Lomber ultrasonografi eşliğinde spinal anestezi uygulanan hastalarda pilates topu kullanımının pozisyona etkisi
Effect of pilates ball use on position in patients undergoing lumbar ultrasonography-guided spinal anesthesia
- Tez No: 1021579
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLA BALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, spinal anestezi, ultrasonografi, hasta pozisyonlandırma, oturma pozisyonu, Anesthesia, Spinal, Ultrasonography, Patient Positioning, Sitting Position
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, preprosedürel lomber ultrasonografi eşliğinde spinal anestezi uygulanan hastalarda pozisyon verme aşamasında pilates topu kullanımının spinal anesteziye ait teknik sonuçlar ve hasta ile ilişkili değişkenlerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, gözlemsel, karşılaştırmalı ve kesitsel nitelikte klinik araştırma olarak tasarlandı. Alt ekstremite cerrahisi planlanan ve spinal anestezi uygulanacak hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar spinal anestezi sırasında pilates topu kullanılıp kullanılmamasına göre pilates topu grubu ve kontrol grubu olarak değerlendirildi. Pilates topu grubunda hastalar oturur pozisyonda 1 numara/55 cm Gym-Pilates topuna sarılarak lomber fleksiyon pozisyonuna alındı. Kontrol grubunda ise spinal anestezi pilates topu kullanılmadan rutin oturur fleksiyon pozisyonunda uygulandı. Tüm hastalarda spinal anestezi öncesinde preprosedürel lomber ultrasonografi ile uygun intervertebral aralık, orta hat, iğne giriş noktası ve cilt-posterior kompleks mesafesi belirlendi. Birincil sonlanım değişkeni spinal anestezi için gereken iğne girişim sayısı olarak belirlendi. İkincil sonlanım değişkenleri ilk girişim başarısı, iğne yönlendirme sayısı, ponksiyon noktasını belirleme süresi, toplam işlem süresi, yardım gereksinimi, kanlı girişim, postoperatif baş ağrısı, postoperatif sırt ağrısı ve hasta memnuniyeti olarak tanımlandı. Bulgular: Çalışma sürecinde toplam 166 hasta değerlendirildi. Spinal anestezi sonrası genel anesteziye geçilen 4 hasta analiz dışı bırakıldı ve nihai analizler Pilates topu grubunda 82, kontrol grubunda 80 hasta olmak üzere toplam 162 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Girişim sayısı Pilates topu grubunda 1 (1-1), kontrol grubunda 1 (1-2) olarak bulundu ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,139). İlk girişim başarısı Pilates topu grubunda 47 hastada (%57,3), kontrol grubunda 34 hastada (%42,5) izlendi; ancak fark istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmadı (p=0,059). İğne yönlendirme sayısı Pilates topu grubunda 0 (0-2), kontrol grubunda 2 (0-3) olarak saptandı ve Pilates topu grubunda anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p=0,022). Ponksiyon noktasını belirleme süresi, toplam işlem süresi, yardım gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Kanlı girişim, postdural ponksiyon baş ağrısı, postoperatif sırt ağrısı ve hasta memnuniyeti açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Preprosedürel lomber ultrasonografi eşliğinde spinal anestezi uygulanan hastalarda Pilates topu kullanımı, birincil sonlanım olan iğne girişim sayısında anlamlı bir azalma ile ilişkili bulunmadı. Buna karşın, iğne yönlendirme sayısının Pilates topu grubunda daha düşük olması, bu materyalin spinal anestezi sırasında oturur fleksiyon pozisyonunu destekleyebilecek pratik bir yardımcı araç VIII olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Ancak çalışmanın gözlemsel, karşılaştırmalı ve kesitsel tasarımı nedeniyle nedensel ilişki kurulamaz. Pilates topu kullanımının spinal anestezi teknik sonuçlarıyla ilişkisinin daha net değerlendirilebilmesi için randomize kontrollü, çok merkezli, daha geniş örneklemli ve objektif pozisyon ölçümleri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the association of Pilates ball use during the positioning phase with the technical outcomes of spinal anesthesia and patient-related variables, in patients who underwent spinal anesthesia under preprocedural lumbar ultrasonography guidance. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, observational, comparative, cross-sectional clinical study. Patients scheduled for lower extremity surgery under spinal anesthesia were included. Patients were evaluated in two groups according to whether a Pilates ball was used during spinal anesthesia. In the Pilates ball group, patients were positioned sitting and were asked to hug a 55-cm Gym-Pilates ball to support lumbar flexion. In the control group, spinal anesthesia was performed in the routine sitting flexion position without the use of a Pilates ball. In all patients, preprocedural lumbar ultrasonography was used to determine the appropriate intervertebral space, midline, needle insertion point, and skin-to-posterior complex distance before spinal anesthesia. The primary outcome was the number of needle puncture attempts required for spinal anesthesia. Secondary outcomes included first-attempt success, number of needle redirections, time to identify the puncture point, total procedure time, need for assistance, bloody tap, postoperative headache, postoperative back pain, and patient satisfaction. Results: A total of 166 patients were assessed during the study period. Four patients who were converted to general anesthesia following spinal anesthesia were excluded from the analysis, and the final analyses were conducted on a total of 162 patients-82 in the Pilates ball group and 80 in the control group. The number of attempts was 1 (1-1) in the Pilates ball group and 1 (1-2) in the control group, with no statistically significant difference between the groups (p = 0.139). First-attempt success was observed in 47 patients (57.3%) in the Pilates ball group and in 34 patients (42.5%) in the control group; however, this difference did not reach statistical significance (p = 0.059). The number of needle redirections was 0 (0-2) in the Pilates ball group and 2 (0-3) in the control group, and was significantly lower in the Pilates ball group (p = 0.022). No significant differences were found between the groups with respect to the time required to identify the puncture point, total procedure time, or the need for assistance. Similarly, no statistically significant differences were detected between the groups regarding bloody tap, postdural puncture headache, postoperative back pain, or patient satisfaction. Conclusion: In patients undergoing spinal anesthesia with preprocedural lumbar ultrasonography, Pilates ball use was not associated with a significant reduction in the number of needle puncture attempts, which was the primary outcome. However, the lower number of needle redirections in the Pilates ball group suggests that the Pilates ball may be considered a practical positioning aid to support X sitting lumbar flexion during spinal anesthesia. Because of the observational, comparative, and cross-sectional design of this study, no causal inference can be made. Further randomized controlled, multicenter studies with larger sample sizes and objective position measurements are needed to clarify the association between Pilates ball use and technical outcomes of spinal anesthesia.