Monosodyum glutamatın testis üzerindeki toksik etkilerine karşı n-asetil sisteinin koruyucu etkisi
The protective effect of n-acetylcysteine against the toxic effects of monosodium glutamate on the testis
  1. Tez No: 1021194
  2. Yazar: MUHAMMED YETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Monosodyum glutamat, N-asetilsistein, testis, oksidatif stres, histopatoloji, sperm analizi, Sodyum glutamat, Monosodium glutamate, N-acetylcysteine, testis, oxidative stress, histopathology, sperm analysis, Sodium glutamate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Monosodyum Glutamatın Testis Üzerindeki Toksik Etkilerine Karşı N-Asetil Sistein'in Koruyucu Etkisi Amaç: Bu çalışmada, monosodyum glutamat (MSG) maruziyetine bağlı testis hasarında antioksidan özelliklere sahip N-asetilsistein (NAC)'in olası koruyucu etkilerinin histolojik, biyokimyasal ve sperm analizi ile araştırılması amaçlandı. Metot: Çalışmamızda, 10 haftalık 18 tane erkek Sprague Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 6 denek bulunacak şekilde rastgele yöntemle kontrol, MSG ve MSG+NAC gruplarına ayrıldı. Deneklerin vücut ağırlıkları başlangıçta ve deneyin 3., 7., 14., 21. ve 24. günlerinde ölçüldü. Kontrol grubunda (n=6), normal içme suyuna ad libitum erişim sağlandı. MSG grubunda (n=6), deneyin 3. gününden itibaren içme suyuna 4 g/kg/gün MSG 21 gün süreyle ilave edildi. MSG+NAC grubunda (n=6), deneyin 3. gününden itibaren içme suyuna 21 gün boyunca 4 g/kg/gün MSG ve 100 mg/kg/gün NAC eş zamanlı olarak ilave edildi. Deneyin 24. günü sakrifiye edilen deneklerin sol testisleri histolojik incelemelerde, sağ testisleri ve sağ epididimleri biyokimyasal analizlerde kullanıldı. Ayrıca sol epididimlerde total sperm sayısı, motilite, vitalite ve sperm morfolojisi değerlendirildi. Sol testis dokuları; Hematoksilen-Eozin (H&E), Masson Trikrom ve Periyodik Asit-Schiff (PAS) ile boyanarak histopatolojik incelemeler ve histomorfometrik ölçümler gerçekleştirildi. Sağ testis ve sağ epididim dokularında malondialdehit (MDA), toplam oksidan durum (TOS), toplam antioksidan durum (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon (GSH), nükleer faktör kappa B p65 (NF-κB p65), tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α), kaspaz-3 ve testosteron düzeyleri biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: MSG grubunun vücut ağırlıkları, 7. günde kontrole göre arttı ancak deney sonunda vücut ağırlıkları benzerdi. Histolojik incelemede MSG grubunda seminifer tübül düzensizliği, germinal epitel incelmesi, spermatozoa yoğunluğunda azalma, bazal membran ayrılmaları, vakuolizasyon, interstisyel ödem, vasküler konjesyon ve lümene dökülmüş immatür germ hücreleri gözlenirken; MSG+NAC grubunda bu bulgularda iyileşme mevcuttu. Germinal epitel kalınlığı (GEH), germinal iii epitel kalınlığının seminifer tübül çapına oranı (GEH/STD) ve Johnsen skorunun MSG grubunda kontrole göre azaldığı; MSG+NAC grubunda ise tüm bu değerlerin MSG grubuna göre arttığı görüldü. Ancak kontrol grubunun Johnsen skoru MSG+NAC grubuna göre yüksekti. MSG grubunda anormal sperm morfolojisi oranı kontrole göre artarken, MSG+NAC grubunda MSG grubuna göre azaldı. MSG+NAC grubunda motilite ve vitalite yüzdeleri de MSG grubuna göre yüksekti. Biyokimyasal analizlerde, MSG grubunun testis dokularında MDA ve OSİ düzeylerinin kontrole göre arttığı, SOD ve TAS'ın ise azaldığı görüldü. MSG+NAC grubunun testis dokularında, TAS düzeyinin hem MSG hem de kontrol grubuna göre arttığı; MSG grubuna kıyasla ise MDA ve OSİ düzeylerinin azaldığı ve SOD'un arttığı görüldü. MSG grubunun epididim dokularında kontrole göre TOS ve OSİ düzeylerinin arttığı belirlendi. MSG+NAC grubunun epididim dokularında ise MSG grubuna göre MDA, TOS ve OSİ düzeyleri azalırken GPx düzeyinin arttığı belirlendi. Sonuçlar: Elde ettiğimiz bulgular, MSG'nin sıçan testisinde hasara yol açtığını, NAC uygulamasının ise bu hasara karşı koruyucu etki gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Protective Effect of N-Acetylcysteine Against the Toxic Effects of Monosodium Glutamate on the Testis Objective: This study aimed to investigate the potential protective effects of N-acetylcysteine (NAC), an antioxidant, against testicular damage caused by monosodium glutamate (MSG) exposure through histological, biochemical, and sperm analysis. Method: In our study, 18 male Sprague Dawley rats, aged 10 weeks, were used. The rats were randomly divided into control, MSG, and MSG+NAC groups, with 6 subjects in each group. Body weights of the subjects were measured at baseline and on days 3, 7, 14, 21, and 24 of the experiment. In the control group (n=6), ad libitum access to normal drinking water was provided. In the MSG group (n=6), 4 g/kg/day MSG was added to the drinking water for 21 days starting from day 3 of the experiment. In the MSG+NAC group (n=6), 4 g/kg/day MSG and 100 mg/kg/day NAC were added to the drinking water simultaneously for 21 days starting from day 3 of the experiment. The left testes of the subjects sacrificed on day 24 were used for histological examination, and the right testes and right epididymis were used for biochemical analysis. In addition, total sperm count, motility, vitality, and sperm morphology were evaluated in the left epididymis. Left testicular tissues were stained with Hematoxylin-Eosin (H&E), Masson Trichrome, and Periodic Acid-Schiff (PAS) for histopathological examination and histomorphometric measurements. Malondialdehyde (MDA), total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), glutathione (GSH), nuclear factor kappa B p65 (NF-κB p65), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), caspase-3, and testosterone levels were biochemically evaluated in the right testis and right epididymis tissues. Results: Body weights in the MSG group were increased compared to the control group on day 7; however, body weights were similar at the end of the experiment. Histological examination revealed seminiferous tubule irregularity, thinning of the germinal epithelium, decreased spermatozoa density, basal membrane v separations, vacuolization, interstitial edema, vascular congestion, and immature germ cells shed into the lumen in the MSG group; whereas improvement in these findings was observed in the MSG+NAC group. Germinal epithelial height (GEH), the ratio of germinal epithelial height to seminiferous tubule diameter (GEH/STD), and Johnsen score were decreased in the MSG group compared to the control group, while all of these values were increased in the MSG+NAC group compared to the MSG group. However, the Johnsen score of the control group was higher than that of the MSG+NAC group. The rate of abnormal sperm morphology was increased in the MSG group compared to the control group, whereas it was decreased in the MSG+NAC group compared to the MSG group. Motility and vitality percentages were also higher in the MSG+NAC group than in the MSG group. Biochemical analyses showed that MDA and OSI levels were increased, whereas SOD and TAS levels were decreased in the testicular tissues of the MSG group compared to the control group. In the testicular tissues of the MSG+NAC group, TAS levels were increased compared to both the MSG and control groups; additionally, MDA and OSI levels were decreased and SOD levels were increased compared to the MSG group. In the epididymal tissues of the MSG group, TOS and OSI levels were increased compared to the control group. In the epididymal tissues of the MSG+NAC group, MDA, TOS, and OSI levels were decreased, whereas GPx levels were increased compared to the MSG group. Conclusion: Our findings demonstrate that MSG causes damage in the rat testis and NAC administration may exert a protective effect against this damage.