of 460 pre-service teachers selected through the convenience sampling method, who are enrolled in preschool teacher education programs at various universities in Turkey. Data were collected using a Demographic Information Form, the Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), and the Psychological Well-being Scale (PWBS).The research findings revealed a moderate, negative, and significant relationship between the social media addiction (SMA) and psychological well-being (PWB) levels of pre-service teachers ($r = -0.396$; $p < .001$). According to the results of the simple linear regression analysis, social media addiction has a significant impact on psychological well-being and explains approximately 15.7% of the total variance. Furthermore, it was determined that participants who use social media for 7-8 hours a day have significantly higher addiction scores and significantly lower well-being scores. No significant differences were observed in terms of gender, grade level, or academic achievement variables. Consequently, social media addiction is considered a contemporary threat that negatively affects the psychological well-being of pre-service teachers. In this context, it is recommended that teacher training programs include practices and activities that support digital self-regulation and psychological well-being.