Perga (arı ekmeği)'dan biyoaktif nanopartiküllerin kolay yeşil sentezi ve karakterizasyonu
Easy green synthesis and characterization of bioactive nanoparticles from Perga (bee bread)
- Tez No: 1021152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kimya, Kimya Mühendisliği, Public Health, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analitik kimya, Biyouyumlu materyaller, Eczacılık, Nanopartiküller, Analytical chemistry, Biocompatible materials, Pharmacy, Nanoparticles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoterapötik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoterapötik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda apiterapötik ürünler; biyouyumlulukları, toksik özellik göstermemeleri, terapötik etkileri ve fonksiyonel gıdalardaki kullanım potansiyelleri sebebiyle önemli ölçüde ilgi görmektedir. Arı ürünlerinin terapötik etkileri, fenolik bileşikler, flavonoidler ve diğer biyoaktif sekonder metabolitlerden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, önemli bir arı ürünü olan arı ekmeği (perga), geleneksel (etüvde kurutma) ve modern (kızılötesi kurutma) yöntemleri kullanılarak kurutulmuş, elde edilen veriler çeşitli kurutma kinetiği modelleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, arı ekmeği (perga) etanol ekstresi, sulu ortamda bulunan demir ve çinko iyonlarının indirgenmesinde biyolojik bir indirgeme ve stabilize etme ajanı olarak kullanılarak çevre dostu bimetalik nanopartiküllerin çevre dostu yeşil sentezi gerçekleştirilmiş ve çok yönlü olarak karakterize edilmiştir. Farklı oranlarda arı ekmeği etanol ekstresi kullanılarak hazırlanan nanopartikül formülasyonları kül fırınında kurutulmuş ve kapsamlı şekilde karakterize edilmiştir. Sentezlenen nanopartiküllerin morfolojik ve elementel özellikleri sırasıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDX) analizleri ile incelenmiştir. Ayrıca, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) kullanılarak nanopartiküllerin yapısında bulunan fonksiyonel gruplar ve olası etkileşimler belirlenmiştir. Nanopartikül formülasyonlarının biyolojik aktiviteleri antioksidan ve antienflamatuvar testlerle değerlendirilmiştir. Antioksidan aktiviteler DPPH ve ABTS radikal süpürme yöntemleri ile Ferrik İndirgeme Antioksidan Gücü (FRAP) yöntemi kullanılarak belirlenirken, antienflamatuvar potansiyeller hemoliz inhibisyonu ve protein denatürasyonu inhibisyonu testleri ile ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre en yüksek biyolojik aktivite gösteren formülasyonlar belirlenmiş ve bu formülasyonlar üzerinde optimizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, arı ekmeği etanol ekstresinin fenolik bileşimi Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile analiz edilmiştir. Ayrıca arı ekmeğinin etanol, metanol ve su ekstraktlarının antioksidan ve antienflamatuvar aktiviteleri belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar nanopartikül formülasyonları ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları, farklı konsantrasyonlarda arı ekmeği ekstraktları kullanılarak sentezlenen bimetalik nanopartiküllerin önemli biyolojik aktivitelere ve uygun fizikokimyasal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, bu nanopartiküllerin medikal uygulamalar, fonksiyonel gıda geliştirme çalışmaları ve farmasötik ürün tasarımı açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, apitherapeutic products have attracted considerable attention due to their biocompatibility, non-toxic nature, therapeutic properties, and potential applications in functional foods. The biological activities of bee products are largely attributed to phenolic compounds, flavonoids, and other bioactive secondary metabolites. In this study, bee bread (perga), an important apicultural product, was dried using both conventional (hot-air oven drying) and modern (infrared drying) methods, and the obtained data were evaluated using various drying kinetic models. In the second stage of the study, environmentally friendly bimetallic nanoparticles were synthesized through a green synthesis approach using bee bread ethanolic extract as a biological reducing and stabilizing agent for iron and zinc ions in aqueous media. Nanoparticle formulations prepared with different concentrations of bee bread ethanolic extract were dried in a muffle furnace and comprehensively characterized. The morphological and elemental properties of the synthesized nanoparticles were investigated using Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-ray Spectroscopy (EDX), respectively. In addition, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) was employed to identify the functional groups present in the nanoparticle structures and to elucidate possible interactions. The biological activities of the nanoparticle formulations were evaluated through antioxidant and anti-inflammatory assays. Antioxidant activities were determined using DPPH and ABTS radical scavenging assays together with the Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) method, whereas anti-inflammatory potentials were assessed by hemolysis inhibition and protein denaturation inhibition assays. Based on the obtained results, the formulations exhibiting the highest biological activities were identified and subsequently subjected to optimization studies. Furthermore, the phenolic composition of the bee bread ethanolic extract was analyzed by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). The antioxidant and anti-inflammatory activities of ethanolic, methanolic, and aqueous bee bread extracts were also determined and compared with those of the synthesized nanoparticle formulations. The findings demonstrated that bimetallic nanoparticles synthesized using bee bread extracts at different concentrations possess significant biological activities and favorable physicochemical properties. These results indicate that such nanoparticles have considerable potential for medical applications, functional food development, and pharmaceutical product design.