Bir yükseköğretim kurumunda çalışan akademisyenlere verilen yüz yüze ve uzaktan heimlich manevrası eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of face-to-face and distance heimlich maneuver training provided to academicians working at a higher education institution
- Tez No: 1021576
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ÖZBAYIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Heimlich manevrası, yabancı cisim aspirasyonu, hava yolu tıkanıklığı, akademisyen, yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim, Nursing, Heimlich maneuver, foreign body aspiration, airway obstruction, academician, face-to-face education, distance education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma bir yükseköğretim kurumunda çalışan akademisyenlere verilen yüz yüze ve uzaktan Heimlich manevrası eğitiminin etkinliğini incelemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırma üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüş randomize kontrollü, ön test-son test deneysel kontrol araştırması olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini; bir vakıf üniversitesinde çalışan akademisyenler, örneklemini; çalışmaya katılmaya gönüllü akademisyenler oluşturdu. Dahil edilme kriterlerini karşılayan akademisyenler basit randomizasyon yöntemi kullanılarak müdahale grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Veriler,“Kişisel Özellikler Formu”,“Ön ve Son Bilgi Tarama Testi”,“Heimlich Manevrası Beceri Değerlendirme Formları”ile toplandı. Teorik dersler girişim grubuna İlk ve Acil Yardım laboratuvarında, kontrol grubuna Zoom sistemi üzerinden 40 dakikalık sürelerle ve aynı koşullarda verildi. Katılımcıların bilgi düzeyleri eğitim öncesinde ve sonrasında uygulanan“Heimlich Manevrası Bilgi Formu”ile değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Teorik eğitimler tamamlandıktan sonra, araştırmacı tarafından hazırlanan bir eğitim videosu tüm katılımcılara mail yoluyla gönderildi. Eğitimden bir ay sonra her iki gruba Heimlich manevrası beceri uygulama değerlendirmesi yapıldı. Verilerin istatistiksel analizleri, (Excel, SPSS, JASP ve JAMOVI) istatistik paketiyle yapılmıştır. Demografik değişkenlerin tümü frekans tablosu (sayı ve yüzde) olarak özetlendi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu için Shapiro–Wilk testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmada uzaktan ve yüzyüze eğitim grupları arası değişim puanı karşılaştırılmasında uzaktan eğitim 19,97 + 5.30, yüzyüze eğitim 17,87 + 4.52 olup istatiksel olarak farksız bulunmuştur (p=0.103, p>0.05). Yüz yüze eğitim alan girişim grubunda ön test toplam puan ortalaması 11,434.29 iken son test toplam puan ortalaması 29,300.88 olarak bulunmuş; ön test ve son test puanları arasında fark istatistiksel olarak bulunmuştur (p=0,001). Benzer şekilde, uzaktan eğitim alan kontrol grubunda ön test puan ortalaması 9,234.83, son test puan ortalaması ise 29,201.27 olarak saptanmış ve bu artışın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (p=0,001). Her iki grupta elde edilen p değerlerinin 0,05'ten küçük olması nedeniyle Heimlich manevrası eğitiminin etkili olduğu görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulguları hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yöntemlerinin Heimlich manevrasına ilişkin bilgi düzeyini anlamlı ölçüde artırdığını ve bilgi kazanımı açısından iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Ayrıca, dijital platformlar ve video destekli uzaktan eğitim uygulamalarının Heimlich manevrası becerilerinin geliştirilmesi ve bilgi kalıcılığının sağlanmasında geleneksel yüz yüze eğitim kadar etkili olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, özellikle pratik beceri gerektiren sağlık eğitimlerinde video destekli uzaktan eğitim modellerinin yaygınlaştırılması ve alternatif bir eğitim yöntemi olarak değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effectiveness of face-to-face and remote Heimlich maneuver training given to academics working at a higher education institution. Method: A randomized controlled trial, pre-test-post-test experimental control study, was conducted to evaluate the effect on the research. The population consisted of academics working at a foundation university, and the sample consisted of academics who volunteered to participate in the study. Academics meeting the inclusion criteria were divided into two groups using simple randomization: intervention group (n=30) and control group (n=30). Data were collected using the“Personal Characteristics Form”,“Pre and Post Knowledge Screening Test”, and“Heimlich Maneuver Skill Assessment Forms”. Theoretical lessons were given to the intervention group in the First Aid and Emergency laboratory, and to the control group via Zoom, for 40 minutes under the same conditions. Participants' knowledge levels were assessed and compared using the“Heimlich Maneuver Knowledge Form”administered before and after the training. After the theoretical training was completed, a training video prepared by the researcher was sent to all participants via email. One month after the training, both groups underwent a Heimlich maneuver skill application assessment. Statistical analyses of the data were performed using statistical packages (Excel, SPSS, JASP, and JAMOVI). All demographic variables were summarized as frequency tables (number and percentage). The Shapiro-Wilk test was used to determine the normality of the data distribution. The statistical significance level was accepted as p < 0.05. Findings: In the study, the comparison of the change score between the distance and face-to-face training groups showed that the distance training score was 19.97 ± 5.30 and the face-to-face training score was 17.87 ± 4.52, and no statistically significant difference was found (p=0.103, p>0.05). In the group that received face-to-face training, the mean total score before the pre-test was 11.43 ± 4.29, while the mean total score after the post-test was 29.30 ± 0.88; a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test scores (p=0.001). Similarly, in the control group receiving distance education, the mean pre-test score was 9.23 ± 4.83 and the mean post-test score was 29.20 ± 1.27, and this increase was found to be statistically significant (p=0.001). Since the p-values obtained in both groups were less than 0.05, it was observed that Heimlich maneuver training was effective. Conclusion and Recommendations: The research findings showed that both face-to-face and distance education methods significantly increased the level of knowledge regarding the Heimlich maneuver, and there was no statistically significant difference between the two methods in terms of knowledge acquisition. Furthermore, it was determined that digital platforms and video-supported distance education applications were as effective as traditional face-to-face education in developing Heimlich maneuver skills and ensuring knowledge retention. Accordingly, it is recommended that video-supported distance education models be widely used and considered as an alternative education method, especially in health education requiring practical skills.