Diz osteoartriti olan kadınlarda ağrı, fonsiyonel kısıtlılık, obezite ve ruhsal hastalık riskinin araştırılması
Investigation of pain, functional limitation, obesity, and risk of mental disorders in women with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 1021490
  2. Yazar: BURAK ÜZÜCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TOPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, obezite, fonksiyonel kısıtlılık, Kellgren-Lawrence evre, ruhsal hastalık riski, Knee osteoarthritis, obesity, functional limitation, Kellgren-Lawrence stage, risk of mental illness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Diz Osteoartriti Olan Kadınlarda Ağrı, Fonksiyonel Kısıtlılık, Obezite ve Ruhsal Hastalık Riskinin Araştırılması Giriş: Bu çalışmanın amacı, diz osteoartriti olan kadın hastalarda ağrı ve fonksiyonel kısıtlılık düzeyi ile obezite ve ruhsal hastalık riski arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Ayrıca bu değişkenler arasındaki olası etkileşimlerin ortaya konularak hastalığın biyopsikososyal yönünün bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Kesitsel tipte olan bu çalışmamız 01.03.2026-15.05.2026 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon poliklinikleri ve servisi, Ortopedi ve Travmatoloji polikliniklerine başvuran 215 kadın katılımcı ile yüz yüze görüşülerek tamamlanmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri tarafımızca yapılmıştır. Yapılandırılmış anket formu ile sosyodemografik özellikler, kronik hastalıklar, sigara kullanım durumu ve sigara kullanıcılarında Fagerström ölçeği ile bağımlılık düzeyi belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastaların ağrı düzeyi Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Fonksiyonel durum değerlendirmesi Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların ruhsal hastalık riskini değerlendirmek amacıyla Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 01.03.2026–15.05.2026 tarihleri arasında diz osteoartriti tanısı bulunan toplam 215 kadın hasta dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 62,20±9,74 yıl idi. Katılımcıların %80,5'i evli, %57,2'si orta eğitim düzeyinde ve %74,9'unun düzenli geliri bulunmamaktaydı. Diyabet sıklığı %27,9, hipertansiyon sıklığı ise %51,2 olarak saptandı. Katılımcıların boy ortalaması 159,95±5,58 cm, vücut ağırlığı ortalaması 82,93±12,93 kg ve VKİ ortalaması 32,34±4,61 kg/m² olarak bulundu. VKİ sınıflamasına göre bireylerin %67'sinin obez-morbid obez grubunda yer aldığı görüldü. Katılımcıların VAS ağrı skoru ortalaması 7,23±1,74 olup bireylerin %62,3'ünün şiddetli ağrı grubunda olduğu belirlendi. WOMAC toplam puan ortalaması 57,44±16,95 olarak saptandı ve katılımcıların %69,3'ünde şiddetli veya çok şiddetli düzeyde fonksiyonel etkilenim bulunduğu görüldü. HADS değerlendirmesinde anksiyete puan ortalaması 9,50±5,44, depresyon puan ortalaması ise 7,73±5,38 idi. Katılımcıların %42,8'inde anksiyete riski ve %47,9'unda depresyon riski saptandı. Kellgren-Lawrence sınıflamasına göre bireylerin %48,4'ü Evre 2, %31,2'si Evre 3 ve %8,4'ü Evre 4 osteoartrit grubunda yer almaktaydı. Eğitim düzeyi düştükçe ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve psikolojik etkilenim düzeylerinin arttığı görüldü. Benzer şekilde düşük ve orta gelir grubunda yer alan bireylerde ağrı, fonksiyonel kısıtlılık, anksiyete ve depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Düzenli geliri olmayan bireylerde VAS ve WOMAC skorlarının daha yüksek olduğu saptandı. Diyabeti bulunan bireylerde VKİ ve WOMAC skorlarının daha yüksek olduğu, hipertansiyonu bulunan bireylerde ise ağrı düzeyi ve anksiyete skorlarının arttığı görüldü. WOMAC şiddeti arttıkça yaş, ağırlık ve VKİ değerlerinin de arttığı belirlendi. Ayrıca Kellgren-Lawrence evresi yükseldikçe ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve psikolojik etkilenim düzeylerinin arttığı saptandı. Sonuçlar: Bu çalışma sonucunda diz osteoartriti olan kadınlarda ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık, obezite ve ruhsal hastalık riski arasında yakın ilişki bulunduğu gösterilmiştir. Katılımcıların büyük bölümünde obezite, şiddetli ağrı ve ileri düzeyde fonksiyonel etkilenim saptanırken anksiyete ve depresyon riskinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca düşük eğitim ve gelir düzeyinin daha yüksek ağrı, fonksiyonel yetersizlik ve psikolojik etkilenim ile ilişkili olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda diz osteoartritinin yalnızca dejeneratif bir eklem hastalığı olmadığı; fiziksel, psikolojik ve sosyoekonomik boyutları bulunan çok yönlü bir sağlık sorunu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Pain, Functional Limitation, Obesity, and Risk of Mental Disorders in Women with Knee Osteoarthritis Introduction: The aim of this study is to evaluate the relationship between pain and functional limitation levels in female patients with knee osteoarthritis and the risk of obesity and mental illness. Furthermore, it aims to examine the biopsychosocial aspects of the disease using a holistic approach by revealing the possible interactions between these variables. Materials and Methods: This cross-sectional study was completed between March 1, 2026, and May 15, 2026, through face-to-face interviews with 215 female participants who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinics and ward, and the Orthopedics and Traumatology outpatient clinics of Adana City Training and Research Hospital. Anthropometric measurements of the participants were taken by our team. A structured questionnaire was used to determine sociodemographic characteristics, chronic diseases, smoking status and the level of addiction in smokers using the Fagerström scale. The patients' pain level was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Functional status was assessed using the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC). The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) was used to assess the risk of mental illness in the participants. The obtained data were analyzed using SPSS 26 software. Results: A total of 215 female patients diagnosed with knee osteoarthritis between March 1, 2026, and May 15, 2026, were included in the study. The mean age of the participants was 62.20 ± 9.74 years. 80.5% of the participants were married, 57.2% had a secondary education level and 74.9% had no regular income. The prevalence of diabetes was 27.9% and that of hypertension was 51.2%. The mean height of the participants was 159.95 ± 5.58 cm, the mean body weight was 82.93 ± 12.93 kg and the mean BMI was 32.34 ± 4.61 kg/m². According to BMI classification, 67% of the participants were found to be in the obese-morbidly obese group. The mean VAS pain score for the participants was 7.23 ± 1.74 and it was determined that 62.3% of the individuals were in the severe pain group. The mean WOMAC total score was 57.44 ± 16.95 and it was observed that 69.3% of the participants had severe or very severe functional impairment. In the HADS assessment, the mean anxiety score was 9.50 ± 5.44 and the mean depression score was 7.73 ± 5.38. Anxiety risk was identified in 42.8% of the participants and depression risk in 47.9%. According to the Kellgren-Lawrence classification, 48.4% of the individuals were in Stage 2, 31.2% in Stage 3, and 8.4% in Stage 4 of osteoarthritis. It was observed that as educational level decreased, pain intensity, functional limitations, and psychological distress increased. Similarly, it was found that individuals in the low- and middle-income groups had higher levels of pain, functional limitations, anxiety, and depression. It was found that VAS and WOMAC scores were higher among individuals without a regular income. It was observed that BMI and WOMAC scores were higher among individuals with diabetes, while pain levels and anxiety scores increased among those with hypertension. It was determined that as WOMAC severity increased, age, weight, and BMI values also increased. Additionally, it was found that as the Kellgren-Lawrence stage increased, pain severity, functional limitations, and psychological impact levels also increased. Conclusions: This study demonstrated a close association between pain intensity, functional limitations, obesity, and the risk of mental health disorders in women with knee osteoarthritis. Obesity, severe pain, and significant functional impairment were observed in the majority of participants, and a high risk of anxiety and depression was also identified. Additionally, it was observed that lower levels of education and income were associated with higher levels of pain, functional impairment, and psychological distress. Based on these findings, it was concluded that knee osteoarthritis is not merely a degenerative joint disease but a multifaceted health issue with physical, psychological, and socioeconomic dimensions.