Sıçanlarda lipopolisakkarit ile oluşturulan kronik nöroinflamasyon modelinde betülinik asidin yangı ve apoptoz intrinsik yolağı üzerine etkileri
Effects of betulinic acid on inflammation and apoptosis intrinsic pathway in a chronic neuroinflammation model induced by lipopolysaccharide in rats
- Tez No: 1021577
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇİĞREMİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Betülinik Asit, LPS, Nöroinflamasyon, Apoptoz, Yangı, Betulinic Acid, LPS, Neuroinflammation, Apoptosis, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, lipopolisakkarit (LPS) ile oluşturulan deneysel nöroinflamasyon modelinde betülinik asidin inflamasyon ve intrinsik apoptotik yolak üzerindeki etkileri; moleküler, biyokimyasal ve histopatolojik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kontrol, LPS, BA ve BA+LPS olmak üzere dört grupta yer alan sıçanlara 28 gün boyunca aralıklı olarak LPS (1 mg/kg, i.p.) ve betülinik asit (10 mg/kg, i.p.) uygulandı. Serum ve beyin dokusu örneklerinde rutin biyokimyasal analizler ile oksidatif stres parametreleri (MDA, SOD, GSH) çalışılmıştır. Belirlenen kilit belirteçler (CASP3, CASP9, BAX, BCL-2, NF-κB ve Cyt c) serum ve beyin örneklerinde ELISA, beyin dokusunda ise RT-qPCR yöntemiyle analiz edilmiş; ayrıca beyin dokusunun genel morfolojik durumu histopatolojik incelemelerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Serum sistemik biyokimyasal analizlerinde LPS grubunda BUN, total protein, direkt bilirubin, sodyum ve klor düzeyleri artarken, kalsiyum düzeyleri azaldı (P<0.05). BA uygulamasının bazı biyokimyasal parametrelerde düzenleyici etkiler oluşturduğu görüldü. Oksidatif stres analizlerinde BA+LPS grubunda MDA düzeyi artarken, LPS grubunda GSH ve SOD düzeyleri yüksek bulundu (P < 0.05). Doku ELISA analizlerinde BA grubunda CASP3, BA+LPS grubunda ise Cyt c düzeyleri arttı (P < 0.05). Serum ELISA sonuçlarında BA+LPS grubunda Cyt c yüksek, BCL-2 düşük saptandı (P < 0.05). Gen ifade analizlerinde NF-κB gen ifadesi LPS grubunda artarken, BA ve BA+LPS gruplarında baskılandı; Cyt c gen ifadesi LPS ve BA+LPS gruplarında artış gösterirken, BCL2 gen ifadesi BA ve BA+LPS gruplarında düşük bulundu (P < 0.05). Histopatolojik incelemelerde LPS grubunda infiltrasyon, ödem, hiperemi ve kanama bulguları gözlenirken, BA uygulanan gruplarda bu değişikliklerin azaldığı görüldü. Sonuç: Betülinik asidin, LPS ile oluşturulan deneysel nöroinflamasyon modelinde inflamatuvar, oksidatif ve mitokondriyal apoptotik süreçler üzerinde düzenleyici/nöroprotektif etkiler gösterebileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aimed to evaluate the effects of betulinic acid on inflammation and the intrinsic apoptotic pathway in a lipopolysaccharide (LPS)-induced experimental neuroinflammation model using molecular, biochemical, and histopathological analyses. Material and Method: Rats were divided into four groups: Control, LPS, BA, and BA+LPS. LPS (1 mg/kg, i.p.) and betulinic acid (10 mg/kg, i.p.) were administered intermittently for 28 days. Brain tissue and serum samples were analyzed for systemic biochemical parameters and CASP3, CASP9, BAX, BCL-2, NF-κB, and Cyt c levels using ELISA, RT-qPCR, and histopathological methods. Results: In the LPS group, serum BUN, total protein, direct bilirubin, sodium, and chloride levels increased, whereas calcium levels decreased (P < 0.05). BA administration showed regulatory effects on several biochemical parameters. Oxidative stress analyses demonstrated increased MDA levels in the BA+LPS group, while GSH and SOD levels were elevated in the LPS group (P < 0.05). Tissue ELISA analyses revealed increased CASP3 levels in the BA group and increased Cyt c levels in the BA+LPS group (P < 0.05). Serum ELISA findings showed elevated Cyt c and decreased BCL-2 levels in the BA+LPS group (P < 0.05). NF-κB gene expression increased in the LPS group but decreased in BA and BA+LPS groups. Cyt c expression increased in LPS and BA+LPS groups, whereas BCL2 gene expression decreased in BA and BA+LPS groups (P < 0.05). Histopathological examination revealed infiltration, edema, hyperemia, and hemorrhage in the LPS group, while these alterations were reduced in BA-treated groups. Conclusion: Betulinic acid may exert regulatory and neuroprotective effects on inflammatory, oxidative, and mitochondrial apoptotic processes in LPS-induced neuroinflammation.