Popüler kültür, spiritüalizm ve sinema: Flatliners (1990)ve Flatliners (2017) filmleri üzerine karşılaştırmalı biranaliz
Popular culture, spiritualism and cinema: A comparative analysis of Flatliners (1990) and Flatliners (2017)
- Tez No: 1021481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN ECE ŞAKRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Kitle kültürü, Neo-spiritüalizm, Popüler sinema, Neo-spiritüalizm, Popular cinema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Modern dönemde spiritüalist öğeler popüler kültür ve kültür endüstrisi içerisinde daha fazla görünür hale gelmekte ve sinema aracılığıyla kitlelere ulaşmaktadır. Ruhlar, öte âlem, ruhsal yolculuk, aydınlanma, metafizik anlatılar ve dini semboller modern sinemada kullanılan temalar arasında yer almaktadır. Pozitivist ve akılcı modern dünyada bilimin ve teknolojinin ilerlemesine rağmen spiritüalist temaların popüler kültür içerisindeki varlığını devam ettirmesi ilgi çekicidir. Bu doğrultuda sinema, spiritüalist anlatıların görsel ve anlatısal biçimlerle yeniden üretildiği önemli alanlardan biri olmaktadır. Bu araştırmada spiritüalist öğelerin popüler kültür ve sinema içerisindeki temsil biçimleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Flatliners (1990) ve Flatliners (2017) filmleri karşılaştırmalı olarak içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada örneklem filmlerinde yer alan ölüm ve öte âlem, paranormal deneyimler, dini semboller, karakterler, mekân ve dekor kullanımı ile görsel anlatım detayları ele alınmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup içerik analizi ve karşılaştırmalı film analizi yöntemlerinden yararlanılarak karma yöntem kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda her iki filmde spiritüalist öğeler ile bilimsel anlatıların birlikte işlendiği, ölüm ve yaşam sonrası fikrinin metafizik atmosfer aracılığıyla yeniden üretildiği ve dini semboller ile spiritüalist unsurların anlatıyı desteklediği görülmektedir. Aynı zamanda Flatliners (1990) ve Flatliners (2017) filmleri arasında öykü, görsel anlatım, temsil biçimleri ve karakter yapıları bakımından farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the modern era, spiritualist elements have become increasingly visible within popular culture and the cultural industry, reaching younger audiences through cinema. Themes such as spirits, the afterlife, spiritual journeys, enlightenment, metaphysical narratives, and religious symbols are the recurring motifs in modern filmmaking. Despite the advancement of science and technology in a positivist and rational modern world, the persistence of spiritualist themes in popular culture remains noteworthy. In this context, cinema emerges as one of the key fields where spiritualist narratives are reproduced through visual and narrative forms. This study examines the modes of representation of spiritualist elements within popular culture and cinema. Within the scope of the research, the films Flatliners (1990) and Flatliners (2017) were analyzed comparatively using content analysis. The study focuses on themes such as death and the afterlife, paranormal experiences, religious symbols, character construction, the use of space and set design, and detailed aspects of visual narration in the selected films. The study adopted a qualitative research approach, employing content analysis and comparative film analysis within a mixed-methods framework The findings of the study indicate that in both films, spiritualist elements and scientific narratives are interwoven, that the concept of death and the afterlife is reconstructed through a metaphysical atmosphere, and that religious symbols and spiritualist elements function to support the narrative. At the same time, significant differences were identified between the two Flatliners (1990 & 2017) films in terms of narrative structure, visual storytelling, representational strategies, and character development.