Papilödem tanılı çocuk hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of pediatric patients with papilledema
  1. Tez No: 1021575
  2. Yazar: SERAY GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KARAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Papilödem, çocukluk çağı, idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon, Papilledema, childhood, idiopathic intracranial hypertension
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Çocuk Acil, Genel Pediatri ve Çocuk Nöroloji Polikliniklerine papilödem tanısı ile başvuran 0–18 yaş aralığındaki çocuk hastalarda papilödemin etiyolojik nedenlerinin belirlenmesi; demografik, klinik, laboratuvar, radyolojik bulguların değerlendirilmesi ve uygulanan tedavi yaklaşımlarının sonuçlarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kriterlere uygun 61 çocuk hasta alındı, hastaların %68,9'u kız, %31,1'i erkekti. Ortalama tanı yaşı 10,7±4,7 yıl olarak saptandı. En sık başvuru semptomu baş ağrısı (%54,1) olup, bunu bulanık görme (%37,7) ve diplopi (%27,9) izledi. Fundoskopik muayenede olguların %85,2'sinde bilateral papilödem saptandı. Kraniyal manyetik rezonans görüntülemede olguların %78,7'sinde normal bulgular izlenirken, %13,1'inde idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon ile uyumlu bulgular saptandı. Etiyolojik değerlendirmede olguların %70,5'ine gerçek papilödem, %29,5'ine psödopapilödem tanısı konuldu. Gerçek papilödem tanısı alanların etiyolojik değerlendirmesinde en sık neden olan idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon grubunda beyin omurilik sıvısı açılış basıncı 33.6 ± 7.1 cmH2O ile yüksek bulundu. Tedavi uygulanan olguların %92,5'inde asetazolamid tercih edildi ve hastaların %92,5'inde klinik ve fundoskopik iyileşme sağlandı. Sonuç olarak pediatrik papilödem olgularında en sık etiyolojik nedenin idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon olduğu ve klinik bulguların çoğunlukla nonspesifik semptomlarla seyrettiği görülmüştür. Papilödem tanısında ayrıntılı oftalmolojik değerlendirme, kraniyal görüntüleme ve uygun hastalarda lomber ponksiyon büyük önem taşımaktadır. Erken tanı ve uygun tedavi ile pediatrik papilödem olgularında başarılı klinik sonuçlar elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the etiological causes of papilledema in pediatric patients aged 0–18 years, presented with the diagnosis of papilledema to the Pediatric Emergency, General Pediatrics and Pediatric Neurology outpatient clinics in Trakya University Faculty of Medicine. We analyze demographic, clinical, laboratory, and radiological findings as well as the outcomes of the treatment approaches applied. A total of 61 pediatric patients who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Of the patients, 68.9% were female and 31.1% were male, with a mean age of 10.7±4.7 years. The most common presenting symptom was headache (54.1%), blurred vision (37.7%) and diplopia (27.9%). Fundoscopic examination revealed mostly bilateral papilledema (85.2%). Cranial magnetic resonance imaging showed normal findings in 78.7%, while findings compatible with idiopathic intracranial hypertension were detected in 13.1%. In the etiological evaluation, 70.5% of the cases were diagnosed with true papilledema, while 29.5% were diagnosed with pseudopapilledema. Among patients with true papilledema, idiopathic intracranial hypertension was identified as the most common etiology, with a markedly elevated cerebrospinal fluid opening pressure of 33.6 ± 7.1 cmH₂O. Acetazolamide was the preferred treatment in 92.5% of the treated patients, and clinical and fundoscopic improvement was achieved in 92.5% of these cases. In conclusion, idiopathic intracranial hypertension was found to be the most common etiological cause of papilledema in pediatric patients, and clinical manifestations were mostly 47 nonspecific. Comprehensive ophthalmological examination, cranial imaging, and lumbar puncture in appropriate patients play a crucial role in the diagnosis of papilledema. Early diagnosis and appropriate treatment approaches can lead to favorable clinical outcomes in pediatric papilledema cases.