Borçlanma aracı sahipleri kurulu
Debt instrument holders board
- Tez No: 1021111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bireysel yatırımcılar, Finansal borçlanma, Kurumsal yatırımcılar, Tahvil sahipleri, Individual investors, Financial borrowing, Institutional investors, bond owners
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Borçlanma aracı sahipleri kurulu, temel olarak borçlanma aracı sahiplerinin çoğunluğu tarafından alınan karar neticesinde borçlanma aracı hüküm ve şartlarında değişiklik yapılması adına karar almaktadır. Alınan karar neticesinde ilgili borçlanma aracı sahipleri, kararın alındığı toplantıya katılmasalar veya katılmaları durumunda karar aleyhine oy kullansalar da usulüne uygun şekilde alınmış kararla bağlanırlar. Borçlanma aracı sahipleri kurulu, ilgili düzenlemelerde öngörülen hâllerde toplantı yapılarak veya toplantı yapılmaksızın karar alabilmektedir. Özellikle toplantı yapılarak karar alındığı durumlarda, gündemin belirlenmesi, çağrı yapılması, oylama yapılması ve toplantı tutanağının düzenlenmesi gibi birçok işlem usulüne uygun şekilde yerine getirilmelidir. Borçlanma aracı hüküm ve şartlarında değişiklik işlemi bakımından borçlanma aracı sahipleri kurulu kararları ve ihraççının yönetim kurulu kararı farklı etkilere sahiptir. Değişikliğin temerrütten önce veya temerrütten sonra yapılmış olması ise farklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanında, borçlanma aracı sahipleri kurulu kararlarının sakatlığı durumunda ilgili kişiler tarafından başvurulabilecek çeşitli hukuki yollar da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Debt instrument holders board essentially makes decisions regarding changes to the terms and conditions of debt instruments based on a majority vote of debt instrument holders. As a result of this decision, the relevant debt instrument holders are bound by the decision, even if they did not attend the meeting or voted against it. Debt instrument holders board can make decisions with or without a meeting, as stipulated in the relevant regulations. Especially when decisions are made with a meeting, many procedures, such as setting the agenda, issuing the call for a meeting, voting and preparing meeting minutes, must be carried out in accordance with proper procedure. Decision of the debt instrument holders board and the issuer's board of directors have different effects regarding changes to the terms and conditions of debt instrument. Whether the change was made before or after a default also produces different results. In addition, there are also various legal remedies available to those concerned in the event of a defect in the decision of the debt instrument holders board.