Hemşirelere verilen manevi bakım danışmanlık eğitiminin manevi iyi oluş, manevi bakım algıları ve yeterlilikleri üzerine etkinliği
The effectiveness of spiritual care counseling training provided to nurses on spiritual well-being, perceptions of spiritual care, and spiritual care competencies
  1. Tez No: 1021105
  2. Yazar: SEDA DERE İŞSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY SAĞKAL MİDİLLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: maneviyat, manevi bakım, hemşire, manevi bakım danışmanlık eğitimi, manevi bakım yeterliliği, spirituality, spiritual care, nurse, spiritual care counseling education, clinical competence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelere verilen manevi bakım danışmanlık eğitiminin manevi iyi oluş, manevi bakım algıları ve yeterlilikleri üzerine etkinliği araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma randomize kontrollü ön test son test deseninde deneysel tipte bir çalışmadır. Örneklemi Rize ilinde bir devlet hastanesinde çalışan dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hemşireler ile Haziran 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında 82 hemşire (41 müdahale- 41 kontrol) oluşturdu. Müdahale grubuna manevi bakım danışmanlık eğitimi verildi. Kontrol grubuna herhangi bir eğitim verilmedi. Veriler ön test, son test ve kalıcılık testleri ile toplandı. Verilerin toplanmasında Hemşirelerin Tanıtıcı ve Manevi Bakıma İlişkin Özellikleri Formu, Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği, Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği, Manevi İyi Oluş Ölçeği, Hemşire Spiritüel (Manevi) Bakım Terapötikleri Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 31,55 ± 7,70 olduğu müdahale grubundaki hemşirelerin yaş ortalaması 30,78±7,40 kontrol grubunun ise 32,32±7,98 yıl olduğu belirlendi. Girişim ve kontrol grubunun eğitim durumu yönünden ve diğer tanımlayıcı istatistikleri karşılaştırıldığında, iki grup arasında anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Müdahale grubunda Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği puan ortalaması eğitim öncesinde 3,65±0,43 iken eğitim sonrasında 3,97±0,47'ye; Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği toplam puan ortalaması 74,71±8,44'ten 106,73±14,68'e; Manevi İyi Oluş Ölçeği puan ortalaması 3,40±0,62'den 4,06±0,60'a ve Hemşire Spiritüel Bakım Terapötikleri Ölçeği toplam puan ortalaması 28,73±8,06'dan 34,68±11,89'a yükseldi. Eğitim sonrasında müdahale grubunun tüm ölçek puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Eğitimle sağlanan artışın kalıcılık testinde de sürdüğü belirlendi. Manevi bakım danışmanlık eğitimi alan müdahale grubundaki hemşirelerin kontrol grubuna göre eğitim sonrası manevi bakım algı düzeyleri, manevi bakım yeterlilik düzeyleri, manevi iyi oluş düzeyleri ve manevi bakım sıklığı daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuçlar: Hemşirelere verilen manevi bakım danışmanlık eğitiminin hemşirelerin manevi iyi oluş, manevi bakım algıları ve yeterlilikleri ile manevi bakım verme sıklığı üzerine olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effectiveness of spiritual care counseling training given to nurses on spiritual well-being, spiritual care perceptions and competencies. Materials and Methods: This research is an experimental study with a randomized controlled pretest posttest design. The sample consisted of 82 nurses (41 intervention and 41 control) who worked at a state hospital in Rize and met the inclusion criteria and agreed to participate in the study between June 2024 and February 2025. The intervention group received spiritual care counseling training. The control group received no training. Data were collected using pretests, posttests, and retention tests. The Nurses' Descriptive and Spiritual Care-Related Characteristics Form, the Spirituality and Spiritual Care Rating Scale, the Spiritual Care Competence Scale, the Spiritual Well-Being Scale, and the Nurse Spiritual (Spiritual) Care Therapeutics Scale were used to collect data. Results: The average age of the nurses participating in the study was determined to be 31.55±7.70 years, while the average age of the nurses in the intervention group was 30.78±7.40 years and the control group was 32.32±7.98 years. When comparing the educational status and other descriptive statistics of the intervention and control groups, no significant difference was found between the two groups (p>0.05). In the intervention group, the mean score on the Spirituality and Spiritual Care Rating Scale was 3.65±0.43 before training and 3.97±0.47 after training; the mean total score on the Spiritual Care Competence Scale was 74.71±8.44 and 106.73±14.68. The mean score on the Spiritual Well-being Scale increased from 3.40±0.62 to 4.06±0.60, and the mean total score on the Nurse Spiritual Care Therapeutics Scale increased from 28.73±8.06 to 34.68±11.89. Following the training, all scale scores in the intervention group were found to be significantly higher than in the control group (p<0.05). The improvement achieved through training was also observed in the persistence test. Nurses in the intervention group who received spiritual care counseling training had higher levels of perceived spiritual care, competency in spiritual care, spiritual well-being, and frequency of spiritual care compared to the control group after the training. Conclusion: It was concluded that the spiritual care counseling training given to nurses had a positive effect on the spiritual well-being of nurses, their perceptions and competencies of spiritual care, and the frequency of providing spiritual care.