Akciğer ameliyatı sonrası el masajının ağrı ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of hand massage after pulmonary operation on pain and life findings
- Tez No: 453832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akciğer ameliyatı, ameliyat sonrası ağrı, el masajı, yaşam bulguları, Lung surgery, post-operative pain, hand massage, life signs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Araştırma, akciğer ameliyatı olan hastalara uygulanan el masajının, ameliyat sonrası ağrı ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Yarı deneysel olarak yapılan araştırma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin Göğüs Cerrahi Kliniği'nde Mart–Aralık 2016 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini, bu klinikte akciğer ameliyatı olan yetişkin hastalar oluşturdu. Örneklemi ise olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen 34 deney ve 34 kontrol grubu hastası oluşturdu. Veriler Hasta Tanıtım Formu ve Sayısal Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplandı. Deney grubundaki hastalara 20 dakika el masajı uygulandı. Ağrı ve yaşam bulgularının izlemleri, deney grubundaki hastalarda, masaj öncesi ve sonrası 5., 30., 60. ve 90. dakikalarda, kontrol grubundaki hastalarda ise ilk değerlendirmeden sonra masaj süresi kadar bekledikten 5, 30, 60 ve 90 dakika sonra yapıldı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi testleri kullanıldı. Bulgular: Deney grubundaki hastaların masajdan sonra ağrı şiddeti, sistolik ve diastolik kan basıncı ve solunum değerlerinde istatistiksel olarak önemli bir azalma olduğu, nabız değerlerinde önemli bir değişim olmadığı saptandı. Kontrol grubundaki hastaların ise ağrı şiddetinde, nabız ve solunum değerlerinde istatistiksel açıdan önemli bir değişim olmazken, sistolik ve diastolik kan basıncı değerlerinde önemli bir artış olduğu belirlendi. Sonuç: El masajının; ameliyat sonrası ağrı şiddeti, kan basıncı ve solunum değerlerini azalttığı ancak nabız değerleri üzerinde etkili olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted with the aim of determining the effects of hand massage to patients who had lung surgery on postoperative pain and life signs. Material-Method: The study which was carried out with a quasi-experimental design was conducted in the Thoracic Surgery Clinic of Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital between March- December 2016. The population of study consisted of adult patients who had lung surgery at this clinic. The sample was selected using method of non-probability random sampling and comprised 34 experiment, 34 control. The Patient Information Form and the Numerical Evaluation Scale were used to collect data. All patients in the experiment group were given 20 minutes of hand massage. The observations on pain and life signs were made in the 5th, 30th, 60th and 90th minutes before and after massage for the experiment group, and again in the 5th, 30th, 60th and 90th minutes for the control group after waiting as long as the duration of the massage. Number, percentage, mean, standard deviation, chi-squared, independent samples t-test and analysis of variance in repeated measurements were used in the analyses of the data. Findings: It was observed that the severity of pain, systolic and diastolic blood pressure, and respiration values were reduced significantly in comparison to the values before massage treatment, while there was no significant change in pulse values. While there was no significant change found in the severity of pain, pulse and respiration values of the patients in the control group, significant increase was observed in their systolic and diastolic blood pressure values. Conclusion: It was found that hand massage decreased post-operative severity of pain, blood pressure and respiration values, but it was not influential on pulse values.