Hemşirelik öğrencileri için yüksek gerçeklikli simülasyonda psikolojik güvenliği ölçeğinin Türkçeye adaptasyonu ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Turkish adaptation and psychometric properties evaluation of the psychological safety in high-fidelity simulation for nursing students scale
  1. Tez No: 1021371
  2. Yazar: YASEMİN GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Eğitim ve Öğretim, Nursing, Health Education, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Eğitim, Psikolojik güvenlik, Yüksek gerçeklikli simülasyon, Geçerlik, Güvenirlik, Ölçek Uyarlama, Nursing, Education, Psychological safety, High-fidelity simulation, Validity, Reliability, Scale adaptation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimlerinde Simülasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Hemşirelik Öğrencileri için Yüksek Gerçeklikli Simülasyonda Psikolojik Güvenlik Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesi amacıyla metodolojik tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma iki devlet üniversitesinde 27.01.2026- 09.04.2026 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu yüksek gerçeklikli simülasyon deneyimleyen 190 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada Öğrenci Bilgi Formu ve Hemşirelik Öğrencileri için Yüksek Gerçeklikli Simülasyonda Psikolojik Güvenlik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Google Forms aracılığıyla çevrim içi anket yöntemi ile toplanmıştır. Ölçeğin dil ve kapsam geçerliği uzman görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiş, kapsam geçerlik indeksi 0,98 olarak bulunmuştur. KMO değeri 0,806 olarak belirlenmiş ve Bartlett Küresellik Testi sonucu anlamlı bulunmuştur (χ²=1156,391; p<0,001). Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları ölçeğin dört faktörlü yapısının iyi düzeyde uyum gösterdiğini (χ²/df=1,089; CFI=0,994; TLI=0,993; RMSEA=0,022); ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi de dört alt boyutun ortak bir üst yapıyı temsil ettiğini doğrulamıştır (χ²/sd=1.113, CFI=.993, TLI=.991, RMSEA=.024). Ölçeğin toplam Cronbach alfa katsayısı 0,834, McDonald's Omega katsayısı ise 0,804 olarak saptanmıştır. Düzeltilmiş madde-toplam korelasyonlarının 0,389–0,563 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Hemşirelik Öğrencileri için Yüksek Gerçeklikli Simülasyonda Psikolojik Güvenlik Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin simülasyon temelli hemşirelik eğitimlerinde psikolojik güvenliğin değerlendirilmesinde kullanılabileceği ve psikolojik güvenlik sağlanan simülasyon eğitiminin kalitesini arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This methodological study was conducted to adapt the Psychological Safety in High-Fidelity Simulation Scale for Nursing Students into Turkish and to test its validity and reliability. The study was conducted at two public universities between January 27, 2026, and April 9, 2026. The study group consisted of 190 nursing students who had experienced high-fidelity simulation. Data were collected using the Student Information Form and the Psychological Safety in High-Fidelity Simulation Scale for Nursing Students. Data collection was carried out online via Google Forms. Language and content validity were established based on expert evaluations, and the Content Validity Index was found to be 0.98. The KMO value was 0.806, and Bartlett's Test of Sphericity was statistically significant (χ² = 1156.391, p < .001). Confirmatory factor analysis demonstrated that the four-factor structure of the scale showed an excellent model fit (χ²/df = 1.089, CFI = .994, TLI = .993, RMSEA = .022). Second-order confirmatory factor analysis also confirmed that the four subdimensions represented a common higher-order construct (χ²/df = 1.113, CFI = .993, TLI = .991, RMSEA = .024). The overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was .834, and McDonald's omega coefficient was .804. Corrected item–total correlation coefficients ranged from .389 to .563. In conclusion, the Turkish version of the Psychological Safety in High-Fidelity Simulation Scale for Nursing Students was found to be a valid and reliable measurement instrument. The scale can be used to assess psychological safety in simulation-based nursing education and is expected to contribute to improving the quality of simulation education providing psychological safety.