Kronik santral seröz koryoretinopati tedavisinde sarı diod mikropulse lazer tedavisinin etkinliği
Effectiveness of yellow diod micropulse laser therapy in the treatment of chronic central serous choryorethinopathy
- Tez No: 678830
- Danışmanlar: PROF. YELDA ÖZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Eşik altı mikropulse lazer tedavisi Sarı diod mikropulse lazer, santral seröz koryoretinopati, 577 nanometre, Central serous chorioretinopathy, subtreshold micropulse laser treatment, yellow diod micropulse laser
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı kronik santral seröz koryoretinopatiye bağlı subretinal sıvısı ve seröz nörosensoryal retina dekolmanı bulunan hastalarda uygulanan 577 nanometre sarı diod mikropulse lazer tedavisinin etkinliğinin 1 yıllık sonuçlarını değerlendirmek. MATERYAL-METOD: Bu çalışmaya Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde Kasım 2014 - Şubat 2016 tarihleri arasında santral seröz koryoretinopatiye bağlı subretinal sıvısı olan olan 36 hastanın 36 gözü dahil edildi. Çalışma grubunun başlangıç ve sonuç değerlerini karşılaştırma amacıyla 27 kontrol ve tedavisiz spontan sıvı rezorpsiyonu olan 9 hasta da değerlendirildi. Bu çalışmada 1 yıllık takiplerde santral maküler kalınlık, subfoveal koroidal kalınlık, santral maküler volüm, en iyi düzeltilmiş görme keskinlik değerleri ölçüldü. Çalışmanın protokolü gereği işlemler uygulandı. BULGULAR: 1 yıllık takip sonunda 36 hastanın 31'inde (86,1) anatomik başarı elde edilirken, başlangıç en iyi düzeltilmiş görme keskinliği ortalaması 0,38±0,21 Logmar düzeyinden 1 yıl sonunda 0,09±0,18 Logmar değerine yükselmiştir. Santral maküler kalınlık değerinde de 1 yıl sonunda from 394,33±75,86 μm değerinden 243,89±27,77µm değerine gerileme saptanmıştır. SONUÇ: Kronik santral seröz koryoretinopati tedavisinde 577 nanometre sarı diod mikropulse lazer tedavisi erken subretinal sıvı rezorpsiyonuyla anatomik ve fonksiyonel başarı sağlamakla birlikte lazer kaynaklı herhangi bir yan etki de oluşturmamaktadır. Foveaya yakın alanların güvenli bir şekilde tedavi edilmesine imkan veren eşik altı diod mikropulse sistemi aynı zamanda tekrarlanabilme özelliğine de sahiptir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of 577 nanometres diod micropulse laser treatment modalities on subretinal fluid and neurosensory retinal detachment due to chronic central serous chorioretinopathy over 1 years of period. METHOD: In this study 36 eyes of 36 subretinal fluid and neurosensory retinal detachment according to chronic central serous chorioretinopathy diagnosed patients, who admitted to the Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, Department of Ophthalmology were studied between November 2014 - February 2016. Also we admitted the 27 patients who haven't any systemic or ocular diseases and 9 patient who have spontenously resorbed subretinal fluid caused by central serous chorioretinopathy. In this retrospective study, best corrected visual acuity, subfoveal choroidal thickness, central macular volüme, central macular thickness were measured. Our protokol was designed 'as needed'. RESULTS: At the end of 1 years of period, best corrected visual acuity was improved 0,38±0,21 Logmar to 0,09±0,18 Logmar with 577 nm diod micropulse laser treatment. Central macular thickness was reduced from 394,33±75,86 μ to 243,89±27,77µ at the last visit.. Our study showed that 577 nm diod micropulse laser supplied the anatomic succes in %86,1 of the patients. CONCLUSİON: Subthreshold micropulse yellow laser treatment can lead to early resolution of serous retinal detachment in chronic CSC, with significant anatomic and functional improvement without leaving any sign of laser-induced lesions. The safety of subthreshold micropulse laser enables treatment closer to the foveal areas and retreatment over the same area as needed.