Torakotomi sonrası uygulanan transkütan elektriksel sinir stimülasyonunun ağrı üzerine etkisi
Effect of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) on pain after thoracotomy
  1. Tez No: 358986
  2. Yazar: SEVİLAY ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY ŞENOL ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, torakotomi, TENS, analjezikler, hemşire, Pain, thoracotomy, TENS, analgesics, nurse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yüceer, S. Torakotomi Sonrası Uygulanan Transkütan Elektriksel Sinir Stimülasyonunun Ağrı Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2013. Bu araştırma, posterolateral torakotomi yapılan hastalarda Transkütan Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) uygulamasının ameliyat sonrası ağrı ve analjeziklerin tüketim miktarları üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma, Mart?Haziran 2013 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 40 hasta (deney grubu:20, kontrol grubu:20) oluşturmuştur. Deney grubu hastalarına torakotomi sonrası 24. saatten itibaren 72. saate kadar günde 3 kez 4 saat aralıklarla ve 30 dakika, 72. saatten sonra göğüs tüpleri çekilene kadar günde 2 kez 12 saatte bir ve 30 dakika TENS uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara TENS uygulaması yapılmamıştır. Her iki grubun ağrı düzeyleri ve analjezikleri tüketim miktarları torakotomi sonrası 24, 48, 72, 96 ve 120. saatlerde kayıt edilmiştir. Veriler ki-kare, Fisher kesin ki-kare, Student-t, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri, Korelasyon analizi, sayı, ortalama ve yüzde ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, torakotomi sonrası 24, 48, 72, 96 ve 120. saatlerde, deney grubunun dinlenme ve öksürme sırasında ağrı düzeyleri ile opioid ve opioid olmayan analjezikleri tüketim miktarları kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, posterolateral torakotomi yapılan hastalarda TENS uygulaması, ameliyat sonrası ağrıyı ve analjeziklerin tüketim miktarlarını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Yüceer, S. Effect of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) on pain after thoracotomy. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Surgical Nursing Programme Doctoral Thesis, Ankara, 2013. The study has been conducted to investigate the effect of transcutaneous nerve stimulation (TENS) implementation on pain and analgesics consumption of patients undergoing posterolateral thoracotomy as a randomly controlled basis. The study has been conducted in thoracic surgery clinic of Gazi University Health Research and Implementation Hospital between the months March and June, 2013. Sample of this study consisted of 40 patients (control group: 20, experimental group: 20). To the patients in experimental group, TENS has been implemented from 24th hour to 72nd hour, three times a day in every four hour for 30 minutes periods; from 72nd hour till the chest drain tubes have been taken of, twice a day in every 12 hours, for 30 minutes periods. TENS implementation has not been conducted to the control group. Pain levels and analgesics consumption in both groups have been recorded as 24,48,72,96, and 120th hours after thoracotomy. The data has been evaluated with chi-square, Fisher exact chi-square test, Student-t, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis tests, correlation analysis, number, average, percentage. According to the results gathered from the research, the level of pain and consumption of opioid and nonopioid analgesics on the experimental group are lower than those of control group on 24,48,72,96, and 120th hours during their resting and coughing after thoracotomy. Consequently, the implementation of TENS on patients undergoing posterolateral thoracotomy has decreased the level of pain and the consumption of analgesics.