Tek akciğer ventilasyonu için TAPPA endobronşiyal bloker uygulamasında daha hızlı ve kolay teknik: Bronşiyal blokerin entübasyon tüpüne önceden yerleştirilmesi yöntemi, maket manken çalışması
A faster and easier technique for one-lung ventilation with TAPPA endobronchial blocker: Preloading the bronchial blocker into the endotracheal tube
  1. Tez No: 1021580
  2. Yazar: CABİR PALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUD YAPICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşiyal bloker, entübasyon, tek akciğer ventilasyonu, torasik cerrahi, Bronchial blocker, intubation, one-lung ventilation, thoracic surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Tek akciğer ventilasyonu, torasik cerrahi ve bazı klinik uygulamalarda kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, TAPPA endobronşiyal bloker uygulamasında iki farklı yöntem karşılaştırılarak, daha hızlı ve kolay uygulanabilir bir tekniğin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, maket manken üzerinde 26 uygulayıcı ile gerçekleştirildi. Uygulayıcılar, bronşiyal blokeri entübasyon tüpüne sonradan yerleştirme (yöntem 1) ve önceden yerleştirme (yöntem 2) tekniklerini uyguladı. Endotrakeal entübasyon (ETT) ve bronşiyal bloker (BB) uygulama süreleri kaydedildi. Ayrıca özgüven ve kolaylık açısından anket değerlendirmeleri yapıldı. ETT süreleri açısından yöntemler arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak BB uygulama süresi yöntem 2'de anlamlı derecede daha kısa bulundu (p<0.001). Anket sonuçlarında özgüven açısından fark saptanmadı, fakat kolaylık değerlendirmesinde yöntem 2 anlamlı olarak daha kolay bulundu (p=0.008). Bulgular, BB'nin entübasyon tüpüne önceden yerleştirilmesi yönteminin hem uygulama süresini kısalttığını hem de kolaylık algısını artırdığını göstermektedir. Bu teknik, özellikle torasik cerrahi gibi zamanın kritik olduğu klinik alanlarda pratik avantajlar sağlayabilir. Çalışmanın maket manken üzerinde yapılmış olması klinik genellenebilirliği sınırlasa da gelecekte yapılacak hasta bazlı çalışmalar yöntemin klinik etkinliğini daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
One-lung ventilation is essential in thoracic surgery and certain clinical practices. This study aimed to compare two techniques of TAPPA endobronchial blocker application to identify a faster and easier method. The study was conducted on a manikin model with 26 participants. Two techniques were tested: inserting the bronchial blocker after intubation (method 1) and preloading it into the endotracheal tube before intubation (method 2). Endotracheal intubation (ETT) and bronchial blocker (BB) application times were recorded. Confidence and ease of use were assessed via questionnaires. No significant difference was found between methods in terms of ETT times. However, BB application time was significantly shorter with method 2 (p<0.001). Questionnaire results showed no difference in confidence scores, but method 2 was rated significantly easier (p=0.008). Findings indicate that preloading the BB into the endotracheal tube shortens application time and improves ease of use. This technique may offer practical advantages in time-sensitive clinical settings such as thoracic surgery. Although the study was conducted on a manikin model, future clinical trials are needed to confirm its applicability and effectiveness in real patient populations.