Artmış posterior tibial eğim ile ön çapraz bağ yaralanması arası ilişki ve ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda lateral ekstraartiküler tenodezin diz stabilitesine olan katkısı
The relationship between increased posterior tibial slope and anterior cruciate ligament injury, and the contribution of lateral extra-articular tenodesis to knee stability in patients undergoing anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 1021324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, posterior tibial eğim, lateral ekstraartiküler tenodez, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, rotasyonel instabilite, Anterior cruciate ligament, posterior tibial slope, lateral extra-articular tenodesis, anterior cruciate ligament reconstruction, rotational instability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanması olan hastaların posterior tibial eğimlerinin (PTE) ölçülüp, PTE ile ön çapraz bağ rüptürü ve diz içi ilave yaralanma arasındaki ilişkiyi belirlemek; ayrıca ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda lateral ekstraartiküler tenodez (LET) eklenmesinin diz stabilitesi ve fonksiyonel sonuçlar üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 01/10/2022–31/12/2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde primer ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulanan hastaların değerlendirildiği tek merkezli, retrospektif ve karşılaştırmalı bir çalışma olarak planlandı. Dahil edilme ve dışlanma kriterleri uygulandıktan sonra toplam 66 hasta çalışmaya alındı. Hastalar öncelikle izole ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulananlar ve ÖÇB rekonstrüksiyonuna ek olarak LET uygulananlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ayrıca PTE'nin postoperatif instabiliteyi öngörmedeki tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi ve Youden indeksine göre en uygun eşik değer 15,5° olarak belirlendi. Bu eşik değere göre hastalar PTE <15,5° ve PTE ≥15,5° olmak üzere iki gruba ayrılarak demografik, klinik ve fonksiyonel sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Hastaların klinik değerlendirmesinde Lachman testi, ön çekmece testi ve pivot-shift testi kullanıldı. Fonksiyonel sonuçlar IKDC, Lysholm ve Tegner aktivite skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 66 hastanın 33'üne (%50) izole ÖÇB rekonstrüksiyonu, 33'üne (%50) ÖÇB rekonstrüksiyonuna ek olarak LET uygulandı. LET grupları karşılaştırıldığında, LET uygulanmayan grupta pivot-shift testi 5 hastada (%15,2) pozitif iken, LET uygulanan grupta pozitif pivot-shift saptanmadı ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,020). Lachman testi pozitifliği LET uygulanmayan grupta %36,4, LET uygulanan grupta %21,2 olarak saptandı; ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,277). Ön çekmece testi sonuçları da benzer şekilde gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0,277). Fonksiyonel skorlar değerlendirildiğinde IKDC skoru LET uygulanmayan grupta 61 (54–65), LET uygulanan grupta 74 (68–79) olarak bulundu ve LET grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Lysholm skoru LET uygulanmayan grupta 86 (70–93), LET uygulanan grupta 94 (87–95) idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,007). Ameliyat sonrası Tegner skoru LET uygulanmayan grupta 5 (5–7), LET uygulanan grupta 6 (6–7) olarak saptandı ve LET grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,002). ROC analizinde PTE'nin postoperatif instabiliteyi öngörmede anlamlı ayırt ediciliğe sahip olduğu saptandı (AUC=0,777; %95 GA: 0,663–0,891; p=0,041). Youden indeksine göre belirlenen 15,5° eşik değerde duyarlılık %80, özgüllük %75,4 olarak bulundu. Bu eşik değere göre PTE <15,5° olan grupta 48 hasta, PTE ≥15,5° olan grupta 18 hasta yer aldı. PTE <15,5° grubunda medyan IKDC skoru 72 (60–79), PTE ≥15,5° grubunda ise 61 (57,3–67,3) olarak saptandı ve PTE <15,5° grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,015). Lysholm skoru PTE <15,5° grubunda 90 (78,8–95,0), PTE ≥15,5° grubunda 89 (69,8–92,5) olup gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,279). Ameliyat sonrası Tegner skoru her iki grupta da benzer bulundu (p=0,143). Pivot-shift testi PTE <15,5° grubunda 1 hastada (%2,1) pozitif iken, PTE ≥15,5° grubunda 4 hastada (%22,2) pozitifti ve pivot-shift pozitifliği PTE ≥15,5° grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,017). Lachman ve ön çekmece testi sonuçları açısından PTE grupları arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,361). Sonuç: Artmış PTE, ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası postoperatif rotasyonel instabilite açısından önemli bir morfolojik risk faktörü olabilir. Çalışmamızda PTE için 15,5° eşik değeri postoperatif instabiliteyi öngörmede anlamlı bulunmuş ve PTE ≥15,5° olan hastalarda pivot-shift pozitifliği daha yüksek saptanmıştır. ÖÇB rekonstrüksiyonuna LET eklenmesi ise pivot-shift pozitifliğini azaltmış ve IKDC, Lysholm ile ameliyat sonrası Tegner skorlarında daha iyi sonuçlarla ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, yüksek PTE ve rotasyonel instabilite riski taşıyan hastalarda LET'in ÖÇB rekonstrüksiyonuna eklenebilecek etkili ve güvenli bir yöntem olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between posterior tibial slope (PTS) and postoperative knee instability in patients who underwent anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction, and to investigate the effect of lateral extra-articular tenodesis (LET) added to ACL reconstruction on knee stability and functional outcomes. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, retrospective, comparative study including patients who underwent primary ACL reconstruction at the Department of Orthopedics and Traumatology, Ankara Etlik City Hospital, between 01/10/2022 and 31/12/2025. After applying the inclusion and exclusion criteria, a total of 66 patients were included in the study. Patients were initially divided into two groups: those who underwent isolated ACL reconstruction and those who underwent ACL reconstruction combined with LET. In addition, the diagnostic performance of PTS in predicting postoperative instability was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis, and the optimal cut-off value was determined as 15.5° according to the Youden index. Based on this threshold, patients were further divided into two groups as PTS <15.5° and PTS ≥15.5°, and these groups were compared in terms of demographic, clinical, and functional outcomes. Clinical evaluation included the Lachman test, anterior drawer test, and pivot-shift test. Functional outcomes were assessed using the IKDC, Lysholm, and Tegner activity scores. Results: Of the 66 patients included in the study, 33 patients (50%) underwent isolated ACL reconstruction, while 33 patients (50%) underwent ACL reconstruction combined with LET. When the LET groups were compared, the pivot-shift test was positive in 5 patients (15.2%) in the non-LET group, whereas no positive pivot-shift test was observed in the LET group; this difference was statistically significant (p=0.020). Lachman test positivity was 36.4% in the non-LET group and 21.2% in the LET group, with no statistically significant difference (p=0.277). Similarly, anterior drawer test results did not differ significantly between the groups (p=0.277). Functional scores showed that the IKDC score was 61 (54–65) in the non-LET group and 74 (68–79) in the LET group, with significantly higher scores in the LET group (p<0.001). The Lysholm score was 86 (70–93) in the non-LET group and 94 (87–95) in the LET group, and this difference was statistically significant (p=0.007). The postoperative Tegner score was 5 (5–7) in the non-LET group and 6 (6–7) in the LET group, with significantly higher scores in the LET group (p=0.002). ROC analysis demonstrated that PTS had significant discriminatory ability in predicting postoperative instability (AUC=0.777; 95% CI: 0.663–0.891; p=0.041). At the 15.5° cut-off value determined by the Youden index, sensitivity was 80% and specificity was 75.4%. According to this threshold, 48 patients were included in the PTS <15.5° group and 18 patients in the PTS ≥15.5° group. The median IKDC score was 72 (60–79) in the PTS <15.5° group and 61 (57.3–67.3) in the PTS ≥15.5° group, with significantly higher scores in the PTS <15.5° group (p=0.015). The Lysholm score was 90 (78.8–95.0) in the PTS <15.5° group and 89 (69.8–92.5) in the PTS ≥15.5° group, with no statistically significant difference (p=0.279). Postoperative Tegner scores were similar between the groups (p=0.143). The pivot-shift test was positive in 1 patient (2.1%) in the PTS <15.5° group and in 4 patients (22.2%) in the PTS ≥15.5° group, and pivot-shift positivity was significantly higher in the PTS ≥15.5° group (p=0.017). No significant differences were found between the PTS groups in terms of Lachman and anterior drawer test results (p=0.361). Conclusion: Increased posterior tibial slope may be an important morphological risk factor for postoperative rotational instability after ACL reconstruction. In this study, a PTS cut-off value of 15.5° was found to be significant in predicting postoperative instability, and patients with PTS ≥15.5° had a higher rate of pivot-shift positivity. Adding LET to ACL reconstruction reduced pivot-shift positivity and was associated with better IKDC, Lysholm, and postoperative Tegner scores. These findings suggest that LET may be an effective and safe adjunctive procedure to ACL reconstruction in patients with high PTS and an increased risk of rotational instability.