Omuz distosisinin öngörülmesine yönelik makine öğrenimi tabanlı ebe klinik karar destek sistemi ve mobil uygulamasının geliştirilmesi (MID-DEC)
Development of a machine learning-based midwifery clinical decision support system and mobile application for the prediction of shoulder dystocia (MID-DEC)
  1. Tez No: 1021569
  2. Yazar: İLKNUR SİRKECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, omuz distosisi, makine öğrenimi, ridge, klinik karar destek sistemi, mobil uygulama, Distosi, Karar destek sistemleri, Makine öğrenmesi, Midwifery, shoulder dystocia, machine learning, ridge regression, clinical decision support system, mobile application, Dystocia, Decision support systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Omuz distosisi, nadir görülen ancak ciddi maternal ve neonatal morbiditeye yol açabilen bir obstetrik acildir. Mevcut tahmin yöntemlerinin sınırlı klinik faydası göz önünde bulundurularak bu çalışmada; omuz distosisinin öngörülmesine yönelik makine öğrenimi tabanlı bir klinik karar destek modelinin geliştirilmesi ve ebelik pratiğine yönelik bir mobil uygulamaya entegre edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde Ekim 2022–Eylül 2025 tarihleri arasında retrospektif vaka-kontrol tasarımıyla yürütülen çalışmaya 84 omuz distosisi vakası ve 840 kontrol olmak üzere toplam 924 olgu dahil edilmiştir. Analizde; maternal özellikler, obstetrik ve tıbbi öykü, intrapartum müdahaleler fetal antropometrik ölçümler, fetal geometrik oranlar ile üç farklı formülle hesaplanan TFA değerleri beş farklı kombinasyonda gruplandırılarak model eğitiminde kullanılmıştır. On denetimli makine öğrenimi algoritması, beş farklı değişken setiyle tabakalı 3-katlı çapraz doğrulama yöntemiyle değerlendirilmiştir. Model performansı; dengeli doğruluk, duyarlılık, MCC, ROC-AUC ve PR-AUC metrikleriyle ölçülmüştür. Elde edilen bulgular ile mobil uygulama geliştirilmiş, 13 ebe tarafından SUS-TR ile değerlendirilmiştir. Çalışma, TRIPOD+AI raporlama kılavuzu doğrultusunda raporlanmıştır. Bulgular: Ridge Regresyon modeli Değişken Seti 5'te en yüksek dengeli doğruluk (0,801), duyarlılık (0,818) ve MCC (0,380) değerlerini vermiş, ROC-AUC 0,861 ve PR-AUC 0,407 olarak elde edilmiştir. Ham biyometrik ölçümler yerine fetal geometrik oranların değişken setine eklenmesinin model performansını artırdığı gözlemlenmiştir. Seçilen model; persantil eşikleri ve anatomik tutarlılık kurallarına dayalı iki katmanlı veri doğrulama mekanizmasını kullanan, iOS, Android ve web platformlarında çalışan MID-DEC uygulamasına entegre edilmiştir. Uygulamanın kullanılabilirliği 13 ebe ile SUS-TR kullanılarak test edilmiş olup ortalama puan 80,96'dır. Sonuç: Bu çalışma, rutin klinik ve ultrasonografik veriler ile fetal geometrik oranların makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla birleştirilmesinin omuz distosisini klinik açıdan anlamlı bir ayırt edicilikle öngörebildiğini ortaya koymaktadır. MID-DEC, omuz distosisinin öngörülmesine yönelik olarak ebeler için tasarlanmış ilk makine öğrenimi tabanlı mobil klinik karar destek sistemi olma özelliğini taşımaktadır. Bağımsız veri setleri ile dış doğrulama çalışmaları ve prospektif klinik değerlendirme yapılması öncelikli araştırma hedefleri olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Shoulder dystocia is a rare obstetric emergency that can nevertheless lead to serious maternal and neonatal morbidity. Given the limited clinical utility of current prediction methods, this study aimed to develop a machine learning–based clinical decision support model for predicting shoulder dystocia and to integrate it into a mobile application designed for midwifery practice. Methods: This retrospective case-control study was conducted at Ankara Etlik City Hospital between October 2022 and September 2025 and included a total of 924 cases, comprising 84 shoulder dystocia cases and 840 controls. In the analysis, maternal characteristics, obstetric and medical history, intrapartum interventions, fetal anthropometric measurements, fetal geometric ratios, and estimated fetal weight (EFW) values calculated using three different formulas were grouped into five different combinations and used for model training. Ten supervised machine learning algorithms were evaluated with five different variable sets using stratified 3-fold cross-validation. Model performance was assessed using balanced accuracy, sensitivity, MCC, ROC-AUC, and PR-AUC metrics. Based on the findings, a mobile application was developed and evaluated by 13 midwives using the Turkish version of the System Usability Scale (SUS-TR). The study was reported in accordance with the TRIPOD+AI reporting guideline. Results: The Ridge Regression model with Variable Set 5 yielded the highest balanced accuracy (0.801), sensitivity (0.818), and MCC (0.380), with a ROC-AUC of 0.861 and a PR-AUC of 0.407. Adding fetal geometric ratios to the variable set, rather than raw biometric measurements, was observed to improve model performance. The selected model was integrated into the MID-DEC application, which runs on iOS, Android, and web platforms and employs a two-layer data validation mechanism based on percentile thresholds and anatomical consistency rules. The usability of the application was tested with 13 midwives using SUS-TR, yielding a mean score of 80.96. Conclusion: This study demonstrates that combining routine clinical and ultrasonographic data with fetal geometric ratios through machine learning algorithms can predict shoulder dystocia with clinically meaningful discrimination. MID-DEC is the first machine learning–based mobile clinical decision support system designed for midwives for the prediction of shoulder dystocia. External validation studies with independent datasets and prospective clinical evaluation are recommended as priority research objectives.