Bir havalimanı için sürdürülebilir enerji teknolojileri yol haritasının belirlenmesi
Developing a roadmap for sustainable energy technologies for an airport
  1. Tez No: 1021325
  2. Yazar: UĞUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EGEMEN SULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine mühendisliği, Mechanical engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Paris İklim Anlaşması'nın net sıfır emisyon vizyonu, ICAO, IATA, ACI ve EUROCONTROL gibi küresel havacılık kuruluşlarının çevresel düzenlemeleri ve stratejik kararlarıyla sektörel bir norm haline gelmiştir. Bu durum, operasyon süreçlerinde yoğun enerji tüketen havalimanı yapılarının sürdürülebilir dönüşümünü zorunlu kılmaktadır. Bu araştırmada, örnek bir havalimanı altyapısının Referans Enerji Sistemi modellenerek enerji ve emisyon projeksiyonları LEAP yazılımı ile analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında havalimanı geneli için dört ana senaryo kurgulanırken, mikro ölçekte radar istasyonu ve operasyonel kara taşıtları özelinde ikişer adet spesifik senaryo geliştirilmiştir. Baz yıla göre gerçekleştirilen CO2 eşdeğeri emisyon projeksiyonları, mevcut politikaların devamı ve azaltım senaryoları altında karşılaştırılmıştır. Bulgular ışığında; havalimanı ekosistemine entegre edilebilecek güneş enerjisi, hidrojen yakıt teknolojileri ve yutak alan yönetimi odaklı eylem planları sunulmuştur. Simülasyon sonuçları, karbonsuzlaştırma senaryolarının kararlılıkla uygulanması halinde 2050 net sıfır emisyon hedefine başarıyla ulaşılabileceğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Paris Climate Agreement's vision of net-zero emissions has become an industry standard through the environmental regulations and strategic decisions of global aviation organisations such as ICAO, IATA, ACI and EUROCONTROL. This situation necessitates the sustainable transformation of airport facilities, which consume significant amounts of energy in their operational processes. In this study, energy and emissions projections for a sample airport infrastructure were analysed using LEAP software, based on a modelled Reference Energy System. Within the scope of the study, four main scenarios were developed for the airport as a whole, whilst two specific scenarios were developed at the micro-scale for the radar station and operational vehicles respectively. CO₂ equivalent emission projections relative to the base year were compared under scenarios of continued current policies and emission reduction measures. In light of the findings, action plans focusing on solar energy, hydrogen fuel technologies and carbon sink management which can be integrated into the airport ecosystem have been presented. The simulation results demonstrate that the 2050 net-zero emissions target can be successfully achieved if decarbonisation scenarios are implemented with determination.