Sıçanlarda fasiyal sinir ezilme yaralanmasında sitikolinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of citicoline in a rat model of facial nerve crush injury
- Tez No: 1021489
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAĞIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal sinir, Fasiyal paralizi, Sitikolin, Sinir rejenerasyonu, Sıçan, Citicoline, Facial nerve, Facial paralysis, Nerve regeneration, Rats
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Periferik fasiyal sinir yaralanmaları, fonksiyonel ve estetik kayıplara yol açabilen önemli klinik problemlerdendir. Günümüzde medikal tedavide kortikosteroidler yaygın olarak kullanılmasına rağmen, tam fonksiyonel iyileşme her hastada sağlanamamakta ve alternatif tedavi seçeneklerine gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan fasiyal sinir ezilme yaralanması modelinde sitikolinin farklı dozlarda uygulanmasının fonksiyonel, histopatolojik ve biyokimyasal etkilerinin değerlendirilmesi ve metilprednizolon tedavisi ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada kırk erişkin erkek Sprague-Dawley sıçan kontrol, sham, metilprednizolon, 250 mg/kg/gün sitikolin ve 650 mg/kg/gün sitikolin olmak üzere beş gruba ayrıldı. Fasiyal sinir ezilme modeli oluşturulduktan sonra tedaviler on dört gün süreyle uygulandı. Fonksiyonel değerlendirmeler göz kapama ve vibrissal hareket skorlamaları ile yapıldı. Deney sonunda fasiyal sinir dokuları histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelendi. Tedavi gruplarında fonksiyonel iyileşme kontrol grubuna göre daha iyi bulundu. Özellikle 250 mg/kg/gün sitikolin grubunda göz kapama ve vibrissal hareket skorları metilprednizolon grubuna benzer düzeydeydi. Histopatolojik incelemelerde sitikolin uygulanan gruplarda dejeneratif değişikliklerde azalma ve aksonal rejenerasyonda artış izlendi. Biyokimyasal değerlendirmede doku glutatyon peroksidaz ve katalaz düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanırken, serum parametreleri ile total oksidatif stres düzeylerinde anlamlı farklılık belirlenmedi. Sonuç olarak, sitikolinin özellikle 250 mg/kg/gün dozunda travmatik fasiyal sinir ezilme yaralanmasında fonksiyonel, histopatolojik ve biyokimyasal açıdan metilprednizolona benzer olumlu etkiler gösterdiği ve periferik fasiyal sinir rejenerasyonunda umut vadeden nöroprotektif bir ajan olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Peripheral facial nerve injuries are important clinical conditions that may result in functional and aesthetic impairment. Although corticosteroids are widely used in medical treatment, complete functional recovery cannot be achieved in all patients, highlighting the need for alternative therapeutic approaches. The aim of this experimental study was to evaluate the functional, histopathological, and biochemical effects of different doses of citicoline in a rat facial nerve crush injury model and to compare these effects with methylprednisolone treatment. Forty adult male Sprague-Dawley rats were randomly assigned to five groups: control, sham, methylprednisolone, 250 mg/kg/day citicoline, and 650 mg/kg/day citicoline. Following the induction of facial nerve crush injury, the treatment protocols were administered for fourteen days. Functional recovery was evaluated using eye blink and vibrissae movement scoring systems. At the end of the experimental period, facial nerve tissues were examined histopathologically and biochemically. Functional recovery was significantly better in the treatment groups than in the control group. In particular, the 250 mg/kg/day citicoline group demonstrated eye blink and vibrissae movement scores comparable to those of the methylprednisolone group.Histopathological examination revealed reduced degenerative changes and increased axonal regeneration in the citicoline-treated groups compared with the control group. Biochemical analysis demonstrated significant differences in tissue glutathione peroxidase and catalase levels among the groups, whereas no significant differences were observed in serum oxidative stress parameters. In conclusion, citicoline, particularly at a dose of 250 mg/kg/day, produced favorable functional, histopathological, and biochemical effects comparable to methylprednisolone, suggesting that it may represent a promising neuroprotective therapeutic option for peripheral facial nerve regeneration.